Maatilan kesäpäivä ennen ja nyt yhdistää menneisyyden nykyhetkeen

19.7.2023 Vapaa-aika
Historian havinaa
Maatilan kesäpäivä ennen ja nyt -tapahtuman nostalgian luulisi kiinnostavan. – Parkkipaikat eivät ainakaan lopu kesken, sen voin luvata, kertoo järjestelyissä isoa vastuuta kantava Mika Häkkinen. Heinänniittonäytöksessä ahkeroi Mikan lisäksi äiti Seija. Kuva: Jesse Häkkinen
Luusniemellä talkoillaan tapahtumaa, joka käy niin maalaisromantikoille kuin ajan hengessä eläville.

Muistatko, miten heiniä ja viljaa seivästettiin ja heinäladoissa heinäpinkkoja poljettiin karkean suolan maustamana. Entä kuinka pöllejä kuorittiin metsässä? Repussa oli maitoa lasipullossa, ruisleipäpalaset voipaperiin käärittynä ja kesäaikaan oli myös kotona valmistettua kotikaljaa. Paarmat ja kärpäset antoivat oman säväyksensä kesäaikaan niin ihmisille kuin työmailla olleille hevosillekin.
Edellä kuvattua työvoimavaltaista arjen aherrusta voit nähdä ja kuulla maaseudun ihmisten itse kertomana Maatilan kesäpäivä ennen ja nyt -kesätapahtumassa Tiimolanmäen tilalla Kangasniemen Mäenkylässä. Kaikille avoimessa ja maksuttomassa tapahtumassa esitellään entisajan maatilatalouteen liittyviä työtapoja näytösten avulla. Esillä on runsaasti koneita eri vuosikymmeniltä sekä henkilöitä pukeutuneena sen ajan työvaatteisiin 1960-luvulta nykyhetkeen. Nykypäivää edustavat esimerkiksi maitoauto sekä heinän niitto- ja paalausjärjestelmät nykyajan jättitraktoreihin kiinnitettynä.
Puun käsittelyssä tarvittiin lihasvoimaa ihmisiltä ja hevosilta, kunnes hevoset ja pokasahat korvattiin nopeasti maataloustraktoreilla ja metsureilla moottorisahoineen. Tämäkin oli vain välivaihe, ja pian nämäkin korvattiin motoilla ja metsätraktoreilla. Monivaiheisen metsätöiden kehityskaaren voit kokea metsäosastolla pihkan tuoksuisessa ympäristössä.
Näytillä on myös vanhoja autoja ja muita vanhoja koneita ja laitteita. Lapsille on hiekkalaatikoita, joissa on lasten ja vanhempien aikoinaan itse valmistamia puisia leluja, nykyaikaisempia leluja unohtamatta. Myös lampaita ja muita tuotantoeläimiä pääsee katsomaan lähietäisyydeltä.

Tapahtuman tavoitteena on jakaa pieniä tiedon murusia maatilan menneisyydestä ja nykyisyydestä ihmisille, jotka eivät varsinkaan ole itse koskaan kokeneet vastaavaa. Tällä tavoin saadaan säilytettyä ja tallennettua maaseudun historiaa. Jos tämä kaikki kiinnostaa yleisöä, niin silloin järjestäjät ovat omien sanojensa mukaan onnistuneet tehtävässään.
– Toivomme, että tapahtumaan saapuu perheitä vauvasta vaariin ja muksusta mummoon. Varttuneempi väki voisi kertoa omille lapsilleen ja lapsenlapsilleen omista kokemuksistaan. Esimerkiksi sen, kuinka ennen vanhaan maitolaiturilla odotettiin kyläkunnan ainoaa autoa lauantai-iltana tanssilavalle mentäessä, Mika Häkkinen tunnelmoi tapahtumaa järjestävät työryhmän puolesta.
Huoltovarmuus on korostunut Euroopassa riehuvan sodan takia. Maaseudun ja maatilatalouden tehtävänä on huolehtia elintarvikeomavaraisuudesta ja puuhuollosta, sillä maito, vilja ja puu ovat olennainen osa Suomen huoltovarmuutta. Tämä tapahtuma korostaa huoltovarmuuden alkulähteitä ja niiden merkitystä.
Tapahtuman suunnittelu ja toteutus tapahtuu täysin talkoovoimin. Alueella ei ennestään ole ollut mitään tapahtumainfraa, vaan järjestäjät organisoivat kaiken tyhjästä, niin henkilöstön kuin kaluston osalta. Lopuksi huolletaan sekä kalusto että henkilöstö karonkan muodossa, ja näin ollaan valmiina seuraavaan koitokseen.
Mittava tapahtuma on Häkkisen mukaan osoitus siitä, että vapaaehtoinen talkootyö ja yhdessä tekemisen meininki on yhä voimissaan.
– Ihmisillä on kykyä, osaamista ja aitoa halua tehdä asioita, kun asia koetaan hyväksi ja tärkeäksi.
Tapahtuman järjestävät Mikkelin Reserviläiset ry yhdessä KorpiFarmin ja Kyläseura Elo ry:n kanssa. Järjestelyissä on lisäksi mukana merkittävä joukko kumppaneita, jotka tukevat tapahtumaa niin materiaalien kuin henkilöstönkin muodossa.

Maatilan kesäpäivä ennen ja nyt, su 30.7.2023 klo 11 – 15, Mäenkyläntie 285, Luusniemi. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

 

JARNO LAATIKAINEN
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0