Hanhifarmin koko tuotantoketju on Rantalaisten omissa käsissä.
SELMA RIEPPONEN
Suomen ainoa hanhitila, Hauhalan hanhifarmi, täyttää tänä vuonna jo 25 vuotta. Anttolassa sijaitsevan hanhifarmin yrittäjät Virpi ja Antti Rantalainen ovat kehittäneet toimintaansa jatkuvasti, mikä näkyykin niin valmiissa tuotteissa kuin hanhenkasvatuksessa.
Alkuvuosien pienestä yritystoiminnasta on kasvanut laaja kokonaisuus, joka kattaa kaikki tuotannon vaiheet.
-Kasvatamme hanhet munasta aikuisiksi sekä teurastamme ne. Hanhenlihankin jalostamme itse. Valmistamme myös hanhien rehun täällä omassa rehusekoittamossa, pariskunta kertoo.
Oman teurastamon ansiosta Hauhalan hanhifarmilla pystytään valmistamaan erikoistuotteita sekä tarkkailemaan laatua omin silmin. Tilan tuotevalikoimasta löytyy kaikkea hanhenlihasta pateisiin ja säilykkeisiin. Tarjolla on myös erikoisuuksia kuten hanhenrasvaa ja -verta.
Hanhifarmi-idean synnyttyä, lähtivät käyntiin laajat selvittelyt yrityksen perustamisesta sekä hanhenlihan kysynnästä. Vuonna -97 yrittäjäpariskunta sai lopulta toiminnan käynnistettyä.
– Alkuun jännitti, miten homma lähtee käyntiin. Alkuvuosina hanhenpoikaset ostettiin toiselta tilalta ja hanhet lähetettiin teurastettavaksi muualle. Ensimmäisenä kesänä meillä oli vain noin 700 hanhea, Virpi Rantalainen kuvailee yritystoiminnan alkuvuosia.
Hauhalan hanhifarmi haluaa toimia kestävällä tavalla.
-Vastuullisuus on tapa tehdä töitä rehellisesti ja hyvällä omatunnolla, tiivistää Virpi Rantalainen.
Hanhien olosuhteet on huomioitu tarkoin, mikä näkyy esimerkiksi niiden elintiloissa sekä suojelussa. Hyvien ja turvallisten elinolojen takaaminen heijastuu myös lihan laatuun.
-Elintilaa on rutkasti enemmän verrattuna suosituksiin. Hanhia myös suojellaan pedoilta laumanvartijakoirien avulla. Eläinten keskinäisellä luottamuksella estetään hanhien stressaantuminen, selventävät Rantalaiset.
Hauhalan hanhifarmi oli myös Farmari-maatalousnäyttelyn 2022 vierailukohteena. Samalla päästiin juhlistamaan 25-vuotiasta yritystä. Aikaisemmin hanhifarmilla on järjestetty Pop-Up -myyntipäiviä, joissa on päässyt tutustumaan niin tilaan kuin sen tarjoamiin tuotteisiin.
Munasta lautaselle
• Hanhiemojen muninta kestää maaliskuusta heinäkuuhun
• Munat kerätään ja asetetaan hautomoon
• Poikasten kuoriuduttua ne kasvatetaan omissa laumoissaan lämpimissä sisätiloissa
• Noin kuukauden ikäisinä poikaset muuttavat ulkokasvatukseen
• Kokonaiskasvatusaika on noin 4,5 kuukautta
• teurastuskausi kestää syyskuusta joulukuuhun
• Hanhenliha jalostetaan ja säilötää
• Valmiit tuotteet lähetetään eteenpäin ravintoloille ja jälleenmyyjille.