Maailman myydyin pesi kasvojaan
Mitsubishi Outlander PHEV Instyle 2,4 DOHC

|

Uusi ilme. Mitsubishi Outlander PHEV on muokattu keulasta nykymuodin mukaiseksi.

Mitsubishin ladattava hybridi koki merkittävän päivityksen, vaikka ulkoisesti muutokset näyttävät pieniltä.

Vain murto-osa autoilevasta kansasta osaa yhdistää myyntimenestyksen ja ladattavan crossover-SUV-Mitsubishin yhteen. Kolmannen sukupolven Outlander näki päivänvalon jo vuonna 2012 ja Suomeen ladattava hybridiversio saapui seuraavana vuonna.
Outlanderia on lämmitetty vuosien varrella kuin hernekeittoa. Ensimmäinen päivitys tapahtui kolme vuotta sitten, mutta nyt ulkoisen ehostuksen lisäksi on laitettu myös tekniikkaa uusiksi.

Mitsubishin tapa toteuttaa hybridivoimalinja on täysin omanlaisensa. Autossa ei nimittäin ole lainkaan perinteistä vaihdelaatikkoa, ei sitten minkäänlaista, vaikka auto automaattivaihteisen lailla eteenpäin kulkeekin. Vaihteiston poissaolo tarkoittaa insinöörin silmissä vähemmän kitkahäviöitä ja sitä kautta energian säästöä.
Auto liikkuu matalilla nopeuksilla aina sähkön avulla. Jos kapasiteetiltaan 13,8 kWh:iin kasvaneen akuston reservi on loppu, antaa polttomoottorista voiman saava generaattori virtaa niin kauan, kunnes meno siirtyy suuremmassa nopeudessa polttomoottorin varaan.
Bensakoneen varassa PHEV Outlanderia ei ole tietenkään tarkoitettu kulkemaan. Täysillä akuilla auto etenee pelkän sähkön turvin noin 40 kilometrin matkan Suomen nopeusrajoituksilla käytännössä kaikissa olosuhteissa, sillä sähköajon huippunopeus on 135 km/h. Latausaika normaalista sukopistorasiasta on kuutisen tuntia. CHAdeMO-pikalatauksen kautta akusto saavuttaa 80 prosentin varauksen puolessa tunnissa.
Etu- ja taka-akselilla on omat sähkömoottorinsa. Päivityksen yhteydessä taka-akselin voimanlähde on kasvatettu 95 hevosvoimaiseen. Etuakselin pyöriin vaikuttaa vanhan tutun 82 hevosvoimaisen sähkömoottorin lisäksi nyt 2,4 litran bensiinimoottori entisen kaksilitraisen sijaan. Atkinsonin työkierrolla kirnuava bensamoottori tarjoaa enintään 135 hevosvoimaa.
Maantiejossa outo seikka on se, että autolla ei sähkötilassa voi ajaa vakionopeudensäädin kytkettynä, vaikka nopeus olisi kuinka alhainen. Muuten Outlander on ajossa mutkaton ja helppo, kunhan ensin on omaksunut ajotilavalikkojen salat. Autolla voi ajaa myös nelivetotilassa ja kaikki nämä ajoon liittyvät keskeiset kytkimet löytyvät joystickiä muistuttavan vaihdevalitsimen lähettyviltä.

Kelpo paikka. Latausmoduuli on helppo sujauttaa tavaratilan oikeassa reunassa sijaitsevaan lokeroon.
Kelpo paikka. Latausmoduuli on helppo sujauttaa tavaratilan oikeassa reunassa sijaitsevaan lokeroon.

Käytännössä bensamoottori voi siis käynnistyä, vaikka ajotila on sähkö. Tämä voi hämätä, jos ei ole perillä auton teknisistä periaatteista. Mitään numeroa näistä teknisistä asioista ei kannata tehdä, vaan keskittyä ennemmin ajamiseen: antaa tekniikan hoitaa ajotilaan liittyvät asiat niin kuin ne on ohjelmoitu toimimaan.
Tukevamman ajofiilik­sen takana ovat valmistajan mukaan entistä jäykempi korirakenne, uusi iskunvaimennus ja entrattu ohjaustehostin.
Tilaa on tarjolla viidelle hengelle reippaasti. Outlander on sen kokoluokan auto, jossa kaksimetrisen kuljettajan takana mahtuu istumaan samanmittainen matkustaja. Autosta on seitsenpaikkainen versio olemassa, mutta ei hybridinä.

Outlander on kelpo laite, vaikka yleisilmeestä huomaakin malli-iän. Toisaalta sisustuksen materiaalit ja timanttitikatut oviverhoilut ja topakat etuistuimet ovat tätä päivää. Kosketusnäyttökin löytyy ja sen ulottuvuuksilla ollaan nykyajassa mukana tiiviisti.
Hybridiautot kehittyvät kovaa vauhtia. Ladattavien sellaisten joukossa uusittu Mitsu on kova luu. Sen tekniikka on jo vuosien ajan testattu toimivaksi ja kun tiedetään merkin laatutasovaatimukset, ei uuden PHEV Outlanderin ostaja haksahda ainakaan lastentauteihin.

 

 

Speksit:

  • Hinta: 54 390 e
  • Bensiinimoottori: 2.360 cm3 (4-sylinteriä, teho 99 kW (135 hv), 4 500 r/min.)
  • Sähkömoottorit Etuakselilla: 60 kW (82 hv), 137 Nm.,
  • Taka-akselilla :70 kW (95 hv), 195 Nm.
  • Yhteisteho/-vääntö: 165 kW / 211 Nm. (4 500 rpm)
  • Kiihtyvyys: 0–100 km/h 10,5 s
  • Huippunopeus: 170 km/h
  • Kulutus: (l/100 km) NECD-kulutus 2,0 (yhd.) (l/km)
  • CO2 -päästöt: 46 g/km (yhdistetty)
  • Perävaunumassa jarrullinen/jarruton: 1 500/750 kg

Rinta-Jouppi panostaa Mitsubishiin

|
Rinta-Joupin Mikkelin toimipiste on aloittanut Mitsubishin edustuksen. Tervajoen pisteeltä vuonna 2018 alkanut merkkiedustus sai Mikkelin lisäksi jatkoa myös Rovaniemellä, Porissa ja Mikkelissä sekä Jämsä/Jyväskylä-alueella. ...

Ei pelkästään hiusten kuivaukseen

|
Avoautoilla pärjää myös sateessa ja talvessa, mutta pääasia löytyy tunnepuolelta. Rehellisesti sanottuna Pohjolan viileät olosuhteet eivät ole otollisimmat avoautoille. Lyhyestä kesästä huolimatta jo pelkkä ...

Mestaruustiimi uusi kaluston

|
Mikkeliläinen Tuomas Halonen ohjastaa Baltian endurance -sarjassa tuliterää Volkswagen Golf GTI TCR-kilpa-autoa. Viime vuonna takavetoisella BMW:llä BATCC:n endurance sarjan mestaruuden voittanut lahtelainen Black Rose ...

Optiman tilat kelpaavat käytettynäkin

|
Toukokuun nappivaihdokki on 2,5 vuotta yksityiskäytössä ollut Kia Optima. Mikkelin Rinta-Joupilta uutena myyty, säännöllisesti huollettu ja hiljattain uuteen autoon vaihdettu yksilö vaikutti heti ensisilmäyksestä ...

Purkuosien kierrätys tehostuu

|
Kierrättäminen on ollut kaikkien huulilla jo vuosien ajan. Paaliksi puristettava auto palvelee osiensa ansiosta vielä elinkaaren jälkeenkin. Rekisteristä poistettu auto on nosturilla, käynnissä on ...

Baijerin goljat valmiina taistoon

|
Ekoautojen aikakaudella ovat isojen autojen ensiesittelyt kortilla. Uusi BMW X7 kuuluu tähän harvinaiseen joukkoon. Mitäpä tästä voisi sanoa? Seitsemänpaikkainen jättikokoluokan katumaasturi, jonka yli ei ...

Uuden aikakauden ensimmäinen

|
Uusi Škoda Scala iskee Octaviaa edullisempaan luokkaan. Škoda on ollut vuosien ajan suosituimpia automerkkejä Suomessa. Hyvin myyneen Rapidin korvaajaksi tehty täysin uusi malli edustaa ...

Rehellisesti iso sedan

|
Rapakon takana myydyimpiin automalleihin vuosikaudet kuulunut Toyota Camry palasi Suomen markkinoille 13 vuoden tauon jälkeen. Kaiken maailman crossover-mallien aikakaudella perinteiset sedan-mallit käyvät yhä harvinaisemmiksi. ...

Taikamatto tekee paluun

|
Citroën on tunnettu teknisistä innovaatioista ja mukavuudesta. Uuden C5 Aircrossin myötä kummallekin suureelle saadaan lisää katetta. Ranskalaisen PSA-yhtymän Citroën on myllännyt automallistonsa uusiksi parin ...