Bensavarkaudet loppuivat Nesteellä

17.11.2021 Koti
Ehkä yksi kahdestakymmenestä maksamattomasta oli unohdus, muut varkauksia, muistelee Lähemäen Nesteen yrittäjä Janne Rintala aikoja, kun tankata sai ennen maksua.

Osalla Mikkelin asemista on vielä mahdollisuus tankata ennen maksua.

Vielä pari vuotta sitten rikosilmoituksen tekeminen sujui Mikkelin Lähemäellä toimivan Neste-aseman yrittäjä Janne Rintalalta tottuneesti. Poliisille tuli asiaa 1–4 kertaa kuukaudessa, ja aina se turhautti yhtä paljon. Jokaisesta polttoainevarkaudesta piti tehdä rikosilmoitus ja kaivaa esille turvakameran kuvia, eikä vaivalle saanut palkkaa juuri koskaan.
– Se teetti aika paljon työtä, ja aika harvoin kukaan joutui edesvastuuseen. Usein varkaat todettiin varattomiksi, ja varastelu jatkui, Rintala sanoo.
Katteet ovat niin pienet, että yksi varkaus voi kääntää kokonaisen viikon polttoainemyynnin tappiolle. Vain pieni osa maksamattomista käynneistä on inhimillisiä erehdyksiä, jotka saadaan selvitettyä.
– Varkauden ja unohduksen erottaa kyllä ihan selvästi. Usein tankkaaja soittaa itse ja kertoo, että näin kävi.
Nyt huoli on poissa, sillä Neste-ketjussa päätettiin viime vuonna luopua mahdollisuudesta tankata polttoaine ennen maksamista. Mikkelin asemalla uuteen käytäntöön siirryttiin välivaiheella, jossa kassalle piti jättää avaimet tai lompakko ennen tankkaamista.
Ainoastaan sellaiset Neste-yrittäjät, jotka omistavat polttoaineen itse, voivat tehdä toisin.
– Paine siirtyy muualle. Näkyvissä on, että jossain vaiheessa muut öljy-yhtiöt seuraavat perässä, Rintala sanoo.

Rantakylässä toimivalla St1-asemalla asiakkailla on edelleen mahdollisuus tankata ennen maksamista. Ominaisuus toimii kolmessa pisteessä ja viidellä pumpulla.
– Sellainen harvinaisuus meillä on. On koputettava puuta, mutta yllättävän vähän on ollut varkauksia, yrittäjä Miika Lavonen sanoo.
Myös seteliautomaatit ovat alkaneet vähentyä, eikä sellaista ole enää Rantakylässäkään ollut muutamaan vuoteen. Setelikoneistoissa oli luotettavuusongelmia, jotka työllistivät turhaan.
– Laite voi jäädä jumiin, ja sitten joutuu palauttelemaan rahoja. Seteliautomaatti on myös turvallisuusriski, niitäkin on keikattu.
Lavonen arvioi, että monet maksamatta jättämiset ovat vahinkoja.
– Asiakas tulee sisälle, näkee tutun ja alkaa juttelemaan. Siinä sitten maksu unohtuu. Täällä tuntuu olevan suhtkoht rehellisiä, tuttuja asiakkaita.

Myös Johtokadun Teboililla tankata voi ensin ja maksaa sitten. Asema on siirtynyt äskettäin Savon Rekkahuolto Oy:n hoitoon, ja tänä syksynä on tapahtunut kaksi polttoainevarkautta.
Yrittäjä Samuli Laitinen kertoo, että kassajärjestelmä ilmoittaa maksamatta jääneestä tankkauksesta, ja sen jälkeen tilanne tarkastetaan kuvatallenteelta.
– Kamerat ovat nykyään tarkkoja, ja niistä näkee kasvotkin selvästi. Molemmat tapaukset on toimitettu poliisille.
Johtokadun Teboililla on kassamaksun piirissä yksi pumppu. Siitä, onko näin myös tulevaisuudessa, päätetään ketjun kanssa.

Petri P. Pentikäinen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0