Opinnot nopeasti purkkiin ja töihin

Koulutus
Oskari Halme naurahtaa, että nythän sitä voisi jäädä Rinta-Joupille automyyjäksi vaikka seuraavaksi 50 vuodeksi. Hän epäilee, että näin ei kuitenkaan tule käymään. Kuva: Elina Alanne
18-vuotias Oskari Halme suoritti osan ammattiopinnoistaan työelämässä. Tuloksena oli vakipaikka automyyjänä jo ennen valmistumista.

Täällä todellisuus kunnolla hittasi, että tällaista työelämä on. Näin tuumaa Rinta-Joupin Autoliikkeen automyyjä Oskari Halme. 18-vuotias Halme valmistui lokakuussa Esedusta liiketoiminnan perustutkinnosta. Opinnot hän suoritti vain kahdessa vuodessa ja kahdessa kuukaudessa, koska ne etenivät joutuisasti suorittaen osan opinnoista työelämässä.
– Se oli helppo ja kätevä tapa. Pääsi samalla hommiin ja sai tienattua rahaa.
Opintojen ja työelämän yhdistäminen oli myös tuottoisaa jatkon kannalta, koska Halme sai Rinta-Joupista vakituisen työpaikan.
– Minulla oli alusta asti selvää, että haluan autokaupan alalle. Autot kiinnostaa ja tykkään niiden kanssa touhuta, hän kertoo.
Rinta-Joupin vaihtoautopäällikkö Henrik Moilanen kiittää nykyistä koulutustapaa, jossa oppisopimuksella voi opiskella lyhyitäkin pätkiä ja opinnot räätälöidään opiskelijan tarpeisiin sopiviksi. Oppisopimusopiskelijaa ei siis tarvitse ottaa taloon vuosiksi, vaan esimerkiksi Rinta-Joupilla pystytään tarjoamaan kesätöitä automyyjille niin, että he saavat samalla palkkaa työstään ja edistettyä opintojaan.
– Ja totta kai pidämme osaavat ihmiset talossa, jos tulee tilaisuus siihen. Oskarin kohdalla tuli, Moilanen sanoo.

Moilanen toteaa, että kaikille opiskelijoille automyynti, jossa oma palkka muodostuu osittain oman myynnin mukaan, ei sovi.
– Automyyjällä pitää olla halua, tahtoa ja asennetta. Tärkeintä on hyvä asenne asiakkaita kohtaan. Myyntityö on tärkeä osa työtä, mutta työhön sisältyy myös paljon asioita, jotka ei näy asiakkaille, Moilanen sanoo.
Halmetta automyyjän työssä viehättää se, että voi olla yrittäjä yrityksen sisällä.
– Pitää olla omatoiminen mutta saa vapautta siinä, mistä esimerkiksi varasto koostuu ja millaisia autoja ostat. Työssä pitää onnistua, että saa ne vapaudet pitää, hän tuumaa.
Halme tykkää, että työssä pitää laittaa itseään likoon.
– Se on mukavaa, kun löytää asiakkaalle oikean ratkaisun hänen tarpeeseensa. Onhan se kivaa, kun onnistuu myynnissä ja saa palkkion. Siihen jää vähän koukkuun, hän naurahtaa.
Tammikuussa 2026 Halmeella on edessä armeija.
– Sitä ennen täytyy säästää rahaa, kun ostin itse auton rahoituksella. Vuoden ajattelin olla armeijassa, että sieltä jää jotain järkevää käteen, Halme kertoo.

Hyvä tapa monelle

Etelä-Savon ammattiopiston Esedun liiketoiminnan opettaja Tapio Syväoja kertoo, että Halme ei suinkaan ole ainut merkonomiopiskelija, joka on samaan tapaan tehnyt opintonsa nopeammalla tahdilla osittain työelämässä ja työllistynyt samalla autoalalle.
Samanlaisessa käytännönläheisessä opintopolussa on opiskelijoita nytkin.
– Nykyään opiskelijalle voidaan rakentaa oppimispolku niin, että hän opiskelee itselleen sopivia tutkinnon osia. Merkonomiopintoihin voidaan ottaa lisäksi esimerkiksi juuri autoalan tai vaikka rakennusalan tutkinnosta osia, Syväoja sanoo.
Käytäntö on ollut voimassa jo pitkään mutta nuorilla on usein taipumus opiskella samaan tapaan kuin kavereilla.
– Mutta jo opintojen aikana työelämään siirtyminen on selkeästi lisääntynyt, kun eläköityvä ikäluokka on täällä suurempi kuin töihin tuleva. Me vastaamme siihen niin, että suunnittelemme opiskelijan kanssa hänen opintonsa.

 

ELINA ALANNE

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0