Kesäautoilu on muuttanut muotoaan

7.7.2021 Auto & Kone
Avo-Pösö viidellä tonnilla. Suur-Savon Auton vaihtoautopäällikkö Petri Sirén kertoo avoautojen löytävän ostajansa aina 80 000 euroon saakka. Kuvateksti: Moottoripyörä on moottoripyörä.

Kesäauton voi käsittää monella tavalla: aktiiviharrastajalle se on pitkin talvea kiillotettu historiikki, joillekin erikoisempi käyttöauto, kolmannelle vuokra-auto.

Kesällä autoilusta haetaan tunnelmaa ja elämyksiä, kun talvikaudella kysymys on lähes yksinomaan tarveperusteisesta liikkumisesta. Korona-aikakausi on ollut kotimaan automatkailun kulta-aikaa, tämä näkyy parhaiten matkailuautojen ja –vaunujen ensirekisteröinneissä: ne ovat kasvaneet ennen koronaa elettyyn aikakauteen eli vuoteen 2019 verrattuna matkailuautojen osalta 40 ja vaunujen kohdalla peräti 60 prosenttia.
Rinta-Joupin autoliikkeen Mikkelin toimipisteen myyntipäällikkö Heikki Laine kertoo matkailuautojen säilyttävän tällä hetkellä arvonsa hyvin. Pari vuotta sitten hankittu karavaanilaitteen hinta on voinut pitää hyvin pintansa, sillä markkinoilla on tällä hetkellä enemmän kysyntää kuin tarjontaa.
– Matkailuautoista ja –vaunuista on tällä hetkellä pulaa koko maassa muuta Eurooppaa myöten, Laine vahvistaa.

Kaikki eivät kuitenkaan halua olla tekemisissä matkailuajoneuvojen kanssa. Hotellin pehmeä sänky ja matkan taittaminen vaikkapa avoautolla voi olla lähempänä sydäntä. Avoautojen kysyntä kasvaa piikkimäisesti, kun aurinko ja lämpö alkavat hellimään toden teolla.
Suur-Savon Auton vaihtoautopäällikkö Petri Sirén kertoo avoautoja menevän kaupaksi kaikissa hintaluokissa, aina noin 5 000 eurosta lähtien. Sirénin mukaan etupäässä kesäkäyttöön hankittavasta menopelistä haetaan useimmiten kaksipaikkaisuutta, isomman moottorin tuomaa voimaa ja muhkeaa äänimaailmaa sekä tietenkin kesäisiä tuoksuja.
Suur-Savon Autossa kysytyimpiä avoautoja ovat olleet noin 20 tuhannen euron arvoiset BMW:t ja Mercedes-Benzit. Sirénin mukaan tämän hintaluokan autot ovat yleensä toimivia ja edustavan näköisiä.

Myymme, ostamme ja vaihdamme autojen ohella moottoripyöriä koko ajan, Rinta-Joupin Autoliikkeen myyntipäällikkö Heikki Laine sanoo.

Uutena ilmiönä autokaupassa valtakunnallisesti on se, että niin sanottuun kesäautoon sijoitetaan huomattavia summiakin.
– Moottoripyörät käyvät myös kaupaksi. Niitä vaihdetaan autoihin ja päinvastoin selkeästi enemmän kuin esimerkiksi muutama vuosi sitten, Sirén jatkaa.
Myös Rinta-Joupin Autoliikkeen Laine kertoo motskareiden olevan suosittuja.
Korona-ajan matkustelusta autokauppaan suunnatut rahat ovat osasyy uudenlaiseen kesä- ja harrasteautobuumiin, mutta alan ammattilaiset epäilevät myös helppojen ja monipuolisten rahoitusratkaisujen myötävaikuttaneen asiaan. Kynnys hankkia omiin tarkoituksiin sopiva kesäauto on selvästi madaltunut.

Eräänlainen nykyajan kesäautoilmiö on auton vuokraaminen kesäkaudeksi.
– Muutaman satasen kuukausikustannuksella saa alleen auton, joka toimii ja on turvallinen. Lisäksi siitä ei tarvitse hankkiutua itse eroon, riittää kun sen palauttaa liikkeeseen takaisin vuokrajakson päätteeksi, Ajanvaunu Oy:n myyntipäällikkö Veijo Karjalainen muistuttaa.
Sen kaltainen kesäautokulttuuri, mitä hänen nuoruudessaan vuosikymmeniä sitten oli, on jäänyt taakse jo kauan sitten.
– Eihän silloin muita autoja ollutkaan kuin kesäautoja, mies toteaa hymy huulillaan.

Karjalainen sanoo iäkkäämpien harrasteautojen kulkevan omissa piireissään vaihtaen omistajia ja kokemuksia asiaan vihkiytyneiden kesken. Harrasteautot ovat lähellä Ajanvaunun henkilökunnan sydäntä, parkkipaikalta löytyy viimeisen päälle kunnossa olevia jenkkirautoja.
Karjalaisella itsellään on työn alla on pari vuotta sitten hankittu nuoruuden ”unelma-auto”, vuosimallin 1965 Ford Taunus 20M TS. Peltityövaiheessa olevan auton sydämenä kehräävän bensa-V6:n äänimaailma ei ole päässyt unohtumaan vuosikymmenten varrella.

Rinta-Joupin Autoliikkeen Laine kertoo heidän myyneen viime kesänä paljon juuri vanhempia autoklassikoita. Niille riitti kysyntää ympäri Suomea.
– Niillä on oma ostajakuntansa. Ehkäpä siinä yhteydessä tehdään omaa aikamatkaa nuoruusvuosiin, Laine pohtii lopuksi.

 

Muista nämä kesäautoa hankkiessasi

  • Jos hankit auton pelkästään kesäksi, niin voi olla tärkeää että saat sen syksyllä myytyä vielä kohtuullisella hinnalla pois.
  • Tarkista, että kaikki isommat huollot on tehty.
  •  Tsekkaa tarkoin myös esimerkiksi tuulilasin ja renkaiden kunto.
  • Huolellisella tutustumisella ajoneuvoon voit välttyä kalliimmilta investoinneilta kesän aikana.
  • Vertaile hintaa vastaaviin menopeleihin ja tarkista, ettei hankinnan olla oleva kesäauto ole kalleimmasta päästä verrokkiautoihin nähden.
  • Kannattaa myös olla tietoinen, mistä auton ostaa.
  • Yksityisten välisissä kaupoissa vallitsee omavastuu, kansan kielessä GB-takuu (Goodbye)
  • Turvallisinta on ostaa menopeli autoliikkeestä, sillä liikkeillä on vastuu myytävästä tuotteesta ja velvollisuus kertoa havaituista vioista.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0