Taloudellisen torjuntavoiton ohella sairastuvuus on pysynyt aisoissa.
Rodos sai pelastettua juuri päättyneen lomasesongin heinäkuusta alkaen. Syynä tähän oli kesäkuussa käyttöön otettu koronapassi. Paikallisten ei ole pakko ottaa koronarokotetta, mutta käytännössä elämä ilman piikkejä on hankalaa.
Asiakaspalvelijat näkyvät suhtatuvan työhönsä asiaankuuluvalla vakavuudella. Tasokkaimpiin ruokapaikkoihin ei ollut menemistä ilman koronapassia. Turhia riskejä ei haluta ottaa, eikä turistien rahavirtaa tyrehdyttää. Kysymys on taloudelliseltakin kantilta katsottuna elämästä ja kuolemasta.
Pahimpaan korona-aikaan alueen 11 suuresta hotellista vain yksi oli avoinna. Autovuokraamossa yli 20 vuotta työskennellyt Aris kertoi olosuhteiden pakosta pitäneensä uransa ensimmäisen kesäloman.
Kaikki yritykset työntekijöineen eivät koronasta ole selvinneet hyvillä mielin. Pandemian bisnesuhrit näkyvät yhä katukuvassa. Hotelleja ja muita turismista eläviä liikehuoneistoja on paljon tyhjillään.
Menestyvät hotellit ja ravintolat ovat kuitenkin sulassa sovussa kuin harva helminauha puuttuvine osineen. Autiot ikkunat eivät turisteja näytä isommin kiinnostavan, sillä lomalla piisaa mielekkäämpääkin tekemistä.
Joukossa on niitäkin, jotka selvisivät pandemian pahimman jakson yli muutoinkin kuin pelkän paksun lompakon avulla. Yksi näistä oli käyttöelektroniikan korjaustoimintaan keskittyvä TellCell-niminen yritys Ialyssoksen ytimessä. Neljä vuotta yrittäjinä olleen parivaljakon mukaan töitä piisasi, vaikka turistien kysyntä oli nollassa.
Taksiyrittäjänä toimiva Steve kertoo koronan pysyneen päättyneen sesongin aikana hyvin aisoissa. Hän tähdentää koronarokotus olevan vapaaehtoinen, mutta käytännössä valinnanvapautta ei ole.
Jos et ota rokotetta, on testitulos kirjattava valtion tietojärjestelmään kahdesti viikossa. Mikäli näin ei tapahdu, on edessä ”big problems”.
– Työntekijälle sakko on muutamia satasia, mutta työnantajalle sanktio on 2 000 euroa, Steve viestii.
Turismista elävät rhodoslaiset osaavat suhtautua näkymättömään viholliseen kunnioittaen. Juuri päättyneen sesongin vuoksi paikallisilla on nyt aikaa ladata akkuja.
– Odotan jo innolla ensi maaliskuuta, autovuokraamon Aris jatkaa, eikä halua edes miettiä sitä vaihtoehtoa, että pandemia ei rauhoittuisi.
Rodos ja turismi
• Auringon jumala Helioksen saari sijaitsee Välimerellä, aivan Turkin Marmariksen eteläpuolella.
• Kantaväestö (115 000 asukasta) elää 80-prosenttisesti turismista
• Saarella kävi ennen koronapandemiaa vuosittain 2,35 milj. matkailijaa.
• Juuri päättyneen sesongin puolikkaan aikana Rodoksella vieraili 1,35 miljoonaa turistia.
• Lomasesonki kestää maaliskuusta lokakuun loppuun.
Helposti vietävissä?
Suomalainen ruoka on maailman puhtainta, meillä ei ole korruptiota, koronakin on meillä hoidettu muita paremmin. Näitä hokemia toistamme alituiseen, mutta ovatko asiat todellakin näin?
Ennen rokotuksia Suomi rajoitti Euroopan perukoilla majailevan kansan liikkumista yli äyräiden. Nyt kaikki rajat ovat auki, vaikka kulkutauti jyllää ennätyskiivaasti.
Aivan kuin reilu vuosi sitten, kun toinen korona-aalto alkoi levitä kuuluisien Skopjen lentojen välityksellä. Silti hallitus kaitsi vain omaa kansaa rajoittamalla, vaikka perälauta vuoti kuin seula.
Kreikan valtio vaatii turisteilta perhekohtaisen matkustusluettelon koronapassien ohella. Rajatarkastusten lisäksi koronapassia kysyttiin hotellilla sekä joissakin ravintoloissa.
Jotta ei menisi kehumiseksi, niin aukotonta ei helleenienkään koronakontrolli ollut. Mutta ilmiselvästi vakavammin otettavampi ote kuin meillä Härmässä.
Tämä tuli selväksi palatessani Helsinki-Vantaalle. Isot plakaatit toki ohjeistivat satunnaista matkailijaa, mutta kukaan ei kysellyt koronadokumenttien perään.
Mitäpä jos me olemmekin itse se helposti höynäytettävä kansa, sinisilmäinen Suomi?