Matkailuautokauppa on käynyt kuumana

20.10.2021 Auto & Kone
– Mielellään pitäisi olla passelit oleskelutilat ja makuupaikat 2-4 henkilölle, Rinta-Joupin Autoliikkeen vaihtoautopäällikkö Henrik Moilanen kertoo ostavan kansan vaatimuksista.

Omavarainen oleskelu puskaparkeissa on yhä suositumpaa. Matkailuautoja hankitaan myös kimppakäyttöön.

Uusien henkilöautojen kauppa on kärsinyt koronan kourissa, vaikkakin ruuhkaisempaa Eurooppaa selkeästi vähemmän. Sen sijaan matkailuajoneuvojen kauppa on käynyt kuumana. Erilaisten rajoitusten ristipaineessa vapauden tunnetta on haettu kotimaan matkailusta.
Ajoneuvoja on käytännössä myyty sen minkä niitä on vain saatu Suomen markkinoille. Kun uusien matkailuajoneuvojen toimituksissa on ollut ongelmia, niin hyvät vaihdokit viedään suorastaan käsistä. Tämä on tarkoittanut myös verrattain korkeita hyvityshintoja käytetyistä yksilöistä.
Jos nyt tilaa uuden matkailuauton, saa sen omakseen todennäköisesti myöhemmin kesällä. Joidenkin mallien kohdalla toimitus voi venyä jopa vuoden 2023 puolelle.

Maailmaa piinaava puolijohdepula on vaivannut autoteollisuutta laajalti. Sama pätee myös matkailuautoihin, sillä koritehtailla onkin ollut pulaa alustoista.
– Autoja tilataan jatkuvasti ja ne on käytännössä jo myyty, kun ne ovat vasta matkalla tänne, Rinta-Joupin Mikkelin liikkeen vaihtoautopäällikkö Henrik Moilanen kuvailee tilannetta.
Toissa kesänä kaupaksi kävivät kaiken hintaiset ja ikäiset matkailuautot ja -vaunut. Tänä vuonna kysyntä on Mikkelin seudulla suuntautunut hieman arvokkaampiin ajoneuvoihin päin.
– Kysytyimpiä ovat noin 30 tuhannesta eurosta lähtien olevat vaihtomatkikset. Ehkäpä ne edullisimmat eivät vain tällä hetkellä liiku niin hyvin markkinoilla. Toisaalta vaatimustaso kasvaa harrastuksen edetessä, Moilanen aprikoi.

Lomaunelmien toteuttajalta ja viikonloppujen viettopaikalta halutaan mukavuutta. Siksi varusteina pitää olla viimeisen päälle toimivat jääkaappi, mielellään kaasulla sekä sähköllä toimivat lämmitysjärjestelmä ja ainakin ajonaikainen ilmastointi.
Moilanen kertoo lisäksi tietynlaisen omavaraisuuden ja ekologisuuden olevan entistä suositumpaa, siksi aurinkopaneelit ovat tärkeä varuste.
– Mukavuudesta ollaan valmiita myös maksamaan. Kaiken pitää toimia, kun tien päälle päästään.
Käytettyjen matkailuajoneuvojen osalta suosittua on ollut kauppoja solmittaessa hankkia erillinen karavaaniturva. Se antaa asunto-osan toimilaitteille lisäturvaa mahdollisten remonttien varalta. Moilasen mukaan kysymyksessä ei ole kuitenkaan vakuutus.
– Hyvin pidetystä yksilöstä saa vaihdossa aina paremman hinnan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi aikanaan tehtyjä kosteus- ja kaasulaitetarkistuksia.

Uusien ja käytettyjen matkailuajoneuvojen kauppa on käynyt kuumana koronasta huolimatta, tai ehkäpä juuri sen takia.

Moilanen on huomannut ”porttiteorian” pitävän matkailuajoneuvojen kohdalla monesti paikkansa.
– Ensin kokeillaan kaverin matkista tai vuokrataan se reissulle, sitten homma kolahtaa ja hankitaan oma.
Paljon on myös heitä, jotka hankkivat auton kimpassa. Esimerkiksi eläkeiässä oleva pariskunta käyttää samaa autoa limittäin lapsen perheen kanssa.
– Näin toimien autoa voivat käyttää loma-aikana työelämässä vaikuttavat ja muina aikoina oloneuvoksina elämästään nauttivat, Moilanen päättää.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0