”Kaikki juhlat ovat ihania”

|

Liisa Rouhiainen toteaa Wanhan Rokkalantallin olevan sijainniltaan hyvä juhlapaikaksi. Yläkerrasta löytyy myös pieni parveke, joka on ollut morsianten suosiossa muun muassa kimpun heitossa.
Liisa Rouhiainen toteaa Wanhan Rokkalantallin olevan sijainniltaan hyvä juhlapaikaksi. Yläkerrasta löytyy myös pieni parveke, joka on ollut morsianten suosiossa muun muassa kimpun heitossa.

Juhlista pääsee nauttimaan, kun joku muu huolehtii juhlapäivänä käytännön asioista.

Liisa Rouhiainen on ollut Ateriapalvelu Ahkeraliisan puikoissa jo 16 vuotta. Mikkeliläisellä yrityksellä on kaksi keittiötä sekä vuoden verran toiminnassa ollut tilausravintola Wanha Rokkalantalli.

– Välillä asiakkaat kertovat missä on aikoinaan ollut minkäkin niminen hevonen, Rouhiainen naurahtaa katsellessaan valkoisiksi maalattuja kiviseiniä.

Ravintolassa on näkyvissä vanhat hirret ja remontoinnissa on käytetty paljon puuta, joka luo viihtyisyyttä.

– Meillä on käytössä kaksi suurempaa tilaa, joista toisesta löytyy myös pieni baari. Yläkerrassa on pienempi niin sanottu kokoustila, jota voi käyttää häissä vaikka morsiamen huoneena.

Tilojen muunneltavuus on Rouhiaisen mukaan yksi paikan vahvuus. Huoneita voi käyttää asiakkaan haluamalla tavalla.

– Joskus vihkiminen on tapahtunut takan edessä, joskus taas tanssisalina käytetyssä tilassa on nähty pieniä näytelmiä.

Nykypäivänä ihmiset ottavat apua ruoan laitossa ja tarjoilussa enemmän kuin aikaisemmin. Yritykset ovat osanneet hyödyntää ateriapalveluita ja nyt yksityiset henkilöt sekä yhdistykset seuraavat perässä.

– Niin sanottu itse tekemisen kulttuuri on alkanut vähentyä. Se on minusta hyvä asia juhlijoiden kannalta, koska silloin kaikki voivat keskittyä itse juhlaan eikä kenenkään tarvitse häärätä keittiössä.

Pitopalvelut räätälöivät asiakkaan tarpeen mukaan oikeanlaisen menun. Toiset haluavat täyden kattauksen alkupaloista jälkiruokaan, kun taas toiset pelkän keiton tai pientä purtavaa.

– Jotta saadaan tehtyä oikeanlainen tarjoilu, niin asiakkaan kannattaa reilusti sanoa haluaako hienon illallisen vai jotain pientä ja edullista, Rouhiainen vinkkaa.

– Esimerkiksi ”illallinen” voi tarkoittaa toiselle ihan toista kuin toiselle. Tällä tavoin varmistaa sen, että tarjoilu vastaa juhlan henkeä.

Ikkunat on jätetty remontin aikana entiselleen.
Ikkunat on jätetty remontin aikana entiselleen.

Wanhassa Rokkalantallissa asiakkaan puolesta huolehditaan kaikesta, alkumaljoista loppusiivoukseen saakka.

– Suoraa hintahaarukkaa on vaikea sanoa, koska tarpeet ja juhlat eroavat niin paljon toisistaan. Ihmiset ovat kuitenkin alkaneet oppia käyttämään palveluita ja niitä voisi ottaa enemmän myös arkeen mukaan.

Rouhiainen toteaa, ettei aina tarvitse olla kyseessä juhla, jotta voi nauttia toisen tekemästä ruoasta. Monet pidot nähneenä hän nostaa esille häät, joissa on aina oma satumainen tunnelmansa.

– Kyllä kaikki juhlat ovat ihania, koska niihin tullaan viihtymään. Ihmiset ovat jo lähtökohtaisesti aina hyvällä tuulella, koska he odottavat jotain mukavaa tapahtuvaksi, Rouhiainen lopettaa ja jää kattamaan pöytiä syntymäpäiväseurueelle.

Valokuvaajan rooli on yhä tärkeä

Reilu viisi vuotta päätoimisena valokuvaajana toiminut Mikko Kankainen kertoo, että laadukkaalle valokuvauspalvelulle on ollut vuosien varrella tasaisesti kysyntää.

– Uusia trendejä tulee vuosittain, mutta perusasiat ovat pysyneet samana. Uudet tekniikat tuovat haasteita, joihin ammattilaisena täytyy vastata ja samalla pitää kuvissa oma leima, Kankainen toteaa.

Vaikka nykyään kenen tahansa on mahdollista ottaa kuva esimerkiksi puhelimella, kuvaaja halutaan tärkeisiin tapahtumiin ikuistamaan muistot. Kuvien laadullista eroa ei voi edes verrata.

– Valokuvista syntyy vuosikymmenten muisto, mikä on hinnaltaan korvaamaton. Se on ainoa ostettava palvelu, minkä avulla tuota tärkeää hetkeä voi elää uudestaan vuosien ajan, Kankainen kertoo.

Häät ovat miehen mukaan tyypillinen esimerkkitilanne, jonne halutaan valokuvaaja.

– Kuvien tekninen laatu, visuaalinen ilmaisu, tilanteiden ennakointi ja huomaaminen sekä kuvaamiseen täysi keskittyminen takaa satoja laadukkaita kuvia eri tilanteista.

Nykyään halutaan kokonaisvaltaista palvelua ja perinteisestä potretistakin halutaan uniikki. Kankaisen ei tarvitse miettiä lempikuvauskohdettaan.

– Ihmisistä voi saada kuvissa esille eri tunnetiloja, iloa, surua, kahden ihmisen kohtaamisia, kirjo on lähes loputon. Ihminen on samalla kuvattavana haastavin, sillä on oma tahto ja kaikki tämä tekee ihmisen kuvaamisesta haasteen ja ilon, Kankainen lopettaa.

Antti ja Matti Saranki pyörittivät yritystä yhdessä noin 18 vuotta. Nyt isä Matti on jäänyt eläkkeelle.

”Lasi on aina lasia”

|
Lasialan ammattilaiset juhlivat 20-vuotista taivaltaan. Yrittäjänkadulla sijaitseva Lasitusliike Lasi-Saranki Oy täytti syyskuussa 20 vuotta. Alun perin yrityksen laittoivat pystyyn isä Matti ja poika Antti ...
Mikkelin Kiviveistämön Petteri Laurikainen ja Kirsi Liukkonen kunnostavat useita kymmneiä hautakiviä vuodessa. Ilme muuttuu kertaheitolla.

Hautakiven hoito on omaisen vastuulla

|
Hautamuistomerkeistä halutaan nykyään personaallisia. Hautakivissä halutaan nykyään tuoda esille vainajan harrastuksia tai kotipaikka. Mikkelin kiviveistämön yrittäjät Petteri Laurikainen ja Kirsi Liukkonen toteuttavat asiakkaiden toiveita ...
Sigita Herralan yksi rakas harrastus ovat moottoripyörät. Hän kulkee noin 30 kilometrin pituisen työmatkan kaksipyöräisellä. Mimosassa työskentelevä Herranen on eri kulttuurien kanssa tekemisissä päivittäin. – Eräs päivä minulle tuli asiakas Afrikasta, joka puhui Venäjää, se oli erikoista.

Samoissa juhlissa on eri tavat

|
Juhlapyhät yllättävät eri kulttuurista maahan muuttaneen. Eri maiden kulttuurit eroavat toisistaan merkitykseltään ja tavoiltaan. Latviasta kotoisin oleva Sigita Herrala on asunut 12 vuotta Suomessa ...
Kukkamyyjä Sirpa Nulpposen sitomassa perinteisessä hautakimpussa on ruusuja, terttuneilikoita ja erilaisia leikkovirheitä.

Mitä kaikkea kunnon juhla kaipaa?

|
Ilman arkea ei ole juhlaa ja elämä antaa juhlanaihetta niin ilossa kuin surussa. Hyvän juhlatunnelman tekevät vieraat. Olipa juhlimisen syy mikä tahansa, valmistelut kannattaa ...