Tenhon mylly on ainoa lajiaan

|

Mies ja moottori. Tenho-niminen puuvene on tuhoutunut jo ajat sitten, mutta muistot nuoruuden veneretkistä ovat säilyneet Hannu Itkosen mielessä venemoottorin mukana.
Mies ja moottori. Tenho-niminen puuvene on tuhoutunut jo ajat sitten, mutta muistot nuoruuden veneretkistä ovat säilyneet Hannu Itkosen mielessä venemoottorin mukana.

Mikkeliläinen Hannu Itkonen omistaa ainutlaatuisen moottorin sanan varsinaisessa merkityksessä.

Launialassa sijaitsevan omakotitalon pihalla oli kevytpeitteen alla melkoinen harvinaisuus. Varkauden konepajan tekemä moottori on valmistettu 1930-luvun loppupuolella. Yksisylinterinen ja pitkäiskuinen moottori on yksittäiskappale, jonka on rakentanut aikalaisensa koneinsinööri.

Vuonna 1948 Varkaudessa syntyneen ja varttuneen Itkosen muistiin on piirtynyt elävästi mielikuva lapsuuden venereissuista.

– Isä osti syntymävuotenani seitsemän metriä pitkän puupaatin, jossa tämä moottori oli. Varkauden lähivesistöt tulivat lapsuus- ja nuoruusvuosina tutuiksi.

– Vesimatka kotimaisemista isän kotipaikalle kesti noin viitisen tuntia, vaikka matka ei ollut kovin pitkä, Itkonen kertoo.

Harvaiskuisen voimanlähteen kierrokset pystyi lähestulkoon laskemaan. Viiteen vuosikymmeneen moottoria ei ole käynnistetty, ja viimeksi se oli esillä Visulahden matkailukeskuksen museoautonäyttelyssä. Itkosen pihamaalle ei harvinaista laitetta jätetä, vaan sen sijoituspaikka löytyy velipojan luota.

– Melkoisen varma peli se oli, magneetto uusittiin vuonna 1955. Kannentiivisteitä se tosin joskus poltti, mutta niitä vaihdettiin tarvittaessa kesken matkan.

Moottorin käynnistäminen oli jo oma luku sinänsä. Vauhtipyörässä olevan kahvan avulla käynnistys onnistui, kun niksit vain olivat tiedossa. Sytytystä pystyi säätämään yksinkertaisen vivun avulla ja käynnistysvaiheessa sitä kannatti kääntää ennemmin myöhäiselle kuin aikaiselle – muuten saattoi saada pahasti kynsille. Mukana täytyi olla myös venttiilinsokkia, jotta matka ei katkennut pikkuasioiden vuoksi.

Noin 1,5 litran iskutilavuus. Paljoa yksinkertaisemmaksi ei ottomoottori voi paljoa enää muuttua. Sytytyspuoli toimii kampiakselin kautta ketjuvedolla. Huomaa myös ulkopuolinen venttiilikoneisto.
Noin 1,5 litran iskutilavuus. Paljoa yksinkertaisemmaksi ei ottomoottori voi paljoa enää muuttua. Sytytyspuoli toimii kampiakselin kautta ketjuvedolla. Huomaa myös ulkopuolinen venttiilikoneisto.

Sotien jälkeen kaikki oli tiukassa, niin myös polttopuut ja bensiini. Kahdeksanlapsisen perheen leipä oli tiukassa ja Hannu muisteleekin, kuinka veneen avulla keräiltiin polttopuita saarista. Moottorin polttoaineena toimi käynnistyksen jälkeen edullisempi petroli. Kaasunsäätöä ei ollut, vaan moottori jolkotteli tasaisesti eteenpäin. Happirikkaassa sadesäässä tahti puolestaan kiihtyi.

– Joskus hinauksessa oli parikin venettä, eikä se tuntunut missään. Vääntöä tästä kyllä löytyi vaikka kuinka.

Työn ja touhun lisäksi veneellä käytiin myös hupiajeluilla. Viikonloppuisin saaristoa koluttiin nuorten kesken. Kerran Itkonen tunnustaa herättäneensä siskonsa varsin vetisellä tavalla.

– Ajoin sivulaineeseen niin, että vesi tuli nukahtaneen siskon päälle. Oli se aika nopea virkistys, Itkonen muistelee huvittuneena.

Hymy herkässä. Uuden traktorin luovutushuollon juuri tehnyt mekaanikko Jussi Väisänen (vas.) kertaa tärkeimmät asiat konemyyjä Eero Immosen kanssa.

Maatalon pojasta kuoriutui myyntimies

|
Konekaupassa tarvitaan teknisen tietämyksen ohella monipuolisia sosiaalisia taitoja. Maatalouden ja koneiden kanssa pikkupojasta asti elänyt Eero Immonen on nähnyt verrattain nuoreen ikäänsä nähden alaa ...
wwwKUVA_Valtra02

Hallintalaite kuin avaruusaluksesta

|
Valtra SmartTouchin avulla voidaan hallintalaitteiden toiminta ohjelmoida juuri kyseiseen työhön sopivaksi. Myös käyttäjäkohtaiset mieltymykset on otettu huomioon helppokäyttöisessä järjestelmässä. Valtra SmartTouch tuo traktorin kaikki ...
Kaikki kunnossa. Vain yhdellä välituella yläreunasta yhdistetty kontti on vahva. Kome Oy:n Jari Outinen ja Jorma Häkkinen tarkastivat korin sisäpintoja.

Komposiittikontti on käytössä yliveto

|
Kuljetusalan kova kilpailu kelpaa uniikkia tuotetta valmistavalle Komelle. Loppusyksyn aamu enteilee aikaista talvea. Parhaiten se ilmenee hakeaumoista nousevana höyrynä kuulasta taivasta vasten. Menossa on ...
Kilpailussa puretaan ja lastataan tukkikuorma. Kilpailussa pärjää nopeudella ja hyvällä kuormauksen laadulla.

Kevät ei tule ilman puunkuormauskilpailuja

|
Suomenmestaruutta tavoittelevat niin kokeneet ammattikuljettajat kuin alan opiskelijatkin. Nopeus ja suorituksen laatu ratkaisevat. Kinnarissa Mikkeli Raskaspari Oy:n ja Esedun logistiikka-alan piha-alueella kisailtiin pari viikkoa ...