Päiväpostin harveneminen uhkaa pieniä paikallislehtiä

23.8.2022 Koti
Monet paikallislehdet tulevat osin tai kokonaan päiväpostin mukana.

Paikallislehdet saavat vihaista palautetta myöhästyneistä lehdistä.

PETRI P. PENTIKÄINEN

Puumala-seuran kustantaman Puumala-lehden tilaajat ovat vuodenvaihteesta lähtien saaneet paperilehden tilauksen yhteydessä maksuttoman digioikeuden.
Mukava lisäetu lukijoille, mutta taustalla on myös syy, joka harmittaa tällä hetkellä monia pieniä, päiväpostissa jaettavia lehtiä.
Paperilehtien tulo myöhästyy entistä useammin asiakkaille luvatusta ilmestymispäivästä. Lehdissä julkaistavat ilmoitukset ja uutiset saattavat olla vanhentuneita, kun lukija saa lehtensä.
– Valitettavasti ongelmia on ollut, jakelu ei ole mennyt kuin Strömsössä. Erityisesti ongelmia on ollut Imatralla, Lappeenrannassa ja Taipalsaaressa sekä Helsingissä. Puumalassa lehdet ovat menneet perille kohtuuhyvin, mutta ongelmia on ollut sielläkin, päätoimittaja Tiina Judén listaa.

Pienten paikallislehtien tilaajista moni asuu levikkialueen ulkopuolella, mikä vaatii jakelun onnistumista. Entiset asukkaat tilaavat lehden kotiseuturakkaudesta ja kausiasukkaat ollakseen ajan tasalla mökkipaikkakunnan elämästä.
– Kaksi kolmasosaa lehdistä menee etäasukkaille. Kesäpaikkakuntalaiset ja pois muuttaneet ovat olleet lehdelle kantava voima, Judén sanoo.
Jakelupalautteiden määrä on kasvanut, ja se syö lukijoiden luottamusta lehteen. Saapumatta jääneet tai myöhästyneet lehdet teettävät pienessä toimituksessa ylimääräistä työtä ja postituskuluja, joista ei saa mitään korvausta.
– Aika paljon joudutaan vuosittain laittamaan kirjekuoressa lehtiä lukijoille. Tässä postin pitäisi tulla vastaan.

Erikoissanomia kustantava Haumedia julkaisee myös Hirvensalmelaista ja Haukivuoren Seutua. Myös Haumediassa joudutaan toistuvasti lähettämään lehtiä lukijoille omalla kustannuksella.
Jakeluongelmat ovat olleet tuttuja varsinkin tänä vuonna. Ne vaarantavat lehtien uskottavuuden ajankohtaisina medioina, yrittäjä ja päätoimittaja Jarno Laatikainen sanoo.
– Jakelun onnistuminen on pienille lehdille aivan kriittinen kysymys. Jos lehdet tulevat toistuvasti päivän tai useampiakin päiviä myöhässä, tilaajat kyllästyvät ja lopettavat tilauksensa. Jakelusta johtuva viive ajatellaan lehden viaksi.
Eräs Haukivuoren Seudun tilaaja listasi tänä kesänä kolmen peräkkäisen lehden tulemista Jyväskylään, asutulle alueelle keskustan liepeille.
Yksi torstaina ilmestyvä lehti tuli perille seuraavan viikon maanantaina, seuraava vasta keskiviikkona, ja sitä seuraava taas maanantaina.

Pikkulehdet kulkevat päiväpostissa, jonka jakopäiviä on jo harvennettu. Lehdet ovat joutuneet säätämään ilmestymispäivänsä postin aikataulujen, eikä lukijoiden ja ilmoittajien toiveiden mukaan. Uhkana on, että kohta ilmestymispäiviä rukataan taas.
Puumala-lehden päätoimittaja Tiina Judén pitää eduskunnassa käsittelyssä olevia postilain mahdollisia muutoksia erittäin huolestuttavina.
– Täyspeittojakelut saattavat jäädä pieniltä lehdiltä kokonaan pois. Lisäksi 1–2 viikkoa viikossa ilmestyvät lehdet ovat jäämässä jakelutuen ulkopuolelle, Judén hämmästelee.
Näytteenä kaikille jonkin alueen talouksille tarjottavat täyspeittojakelut ovat olleet pienille lehdille tärkeä tapa hankkia uusia tilaajia ja ilmoitustuloja.
5–7-päiväisille lehdille on kehitetty jakelun tukiratkaisu, mutta harvemmin ilmestyvät lehdet jäävät sen ulkopuolelle.

Laki on virallistamassa paikallislehtien asemaa b-luokan asiakkaina, mutta monessa lehdessä tämä tunnelma on jo nyt. Puumala-lehden Tiina Judén kokee, että postiin on vaikea saada yhteyttä, ja epäilee, otetaanko ongelmia vakavasti.
– Asiakaspalvelijoita on vähän, ja he tuntuvat olevan ahdistuneita tilanteesta itsekin. Useampien yhteydenottojen jälkeen asia on aina jotenkin hoitunut, mutta on vaikea tietää, ovatko ongelmat poistuneet vieläkään.

Päiväposti on vähentynyt rajusti, ja organisaatiota on höylätty sitä mukaa ohuemmaksi. Haumedian Jarno Laatikainen pohtii, onko säästäminen mennyt jo liian pitkälle.
– Mikä on postin tehtävä? Postin pitäisi palvella yrityksiä ja kansalaisia niin, että se tukee koko yhteiskuntaa. Ymmärrän, että päiväpostin kannattavuus heikkenee, mutta pitäisikö ajatella, että meillä täytyy olla varaa hyvään postinkulkuun?

 

Postilaki muuttumassa

Hallituksen esitys postilain muutoksesta on parhaillaan eduskunnassa valiokuntakäsittelyssä ja lausunnoilla. Muutokset astuisivat voimaan tänä syksynä ja vuoden 2023 alusta.
Tavoitteena on turvata viisipäiväinen sanomalehtijakelu koko maassa. Esityksessä on mukana varhaisjakelun tuki 5–7-päiväisille lehdille.
Päiväpostin jakelun velvoitteita kevennetään entisestään, mikä vaikeuttaa päiväpostissa jaettavien harvemmin ilmestyvien sanomalehtien asemaa.
Osoitteellinen kirjeposti on vähentynyt vuosina 2000–2020 1,2 miljardista 500 miljoonaan kirjeeseen.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0