Mosaiikit inspiroivat käsitöihin

Jukka ja Sirpa Hämäläisen asiakaskunta tulee nykyään noin 90-prosenttisesti Mikkelin ulkopuolelta.

Kaupanteon ohella työstön alla on myös mosaiikkiaiheinen kirja.

VIRPI KONTINEN

MosaiikkiMyymälän Sirpa Hämäläinen puhkuu tänä kesänä intoa. Hän valmistelee Mosaiikki valloittaa -kirjaa, jonka vaiheissa työvaatteet saavat likaantua.
– Saumaan teosta varten kuvattavia mosaiikkitöitä, hän tarinoi iloisesti.
Mikkeliläisyrittäjän osuus valmistuu heinäkuun loppuun mennessä, ja kustantaja huolehtii lopusta. Kirja vastaa kurssituskysyntään Sirpan vetämien lyhyiden työpajojen rinnalla.
– Uutta MosaiikkiMyymälällä on myös kuuluminen Hop On Hop Off -kaupunkikohteisiin, kertoo Sirpan puoliso Jukka.

Hämäläiset pyrkivät ekologisuuteen esimerkiksi luontoystävällisen askarteluliiman tarjonnalla.
– Ja olemme käyttäneet vaikkapa rikkoontuneita kahvikuppeja taiteessamme, toteaa Sirpa.
Joustavuus näkyy yrittäjien liiketoiminnassa muun muassa niin, että korona-aika otettiin kehittymismahdollisuutena. Lapsille luotiin uusia tuotepaketteja ja aikuisille lukuisia opetusvideoita.
Koronasta selviytymistä helpotti sekin, että MosaiikkiMyymälällä on ollut yli kymmenen vuotta verkkokauppa ja toimivat kontaktit toisiin yrittäjiin. Markkinointiin on haettu myös ulkopuolista tukea.
Hämäläisten kauppa on monipuolisuudessaan ainutlaatuinen Pohjoismaissa. Mosaiikkielementeissä kaikki värit ovat muotia aina, mutta aiheissa on kausivaihtelua. Viime syksynä hittejä olivat pihlajat. Nyt ostajia miellyttävät kolmiulotteiset mosaiikkikukat, jotka on rakennettu luonnonkivelle. Suosittuja ovat olleet myös tee se itse – eli DIY-pakkaukset, joista voi sommitella pannunalusia.
– Niissä elävät Saimaan, Lapin ja Karjalan tunnusvärit. Karjalaa voi leikkimielisesti ostaa takaisin, Sirpa esittelee.
Haluttuihin materiaaleihin lukeutuvat lisäksi näppärät keraamiset ja lasiset lehdet. Varastossa niiden käsittely etenee sarjana: puhallus, punnitus ja pussitus.

Asiakkaat ovat hankkineet paljon myös erilaisia DIY-pakkauksia, kuten liikkeen tunnuskuvan sudenkorentoja, isokokoisia liskoja, perhosia ja puutarhapalloja.
– Rauhankyyhkyjen kysyntä taas roihahti Ukrainan sodasta. Viime joulusesongista puolestaan villiintyi tonttujen kysyntä. Ne päivitetään tulevaksi jouluksi, yrittäjät täydentävät.
Jos Sirpalla olisi aikaa, hän tekisi myyntiin nykyistä enemmän koruja, joihin on itsekin hullaantunut.

Hämäläisten mukaan alan yrittäjiltä vaaditaan sinnikkyyttä, kekseliäisyyttä sekä kykyä luoda liiketoimintaa aivan alkeista, kun malleja ei ole tarjolla.
– Innostuksen on jatkuttava. Meillä yrittämisen vaakakuppi on selvästi positiivinen.
Ja tämä palo näkyy kaikkialla noin 200 neliömetrin inspiroivassa tuotehallissa.

 

MosaiikkiMyymälä on jo parikymppinen

• Sirpa ja Jukka Hämäläinen alkoivat uurastaa mosaiikkien kimpussa 2000-luvun alussa. Innostus syntyi Barcelonassa, Antoni Gaudin töistä.
• Mosaiikista on kiinnostunut koko Hämäläisen perhe. Hämäläisten poika Vili työllistyy yritykseen täysiaikaisesti ja tytär Peppiina osa-aikaisesti.
• Mosaiikkirakentaminen villiintyi ensin kotipihassa. Nyt Mosaiikkimyymälästä voi hankkia esimerkiksi suosittuja glitterlaattoja.
• Myymälästä löytyvät mosaiikkitöihin tarvittavat pohjat, kiinnitysaineet, materiaalipalat ja saumausvälineet. Aiemmin myyntipiste oli toisaalla Mikkelissä.
• Yrittäjillä on suorat tilauskontaktit eri puolille maailmaa, esimerkiksi Kaukoitään.
• Elokuun kolmanteen päivään asti myymälä on auki tiistaisin ja keskiviikkoisin.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0