Pakettien avaaminen onnistuu myös tassuilla

|

Lemmikkitarvike Riemun kauppias Maarit Karhu-Teiskonen ja myymäläpäällikkö Mila Häkkinen toteavat, että kuusta kannattaa vartioida. – Se voi olla hyvinkin mielenkiintoinen kaikkine koristeineen, naiset naurahtavat.
Lemmikkitarvike Riemun kauppias Maarit Karhu-Teiskonen ja myymäläpäällikkö Mila Häkkinen toteavat, että kuusta kannattaa vartioida. – Se voi olla hyvinkin mielenkiintoinen kaikkine koristeineen, naiset naurahtavat.

Joulun aikaan lemmikkejä hemmotellaan lahjoilla, herkuilla ja rapsutuksilla.

Kuusen alle on hauska laittaa myös kaikenkarvaisille ystäville paketti, jonka ne voivat itse avata aattoiltana.
– Lemmikkien paketeissa kannattaa ottaa huomioon, että se on helppo avata eikä sisällä mitään vaarallista syötävää. Lahjapaketti toimii samalla aktivointileluna, Lemmikkitarvike Riemun kauppias Maarit Karhu-Teiskonen vinkkaa.
Lahjan valinnassa on hyvä huomioida lemmikin mieltymykset. Toiset arvostavat syötävää, kun taas toiset mieluimmin leikkivät.
– Varmasti paras lahja on se, että pidetään lemmikkiä hyvänä ja viedään se kavereiden kanssa leikkimään, kauppias toteaa hymyillen.
Vasta muutaman viikon uudessa kodissa asunut labradorinnoutaja Toivo ei kuulemma suuria toivo. Toivelistalla ovat uudet koirakaverit.
– Herkkuja ja rakkautta, niillä mennään jo pitkälle, pennun omistaja Kati Tiensuu kiteyttää.
Nainen naurahtaa, että ihmisisovanhemmat ovat eniten innoissaan perheen uudesta tulokkaasta ja sen ensimmäisestä joulusta.

Lemmikkien suuhun joutuu pyhien aikaan myös ihmisten herkkuja. On syytä muistaa, että niiden suolamäärät eivät sovellu lemmikeille.

Mitähän partacollie Teuvo saa joulupukilta? Kuva:Maarti Karhu-Teiskonen
Mitähän partacollie Teuvo saa joulupukilta? Kuva:Maarit Karhu-Teiskonen

– Koirille varsinkin olisi kiva antaa kinkun luu tai paistorasvat. Luu saattaa kuitenkin aiheuttaa suolitukoksen tai pahimmassa tapauksessa koira tukehtuu hotkiessaan sitä, Karhu-Teiskonen muistuttaa.
Hänen mukaansa koirille ja kissoille on olemassa joulun teemaan sopivia herkkuja, jotka ovat turvallisia. Kissat saattavat innostua syömään huonekasveja, mutta on syytä tietää joulutähden olevan myrkyllinen. Tyydyttääkseen lemmikkien vihreän himoa on kaupoissa olemassa valmiilla kasvualustalla kissan ruohoa. Sitä voi lemmikkien antaa nakerrella hyvällä omalla tunnolla.

 

Turvallinen vuodenvaihde

Uudenvuodenaatto raketteineen on monen lemmikin omistajan kauhu. Räiskeeseen ja paukkeeseen voi kuitenkin varautua etukäteen. On reilua ottaa huomioon oman lemmikin mahdollinen pelkääminen ja helpottaa sitä mahdollisuuksien mukaan.
Erilaisten tuotteiden lisäksi kannattaa huomioida ulkoiluajat, laittaa radio päälle ja sulkea verhot. Jos talossa on ihan hiljaista, niin rakettien äänet kuuluvat luonnollisesti paremmin.
Rakettien ampuminen on hyvä jättää ihmisille ja antaa lemmikkien olla sisällä. Toiset eivät välitä vuodenvaihteen juhlinnasta, mutta se on hyvin yksilöllistä lemmikistä riippuen.

Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksen löytöeläintalolla joulu sujuu rauhallisissa merkeissä.
Löytöeläintalossa on tällä hetkellä 22 kissaa ja kaksi viljakäärmettä etsimässä uutta kotia. Myöhäissyksy oli kiireistä aikaa kodittomien eläinten parissa.
– Meillä oli todella paljon eläimiä. Karanteeni oli täynnä ja kaikki kissahuoneet olivat myös täynnä. Nyt tilanne on rauhoittunut, vastaava eläintenhoitaja Marjo Laatikainen kertoo.
Hänen mukaansa kodittomat eläimet löytävät Mikkelin seudulla todella hyvin uusia koteja.
– Joskus eläimiä menee muihin kaupunkeihin, mutta pääasiassa lemmikit ovat pysyneet lähiseudulla.
 
Löytöeläintalolla vietetään huomenna lauantaina jouluvastaanottoa. Eläimille voi tuoda jouluherkkuja tai lahjoittaa toiminnan tueksi esimerkiksi kirpputoritavaraa.
– Luvassa on jouluista tunnelmaa, joulutorttuja ja glögiä. Voihan se olla, että joulupukkikin ehtii käymään, Laatikainen vinkkaan.
Talon eläimet saavat paljon herkkuja lahjaksi ihmisiltä. Ja niitä onkin hyvä maistella joulunpyhinä.
– Vakituiset työntekijät ovat lomalla jouluna. Vapaaehtoiset käyvät huolehtimassa eläimistä. 
– Herkkuja täällä syödään ihan varmasti, Laatikainen naurahtaa.
 
Talolla asuvat lemmikit ovat löydetty tai ne ovat tulleet omistajan muuttuneen elämäntilanteen takia etsimään uutta kotia. Osa on myös valvontaeläinlääkärin kautta, jolloin lemmikin elinolosuhteissa on ollut huomauttamista ja se on huostaanotettu lakipykälien mukaan.
– Löytökoirien omistajat tulevat yleensä hakemaan lemmikkinsä. Puskaradiokin on nykyään somen kautta tehokas, joten koirat eivät välttämättä päädy meille saakka, Laatikainen kertoo.
Hän on aloittanut Mesyllä vuonna 2002 ja kertoo muistavansa vain yhden tapauksen vuosien varrelta, kun koiran omistajaa ei löytynyt. Verrattuna aikaisempaan Mesy tekee yhteistyötä eri tahojen kanssa kuten Esedun ja Essoten. 
– Esedun kautta meillä on opiskelijoita aina kahden viikon harjoittelujaksolla. Se on todella lyhyt aika, mutta tyhjää parempi.
Laatikainen kertoo heidän sopineen Essoten kanssa, että voivat ottaa potilaiden eläimiä esimerkiksi sairauden takia.
– Emme ole missään tapauksessa hoitola. Löytöeläimille on aina oltava paikka, nainen muistuttaa.
 
Jos lemmikin päättää hankkia Mesyn kautta, niin kannattaa olla kärsivällinen. Ensin omistajan on täytettävä hakemus, jotka käsitellään järjestyksessä.
– Hakemuksia hoitavat henkilöt ovat vapaaehtoisia ja he hoitavat työtä kaiken muun ohella. Eli eivät ole täällä päivittäin. Kannattaa olla kärsivällinen, Laatikainen muistuttaa.
Yhteydenotto nimittäin varmasti tulee. 
Kun on kartoitettu mikä talon kissoista tai vastaavasti koirista sopii hakijalle, tämä pyydetään haastatteluun.
– Haluamme olla sillä tavalla tarkkoja, etteivät eläimet joudu enää kärsimään. Osalla on ollut todella huono elämä tähän mennessä, joten tulevaisuuden on oltava parempi.
 
Yleensä ihmiset tähtäävät lemmikin hankinnan loma-aikaan. Se onkin viisas ratkaisu luontokappaleen kotiutumisen kannalta.
– On helppo seurata tilannetta, jos taloudessa on vaikka useampi eläin. Kissojen luottamus voi olla pidempiaikaisempi prosessi kuin koiran. Kun näiden kavereiden luottamuksen saa, niin voi taata niiden olevan elämän mittaisia uskollisia ystäviä, Laatikainen lopettaa rapsuttaen Putte-kissaa leuan alta.

”Herkkuja syödään aivan varmasti”

|
Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksen löytöeläintalolla joulu sujuu rauhallisissa merkeissä. Löytöeläintalossa on tällä hetkellä 22 kissaa ja kaksi viljakäärmettä etsimässä uutta kotia. Myöhäissyksy oli kiireistä aikaa kodittomien ...
Asta Aallon uusimmat kiinnostuksen kohteet ovat erilaiset keraamiset seinämobilet ja -ryijyt.

”Mahtavaa työtä”

|
Tuotteen syntyperällä on merkitystä. Joululahojen hankkiminen aloitetaan joko hyvissä ajoin tai jätetään jopa aattoaamuun. Paikallisten tuotteiden sekä käsityön merkitys on noussut tärkeäksi lahjan tai ...
Tulipalojen määrä ei juurikaan nouse joulukuussa muihin kuukausiin verrattuna. Sen sijaan liikenneonnettomuudet nousevat. Kuva: Erikoissanomien arkisto

Liikenteessä on vaara joulunakin

|
Tutut turvallisuusasiat on hyvä kerrata ennen joulun kiireitä. Rauhalliseen joulunaikaan täytyy muistaa myös turvallisuus. Elävä tuli kynttilöissä ja takoissa voi aiheuttaa paloturvallisuus riskin, jos ...
Sisä- ja ulkokäyttöön tarkoitetut sähkölaitteilla ja -johdoilla on erilaisia ominaisuuksia. Ninni Ahokas ja Raine Kiander toteavat, että kannattaa kysyä apua, jos et ole varma mikä laite kestää vaihtelevat sääolot.

Joulutunnelmaan voi kätkeytyä vaara

|
Jouluiset ulkovalot luovat tunnelmaa. Kuinka moni on tietoinen millaisen valon ulos saa laittaa? Jouluvaloissa ja sähkölaitteissa on merkintöjä, jotka kertovat missä niitä voi käyttää. ...
Satu Syväys-Puuska on valmistanut kynttilöitä jo kuuden vuoden ajan.

Itsetehtyjä lahjoja arvostetaan

|
Itsetehty joululahja osoittaa, että sen antaja on nähnyt paljon vaivaa sitä tehdessään. Satu Syväys-Puuska teki viime viikolla joulumyyjäisiin ja pukinkonttiin kynttilöitä. Hän oli aamulla ...