Viiden sukulaismiehen työyhteisössä nuorimmat ovat oppineet ammatin vanhemmiltaan.
Rantakylässä sijaitsevan Rakennuspelti Inkisen pajalla käy hellepäivänä vilske, kun rakennuspeltiosia valmistetaan asennuksia varten. Nykyaikaisen CNC-leikkurin avulla työ käy nopeasti ja tarkasti, eikä aikaa kulu joutavaan. Alalla jo lähempänä 40 vuotta työskennellyt Lasse Inkinen kertoo rauhallisesti, mikä vasta pari vuotta markkinoilla mukana ollut RPI Oy:n eli Rakennuspelti Inkisen taustatarina on.
Lasse on omien poikiensa, Joonaksen ja Niilaksen, ohella antanut oppia rakennuspeltisepän työhön aikanaan myös keväällä yritykseen mukaan tulleelle sukulaismies Marko Taipaliselle. Ja Marko puolestaan on ohjannut omaa poikaansa Casperia, jolle kipinä rakennuspeltitöihin syttyi armeijan jälkeen.
– Tämä ala on perustunut aina kantapään kautta opetteluun, Lasse painottaa.
Töitä on riittänyt tänä vuonna hyvin, vaikka uudisrakentamisen puolella on hiljaisempaa. Suotuisasta työtilanteesta kuuluu iso kiitos CRoomeja rakentavalle Harri Haavikko Oy:lle. RPI Oy:n vastuulla on maailmalle lähtevien laitetilojen peltilistojen valmistus ja asennus. Vuosien varrella leipää ovat antaneet nimenomaan rakennusliikkeet ja muut alan toimijat.
Lassella on hyvässä muistissa esimerkiksi niin sanotun kuuman sairaalan ja mielentalon työmaat, joihin upposi kaikkiaan 13 kilometriä peltilistaa. Haastaviakin kohteita on matkan varrelle sattunut useita, ja niiden eteen tehty työ on ollut palkitsevaa.
– Aikataulut ovat tahtoneet kiristyä työmailla liiaksi. Kaikki pitäisi olla valmista heti, Inkinen huomauttaa.
”Tämä ala on perustunut aina kantapään kautta opetteluun.”
Lasse Inkinen
Yrityksen työsesonki painottuu sulan maan aikaan, mutta millekään työlle ei olla allergisia. Talvikaudella on tiputeltu katoilta lunta ja tehty muita remonttihommia sekä ilmastointiasennuksia. Tarkoituksena on yritysasiakkaiden ohella palvella myös yksityisasiakkaita. RPI tekee kattoremontteja konesaumakattoja myöten.
Käytännön toimintasäde on noin 150 kilometriä Mikkelistä. Työn eteen on oltava höyli, sillä ensimmäinen iso tavoite on työllistää kaikki viisi tekijää ympärivuotisesti. Usko tulevaan on vahva ja ensi vuodesta miehet povaavat kuluvaa vuotta vilkkaampaa. Vaikka hiljaisia hetkiä on Lassellakin yrittäjäuran varrelle mahtunut, niin toimettomana ei ole tarvinnut olla.
– Kävin viimeksi työvoimatoimistossa vuonna 1986, mies letkauttaa hymyillen.
Markon tullessa mukaan liiketoimintaan muutti yritys Pomonkadulta Ratatien toimitiloihin.
– Seinät tulivat vastaan. Nyt kaikki koneet ja laitteet mahtuvat hyvin, mutta jos tämä tästä paisuu, tarvitaan tilaa lisää, Marko pohtii.
Viiden hengen orkesteriksi kasvaneen yrityksen hyvä puoli on myös se, että jatkossa avautuu aito mahdollisuus olla vuorollaan vapailla ja lomalla, sillä jouten ei ole pahemmin oltu.
– Viime vuonna taisimme olla vapailla kaksi arkipäivää, Joonas kertoo.
Ja vaikka jutun alussa mainittiin, että rakennuspeltisepän töihin oppii vain tekemällä, on Joonaksella alan ammattitutkinto taskussa.
– Eihän se koskaan pahitteeksi ole, Lasse tuumaa pojalleen.
– Niin, vaikka osasin kyllä kaiken oleellisen jo ennen koulutusta, Joonas vastaa hymyillen mestarilleen ja isälleen.
JARNO LAATIKAINEN