Roskaruuasta salonkikelpoiseksi ateriaksi

28.8.2025 Ajankohtaista
Lähiruoka
Fisuburgerin vaunulle oli jonoa heinäkuussa Haukivuorella järjestetyssä Hummeri Foodfestissä. Kuva: Iida Joela

Hampurilaisten suosio on vuosien varrella muuttunut.

Milloin hampurilainen koki kasvojenkohotuksen roskaruuasta hifistelijöiden suosioon? Viimeistään Burger Lovers -kisan myötä, kun Suomen parhaat hampurilaisravintolat pistettiin parhausjärjestykseen.
Kisaa on järjestetty jo muutaman vuoden ajan. Viimeisin kisa järjestettiin kuluvan vuoden kesäkuussa. Voitto meni Hankasalmen Grill Roomille. Kärkikymmenikköön mahtui kuitenkin kaksi savolaista valmistajaa. Varkautelainen Harri’s Food Factory sijoittui kuudenneksi. Kangasniemeläinen Fisuburger taas ylsi yhdeksännelle sijalle.
Artesaaniburgerien takia matkataan kauaskin. Fisuburgerin yrittäjä Anni Oksiala sanoo, että jotkut tulevat tapahtumiin pelkän burgerivaunun takia.
Kärkikymmenikköön yltäneet ravintolat ovat saaneet mainetta myös hampurilaisnautiskelijoiden ulkopuolella. Oksiala uskookin, että sijoituksen tuoma julkisuus tuo heille asiakkaita.
Samoilla linjoilla on Harri’s Food Factoryn Kalle Lankinen.
– Burger Lovers lisää varmasti kiinnostusta. Top 10 -sijoitus lisää markkina-arvoa.
Lankinen kertoo, että heidänkin burgereilleen on tultu kauempaakin Suomesta.

Kalle Lankisen mielestä burgerit ovat aina olleet suosittuja.
– Nyt on kuitenkin tajuttu, että hampurilaiset eivät ole pelkkää Mäkkäriä vaan ihan oikeaa ruokaa, Lankinen sanoo.
Oksiala taas sanoo, että hampurilainen on uusi pihvi. Hänen mukaansa artesaaniketjut, kuten Naughty Brgr, ovat lisänneet burgerin suosiota.
– Artesaaniburgerit ovat usein lähituotettuja ja niihin käytetään paikallisia raaka-aineita. Esimerkiksi me kalastamme itse ja leivomme sämpylät. Nykypäivänä sellaista arvostetaan, Oksiala sanoo.
Harri’s Food Factoryn purilaiset ovat melko perinteisiä. Niistä löytyy sämpylä, pihvi ja kasvikset. Erikoisuus tulee kuitenkin lisukkeista. Sämpylöiden välistä voi löytyä vaikkapa kirsikan ja kolan makuista BBQ-kastiketta. Sämpylät ovat perunasämpylöitä.
Fisuburgerin hampurilaisissa on nimensä mukaisesti kalaa. Pihvit on tehty esimerkiksi kuhasta ja ahvenesta. Myös Fisuburger on laittanut burgeriin erikoisempia aineksia, kuten mangopaloja.
– Järvikalaa on toivottu, ja sen käyttäminen inspiroi meitä. Erikoisempia makuja halutaan maistaa, ja olemme saaneet hyvän vastaanoton, Oksiala kertoo.

 

Iida Joela

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0