Puuseppä teki itselleen tiskipöydän

|

– Puu elää, eläköön puu, Ari Maastovaara toteaa omana mottonaan.

Valmistukseen on käytetty 20 eri puulajia.

Ari Maastovaaran keittiökalusteet eivät ole joukkotuotantoa. Puusepänverstaassa odottaa asennusta vaille valmiina tiskipöytä/työtaso, jonka valmistuksessa on käytetty 20 eri puulajia.

Käsityönä tehdyssä kalusteessa on käytetty muun muassa koivua, omenapuuta, tervaleppää ja lehmusta sekä hieman eksoottisemmalta kuulostavia khaya-mahonkia ja bubingaa.

– Tämä ei ole uniikki, yksilöllinen, eikä tehtaan hyllyltä, vaan tehty hienopuusepän verstaassa, hän luonnehtii työtään alkajaiseksi.

Hienopuuseppä lisää, ettei kyseessä ole myöskään tuote eli työtason tarkoituksena ei ole olla helppokäyttöinen.

– Tällainen hankitaan keittiöön ulkonäön vuoksi; kuka tämmöisestä sattuukaan tykkäämään. Se on kaunis, ja kestää toki peruskäytössä. Tämä on puusepän tiskipöytä. Tein sen itselleni, Maastovaara sanoo.

Puuverstaassa on erilaista puulevyjä, palkkeja ja massiivisia lankkuja metri määrin. Hienopuuseppä kertoo käyttäneensä tiskipöydän valmistuksessa muista töistä jäänyttä ylijäämätavaraa. Asiakastöihin käytettävät puumateriaalit hän tilaa Lahdesta Hakalan puutukusta, ellei asiakas tuo materiaaleja tullessaan.

Pöytätason kulmassa on eurooppalaista pähkinää.
Pöytätason kulmassa on eurooppalaista pähkinää.

Sileäpintainen keittiökaluste tulee siis omaan kotiin. Hienopuusepän rintamamiestalossa on tehty remonttia viimeiset kymmenen vuotta. Myös keittiön muut erikoiset kalusteet ovat tehty jalavasta ja tammesta. Jotta tämä ei antaisi liian prameaa kuvaa, nekin ovat ylijäämätavarasta.

Keittiön tiskipöytään altaan ympärille on sorvattu kaukalo, jotta vesi ei leviä koko tasolle. Vesihanalle ei tarvitse tehdä erillistä paikkaa, sillä se kiinnitetään seinään.

Maastovaaran kaapistossa on teräksinen tiskiallas, mutta senkin saisi halutessaan puisena.

– Meillä on kodinhoitohuoneessa jalavasta tehty allas. Jalava kestää hyvin vettä. Koska allas on lakattu venelakalla, puun pinta on ummessa.

Puinen allas on ollut käytössä kuusi vuotta, eikä vastaan ole tullut minkäänlaisia komplikaatioita.

Onko keittiösi turvallinen?

|
Keittiössä on asuintiloista selvästi eniten vaaranpaikkoja – siellä on kylmälaitteita, liesi, ehkäpä hellakin, veitsiä jne. Vaara korostuu selvästi ruoanlaiton yhteydessä: kuumia astioita, levypintoja ja ...

Kotikeittiön kingi

|
Kokeneen kotikokin valmistamaa ruokaa on nauttinut niin ministerit kuin Daimler-Mercedeksen pääjohtajakin. Raimo Heinänen on mikkeliläisten tuntema niin tori- ja kauppahalliyrittäjänä kuin politiikastakin. Raimon menneisyyteen ...

Nykyajan keittiö on ennen kaikkea toimiva

|
Selkeys, toimivuus ja helppous ovat nykyaikaisen keittiön tärkeimmät kriteerit. Viime vuosina keittiöihin on saatu paljon arkea helpottavia toimintoja. Keittiön ja oleskelutilan yhtenäistyminen on myös ...

Varastot tulevat ihmisten luo

|
Kodin ulkopuolisten varastotilojen vuokraus on yhä yleisempää. Idea varastohotellista kypsyi Seppo Tenhusen mielessä monen vuoden ajan. Kun tilaisuus perustaa vuokravarastoja Mikkelin keskustan tuntumaan syntyi, ...