Keskussairaalan parkkitalo valmistuu etuajassa

|

Kari Salmi Kone Oy:stä oli laittamassa paikoilleen liukuovia. Hän vaihtoi töiden ohessa muutaman sanan Martti Lokan kanssa.
Kari Salmi Kone Oy:stä oli laittamassa paikoilleen liukuovia. Hän vaihtoi töiden ohessa muutaman sanan Martti Lokan kanssa.

Pysäköintitaloon pääsee kohta ajamaan.

Mannerheimintien varrelle noussut pysäköintitalo valmistuu kolme kuukautta etuajassa. Viime keväänä alkaneita rakennustöitä jouduttivat kuiva ja lämmin syksy sekä kuluvan talven lyhyet pakkasjaksot.

Tällä hetkellä parkkitalossa tehdään viimeistelytöitä. Rakennus otetaan käyttöön maaliskuun ensimmäisenä päivänä.

Parkkitalon julkisivun väritys on tavallisesta poikkeava. Avonaiset rakenteet on tehty ilmanvaihdollisista syistä.
Parkkitalon julkisivun väritys on poikkeava. Avonaiset rakenteet on tehty ilmanvaihdollisista syistä.

– Nyt tehdään julkisivun viimeistelyä, sähkö- ja siivoustöitä sekä muita käyttöönottoon liittyviä valmisteluja. Pysäköintijärjestelmä ja puomit otettiin käyttöön alkuviikolla, kertoo Mikkelin Sairaalaparkki Oy:n toimitusjohtaja Martti Lokka.

– Rakennuksessa järjestetään helmikuun viimeisenä päivänä yleisölle tutustumiskävely. Seuraavana aamuna halli avataan keskussairaalan henkilökunnan ja asiakkaiden käyttöön.

Osa kiinteistön ulkotöistä tehdään valmiiksi keväällä, kuten piha- ja viheralueet sekä helikopterikentän viimeistelytyöt.

– Lopullisesti parkkitalo valmistuu sitten, kun keskussairaalan pääty ja sieltä parkkitalon kolmanteen kerrokseen johtava kävelykulkusilta rakentuvat valmiiksi, Lokka selventää.

 

Kuva on otettu parkkitalon helikopterikentältä. Keskussairaalan päädystä tulee tulevaisuudessa kulkusilta parkkitalon kolmanteen kerrokseen.
Kuva on otettu parkkitalon helikopterikentältä. Keskussairaalan päädystä tulee tulevaisuudessa kulkusilta parkkitalon kolmanteen kerrokseen.

Parkkitaloon mahtuu pysäköimään 420 autoa. Rakennuksen kerrokset sijaitsevat hieman limittäin, joten käytännössä paikoitustilaa on viidessä kerroksessa. Alueella arvioidaan liikkuvan päivittäin yli 2000 asiakasta. Henkilökuntaa keskussairaalalla on noin 1600 henkeä.

– Parkkitalo tulee akuuttiin tarpeeseen. Hallin täyshyöty nähdään vasta sitten, kun terveyskeskus siirtyy Pankalammelta keskussairaalaan ja kuumasairaalan osasta tuleva putki valmistuu.

Parkkitalon urakoinnista vastaa Keski-Suomen Betonirakenne Oy. Hankkeelle asetettiin 8,5 miljoonan euron budjetti. Budjetti kuitenkin alittuu, sillä rakennus tulee maksamaan helikopterikenttineen noin 7,5 miljoonaa euroa.

Kimmo Takkinen paneloi saunaa, jonka edelliset lauteet olivat 70-luvulta. Pääsääntöisesti mies työskentelee yksin.

Rakennusala kulkee suvussa

|
Remontoinnin ohella mielessä on oman talon rakentaminen. Mikkelissä ikänsä asunut Kimmo Takkinen päätti syyskuussa laittaa pystyyn oman yrityksen. Hän on työskennellyt siitä asti toiminimellä ...
Pinnat uusiksi. Remontti halutaan yleensä tehdä kerralla koko taloon, jos se vain on mahdollista. Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus ry:n neuvontainsinööri Timo Jokela muistuttaa suunnitelmallisuuden tärkeydestä. Kuva: Hanna-Mari Tyrväinen

Talon huoltoa ei saa unohtaa

|
Ammattilaisia käytetään vain vähän arvioimaan korjauksien tarvetta. Monesti kuulee sanonnan ”tein itse ja säästin”. Lause saattaa kääntyä sarkasmin puolelle, jos remontissa kaikki ei menekään ...
- Maalikerroksia saattaa olla seitsemän päällekkäin. Kun valitaan uusi maali, on tärkeää ymmärtää, kuinka tietyt aineet voivat reagoida keskenään, Jari Eerikäinen kertoo.

Maalitohtori auttaa sävyjen kanssa

|
Milloin olet viimeksi huoltanut talosi ulkopinnat? Talon ulkopintaa pitäisi hoitaa vuosittain pesemällä seinät siihen tarkoitetulla pesunesteellä. Suuremmat maalausurakat riippuvat seinien kunnosta ja säiden vaikutuksesta ...