Keskussairaalan parkkitalo valmistuu etuajassa

|

Kari Salmi Kone Oy:stä oli laittamassa paikoilleen liukuovia. Hän vaihtoi töiden ohessa muutaman sanan Martti Lokan kanssa.

Pysäköintitaloon pääsee kohta ajamaan.

Mannerheimintien varrelle noussut pysäköintitalo valmistuu kolme kuukautta etuajassa. Viime keväänä alkaneita rakennustöitä jouduttivat kuiva ja lämmin syksy sekä kuluvan talven lyhyet pakkasjaksot.

Tällä hetkellä parkkitalossa tehdään viimeistelytöitä. Rakennus otetaan käyttöön maaliskuun ensimmäisenä päivänä.

Parkkitalon julkisivun väritys on tavallisesta poikkeava. Avonaiset rakenteet on tehty ilmanvaihdollisista syistä.
Parkkitalon julkisivun väritys on poikkeava. Avonaiset rakenteet on tehty ilmanvaihdollisista syistä.

– Nyt tehdään julkisivun viimeistelyä, sähkö- ja siivoustöitä sekä muita käyttöönottoon liittyviä valmisteluja. Pysäköintijärjestelmä ja puomit otettiin käyttöön alkuviikolla, kertoo Mikkelin Sairaalaparkki Oy:n toimitusjohtaja Martti Lokka.

– Rakennuksessa järjestetään helmikuun viimeisenä päivänä yleisölle tutustumiskävely. Seuraavana aamuna halli avataan keskussairaalan henkilökunnan ja asiakkaiden käyttöön.

Osa kiinteistön ulkotöistä tehdään valmiiksi keväällä, kuten piha- ja viheralueet sekä helikopterikentän viimeistelytyöt.

– Lopullisesti parkkitalo valmistuu sitten, kun keskussairaalan pääty ja sieltä parkkitalon kolmanteen kerrokseen johtava kävelykulkusilta rakentuvat valmiiksi, Lokka selventää.

 

Kuva on otettu parkkitalon helikopterikentältä. Keskussairaalan päädystä tulee tulevaisuudessa kulkusilta parkkitalon kolmanteen kerrokseen.
Kuva on otettu parkkitalon helikopterikentältä. Keskussairaalan päädystä tulee tulevaisuudessa kulkusilta parkkitalon kolmanteen kerrokseen.

Parkkitaloon mahtuu pysäköimään 420 autoa. Rakennuksen kerrokset sijaitsevat hieman limittäin, joten käytännössä paikoitustilaa on viidessä kerroksessa. Alueella arvioidaan liikkuvan päivittäin yli 2000 asiakasta. Henkilökuntaa keskussairaalalla on noin 1600 henkeä.

– Parkkitalo tulee akuuttiin tarpeeseen. Hallin täyshyöty nähdään vasta sitten, kun terveyskeskus siirtyy Pankalammelta keskussairaalaan ja kuumasairaalan osasta tuleva putki valmistuu.

Parkkitalon urakoinnista vastaa Keski-Suomen Betonirakenne Oy. Hankkeelle asetettiin 8,5 miljoonan euron budjetti. Budjetti kuitenkin alittuu, sillä rakennus tulee maksamaan helikopterikenttineen noin 7,5 miljoonaa euroa.

Laatoissa ja saumalaasteissa on eroja

|
Materiaalivalinnoissa kannattaa ottaa huomioon käytön aikaiset kokemukset. Valittaessa kaakeleiden ja laattojen sauma-aineita pääpointtina on huomioida tilan käyttötarkoitus. Märkätiloihin on luonnollisesti valittava saumalaasti, joka ei ...

Ratkaisuja on tehtävä

|
Talon rakentamiseen liittyvistä asioista kannattaa olla perillä etukäteen, niin paljon kuin mahdollista. Kati Vornasen ja Tomi Pekurisen yksikerroksinen omakotitalo valmistui Rantakylään viime vapun tienoilla. ...

Byrokratia ei nappaa rakentajaa

|
Etätyö otetaan nyt entistä enemmän huomioon jo rakentamisen suunnitteluvaiheessa. Talopaketeissa ostajia löytyy niin modernille kuin perinteiselle tyylisuunnalle. Rakentamisessa otetaan huomioon entistä enemmän myös etätöiden ...