Kun koneeseen tulee vika, silloin on kiire

20.10.2021 Auto & Kone
Jukka Kuuva (oik.) tekee tarvittaessa itsekin asennuksia. Hallissa pistäytymässä on toimitusjohtaja Ismo Koponen.

Forest Huolto on myös iso varaosien toimittaja.

Ensi vuonna 20 vuotta Mikkelissä toiminut Forest Huolto lähtee keikalle vaikka maastoon, jotta metsäkone tai maansiirtokone saadaan käyttökuntoon.
Nykyisin tyypillisimmät harmit liittyvät koneen elektroniikan kaapelointiin ja antureihin. Menneinä vuosina yleiset hydrauliikan viat ovat vähentyneet, Mikkelin yksiköstä vastaava Jukka Kuuva kertoo.
– Jos mahdollista, koneissa olevia vikakoodeja voidaan katsoa myös etänä ja varustautua sitten sen mukaan. Ensimmäisenä vikahälytykset tulevat koneen kuljettajalle.
Metsä- ja maansiirtokoneet ovat kallisarvoisia, eikä niitä voi seisottaa pitkiä aikoja.
– Emme ole palokunta, mutta kun soitto tulee, silloin lähdetään. Kaikki asentajamme ovat erikoistuneet konekorjauksiin, Kuuva sanoo.
Metsäkeikat ovat viime vuosina vähentyneet, kun koneet ovat kehittyneet, ja ennakoiva huolto vähentää yllätyksiä. Urakoitsijoilla on omat kuljetusautot, ja yleensä koneet tuodaan yrityksen halliin huoltoon tai korjaukseen.

Forest Huolto toimii Mikkelin lisäksi Nastolassa. Sillä on merkkiedustuksia, mutta niiden lisäksi palvellaan tarvittaessa kaikenmerkkisten koneiden käyttäjiä. Painopiste on koneissa, vaikka traktoreitakin on huollettu. Siihen on jäljellä osaamista, koska yritys vastasi aiemmin Hankkijan huolloista.
Varaosatoimitukset ovat melko suuri osa yrityksen toimintaa. Osat järjestyvät parhaimmillaan seuraavaksi aamuksi toiselle puolelle maata. Samalla voidaan palvella paikallisia asiakkaita nopeasti. Kun kone tulee korjaukseen, osat löytyvät omasta hyllystä.
– Henkilöautopuolella asiakas jo olettaa, ettei korjaamolla ole varaosia. Meillä osavarasto on melko suuri, koska asiakkaat tarvitsevat nopeaa palvelua, yrityksen toimitusjohtaja Ismo Koponen vertaa.
Metsätalouden hakkuubuumit näkyvät selvästi Forest Huollon tilauskirjoissa. Parhaillaan on vilkas aika, kesällä on hiljaisempaa. Ruuhkahuiput ovat pitemmällä ajalla tasaantuneet.
– Hakkuut ovat nykyään melko ympärivuotisia, kun puuvarastot ovat pienempiä ja puuta lastataan jopa suoraan hakkuupaikalta rekkaan. Koneiden pitää toimia koko ajan, Kuuva kuvailee.

Mikkelin yksikössä työskentelee Kuuvan lisäksi kolme vakinaista asentajaa ja yksi tilapäinen asentaja. Osaavia koneasentajia on vaikea löytää. Alalle on tarjolla vähän koulutusta, eikä niihin ole paljon hakijoita. Alan vaatimukset ovat kovat, eikä pelkkä kiinnostus tekniikkaan tee metsäkoneasentajaa.
– Nykyään ei enää riitä, että on vähän roplannut traktoreita. Työnantajan pitääkin olla valmis kouluttamaan myös itse, toimitusjohtaja Ismo Koponen sanoo.
Forest Huolto on kuitenkin onnistunut saamaan osaavan henkilökunnan. Yrityksen edustamalla John Deerellä on myös tarjota päteviä verkkokoulutuksia.
– Tämä on rankka laji, ja työtä tehdään monenlaisissa asennoissa. Tekniikka ja sen kehitys ovat kiehtoneet minua koko ikäni. Jotain tässä on, Jukka Kuuva sanoo.

Petri P.Pentikäinen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0