Kauan odotettu on nyt täällä

23.4.2025 Auto & Kone
Erinäköinen, mutta sukunäköinen. Uusi Transporter on helposti tunnistettavissa Volkswageniksi. Kuva: Jarno Laatikainen

Kahden autojätin yhteistyöauto kääntää yhdellä pyyhkäisyllä monta asiaa uusiksi

Ensimmäisen Volkswagen Transporterin syntymästä on kulunut jo 75 vuotta. Viime vuoden puolella Hannoverin hyötyajoneuvonäyttelyssä esitelty seitsemännen sukupolven malliversio T7 korvasi peräti 19 vuotta markkinoilla olleen edeltäjänsä. Aikaväli on pitkä varsinkin nykyajassa, jossa uusia malleja esitellään solkenaan.
Volkswagenin kannalta kysymys ei ole mistä tahansa autosta, sillä kysymyksessä on – ei enempää eikä vähempää kuin – maailman eniten myyty paku. Uuden mallin suunnittelutyö alkoikin jo useita vuosia sitten yhdessä Fordin kanssa. Muita merkkien yhteistyöautoja ovat esimerkiksi uusi Ford Capri, joka perustuu Volkswagenin pohjalevyyn ja tekniikkaan. Yhteistyöllä autonvalmistajat hakevat kustannussäästöjä suunnittelun ja valmistuksen saralla. Ja kulukuuria eurooppalaiset autojätit tarvitsevatkin kipeästi kiinalaisten rynniessä markkinoille.
Mallistossa tarjolla ovat dieselin ohella lataushybridi ja täyssähköinen versio. Suosituin näistä lienee diesel, eikä pakettiauton alhaisempi autovero näyttele tässä edes erityisempää roolia. Alla ollut malliversio oli ensimmäisen tuotantosarjan esittelyautoja. Sen tekniikka edusti malliston huippua nelivedon ja 125 kW:n moottorin myötä. Malliston tehokkain on täyssähkö 286 hevosvoimalla ja lataushybridi hyvänä kakkosena 232 hevosella.
Pakettiautot tuppaavat olemaan sukupolvi toisensa jälkeen aina vain henkilöautomaisempia kuin aiemmin. T7 ei tee tässä suhteessa poikkeusta, eikä mediakeskuksen volyyminappula tarvitse olla viritettynä kaakkoon maantienopeuksilla, sillä äänitaso on miellyttävän alhainen karkealla kevätasvaltillakin.

Ajotuntumalta T7 on tukeva, eikä jousitus tyhjällä autolla ajettaessakaan ollut kova, vaan keväiset routahypyt alusta sulatti mainiosti edukseen. Maantiellä autoa ei tarvitse erikseen ohjata, vaan se menee minne nenä näyttää. Tehokkaimman dieselin jatkeena on aina automaatti, tarkemmin ottaen 8-portainen. Rattiviikseen ei tarvitse käytännössä koskea kuin kulkusuuntaa vaihdettaessa tai parkkeeratessa.
Tietoviihdejärjestelmän tarjonta on samankaltainen kuin henkilömallienkin osalta. Mittarinäytön ja ison keskinäytön kokonaisuus on sopiva sekoitus kosketusnäyttöjä ja mekaanisia nappuloita. Tässä suhteessa VW on ottanut harkitun askeleen takaviistoon ja homma toimii nyt hienosti. Android Auto ja Apple Car Play löytyvät toiminnoista kumpikin.
Varustelun osalta uusi malli tarjoaa vakiona enemmän eli erikseen ruksittavia varusteita on vähemmän. Vakiona ovat esimerkiksi kaistallapitoavustin, automaattinen led-kaukovalojärjestelmä ja lämmitettävä tuulilasi.
Jos jotakin saisi tästä autosta muuttaa, niin etuovet saisivat aueta hieman enemmän, ne tahtovat jäädä reippaaseen 45 asteeseen. Lisäksi etuistuin voisi mennä himpun taaemmaksi.
Nämä ovat tietenkin suunnittelijoilta tietoisia valintoja, sillä uusi Transporter omaa aiempaa mallia pidemmän tavaratilan. Mukaan mahtuu alla olleeseen pidempään versioon yli 3 m:n kappaletavarat. Vetokykyä on myös nokitettu, ja nyt se on 2 800 kg. Hyötykuormaa voi kyytiin laittaa myös aiempaa enemmän, 1,33 tn.
Auton omistajalle yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on takuuehto. 5 vuoden tai 200 000 km:n takuu voi olla hankintavaiheessa merkittävässä roolissa päätöstä pyöriteltäessä. Hinnoittelu on aiempaan malliin nähden samassa linjassa, vakiovarusteet huomioiden voidaan puhua jopa edullisemmasta hinnoittelusta.
Kysyntää uudelle Transporterille riittänee, ja kun usko palaa markkinoille yhä enemmän, ostopatoutuma murtunee entisestään. Ominaisuuksista kaupanteko ei jääne kiinni, sen verran valmiilta uusi T7 tuntuu.

Volkswagen Transporter
2,0 TDI 125 kW
4Motion aut. L2H1

• Hinta 58 987,79 (hinnat alk. 43 168,30 €)
• Moottori 1 996 cm3 diesel (Common rail-yhteispaineruiskutus, turbo, start & stop, DPF)
• Teho 125 kW (170 hv)
• Vääntö 390 Nm
• Kiihtyvyys 0-100 km/h 14 s
• Huippunopeus 175 km/h
• Kulutus 8,4 l/100 km (yhdistetty)
• CO2 –päästöt 220 g/km (yhdistetty)

• Päästönormi Euro 6e
• Kokonaispaino 3 225 kg

• Kattokuorma 170 kg
• Perävaunun massa jarruitta/jarruin 750 kg/2 800 kg

• Kuormatilan tilavuus 5,8 – 9,0 m3 (malliversiosta riippuen)

 

 

Jarno laatikainen

 

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0