Uimahalleihin pääsee, mutta korona rajoittaa vielä

25.8.2021 Koti
Rantakeitaalla voi nauttia muun muassa altaan hierontapisteistä. Kuva: Pihla Liukkonen/kuvapankki

Mikkelin seudulla on kolme kaikille avointa uimahallia: viihdeuimala Rantakeidas ja Naisvuoren uimahalli Mikkelissä sekä Vesiliikuntakeskus Sampola Juvalla. Pienen yleisön uintipaikkoja ovat myös Moision sairaalan ja Kyyhkylän kuntoutuskeskuksen uimahallit. Kaikissa näissä korona-aika on vaikuttanut osaan uintikäytännöistä.

Mikkelin kaupungin uimahallien hallimestarin Minna Mustaparran mukaan kesäkausi Naisvuoren uimahallissa ja viihdeuimala Rantakeitaassa meni olosuhteisiin nähden normaalisti. Kesäkuun alussa järjestettyihin uimakouluihin osallistui runsaasti lapsia. Säät eivät hallien kannalta olleet kuitenkaan parhaat mahdolliset, sillä mikkeliläiset tarkenivat uida luonnonvesissäkin.
– Kesällä avasimme Naisvuoren uimahallin kokeilumielessä jo heinäkuun puolella lyhennetyillä aukioloajoilla, mutta kävijöitä oli vielä kesäaikaan vähän, noin 50 asiakasta päivässä. Molemmat hallit myös olivat tavanomaisesti pitkään kiinni huoltotaukojen vuoksi, Mustaparta kertoo.
Kevään aikana kokeilua tuli tehtyä rajoitettujen pukukaappimäärienkin suhteen.
– Rantakeitaassa tosin havaittiin, että paras käytäntö oli antaa kävijöiden valita itse koppinsa sopivan väljästä paikasta. Naisvuoressa pukukaappimäärien rajoittaminen on toiminut paremmin.
Kahden metrin turvaväliohjeiden noudattamista Naisvuorella ja Rantakylässä valvottiin lähinnä altailla, koska pesutiloissa sitä oli hankala tarkkaillakaan. Tiukimmin seurattiin porealtaisiin ahtautuvien uimareiden määriä.
– Asiakkaat ymmärsivät tilanteen hyvin eivätkä pakkautuneet yhteen läjään, kiittelee Mustaparta.

Nyt syksykauteen on jo startattu, sillä Naisvuoren uimahalli aukesi heinäkuun viimeisellä viikolla. Rantakeitaaseen on päässyt polskuttelemaan 5. elokuuta lähtien. Naisvuoren ensimmäinen alkeisuimakoulu aloittaa 5. syyskuuta. Päiväjoutilaiden vesijumpat ovat alkaneet Naisvuoressa elokuun puolivälissä ja tulevat alkamaan Rantakeitaalla syyskuussa. Uimahallien nettisivuilta löytyy lisätietoa ja ilmoittautumislinkki.
Mustaparta toivoo, että Mikkelin uimahallit saisivat pysyä auki tulevan syksyn ja talvenkin aikana. Hän kertoo, että viime kaudella saatiin onneksi järjestettyä koululaisten uinninopetukset, vaikka uimahallit olivatkin yleisöltä suljettuna.
– Avoimia vesijumppia emme nyt vielä käynnistä vaan kuulostelemme, miten tautitilanne etenee. Vesijumppia ei ole myöskään ollut koronan tuomina rajoitusaikoina viime keväänä.
Avoimien vesijumppien tilalla on jo aiemminkin käytössä olleet virtuaaliset jumppalaitteet. Niitä on molemmissa uimahalleissa, ja ne toimivat kosketusnäytöllä.
– Kokeilussa Rantakeitaalla on myös ison altaan reunaan sijoitettu, vedenkestävä ja kauko-ohjaimella toimiva HYdrohex-laite.

Juvan kunnan liikuntakoordinaattori Jani Korhosen mukaan Vesiliikuntakeskus Sampolassa kesä meni normaaleilla aikatauluilla 3 viikon huoltotaukoa lukuun ottamatta. Kävijämäärää kuitenkin rajoitettiin niin, että pukukaapeista vain puolet olivat käytettävissä.
– Hiljaisia päiviä oli paljon, vaikka eri päivinä kävijöitä vaihtelevasti halliin oli tulossakin, Korhonen kertoo.
Juvalla hyvin aktiivisten, säännöllisesti uivien kävijöiden joukko koostuu noin 30 harrastajasta. Siinä on näkynyt suuntaus väen vähentymiseen, sillä useat uimareista ovat ikäihmisiä ja varovaisia epidemian suhteen.
Sampolan normaalit aukioloajat alkavat maanantaina kuun vaihteessa. Syksyn osalta Sampolassa on odotettavissa, että kaikille avoimia vesijumpparyhmiä ei ehkä tartuntatautitilanteen vuoksi järjestetä. Sen sijaan varmemmin toteutetaan esimerkiksi iltauimakouluja, koululaisten uimakouluja ja fysioterapeuttisia uintiryhmiä.
– Osan keväästä, kun hallimme oli kaksi kuukautta koronan vuoksi kiinni, tarjosimme uimareille tilaisuutta hallin yksittäisiin vuokrauksiin. Se mahdollisuus houkutteli vuokraajia hyvin, Korhonen mitoittaa.

– Essotella eli Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymällä vuokralla olevaa Moision uimahallia ei koronapandemian aikana ole ollut ainakaan ulkopuolisten ryhmien käytössä, toteaa ESSOTE:n viestintäasiantuntija Jussi Salminen. Myös Moision sairaalan uimahalli on normaalivuosina ollut vilkkaassa käytössä.
Kyyhkylän kuntoutuskeskuksesta kerrotaan, että sen uimahallilla ei myöskään ainakaan toistaiseksi ole yleisövuoroja.
– Vain kurssi- ja terapiatoimintaan liittyviä altaiden käyttäjiä on ja tällä hetkellä vielä melkoisen runsaastikin.
Kyyhkylän kuntoutuskeskuksen tilat omistaa Mikkelin kaupunki ja toiminnot Leila Repo, jonka yritys on Wellbeing365.

 

Virpi Kontinen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0