Ratkaisuja on tehtävä

17.2.2021 Rakentaminen
Tomi Pekurinen ja Kati Vornanen ovat viihtyneet hyvin vajaan vuoden vanhassa kodissaan. He kehottavat rakentajia varautumaan budjetin ylittymiseen sekä tutustumaan aiheeseen ja hankkimaan mahdollisimman paljon tietoa etukäteen.

Talon rakentamiseen liittyvistä asioista kannattaa olla perillä etukäteen, niin paljon kuin mahdollista.

Kati Vornasen ja Tomi Pekurisen yksikerroksinen omakotitalo valmistui Rantakylään viime vapun tienoilla. Pariskunta odotti noin vuoden vapaita tontteja.
– Minulle oli tärkeää saada tontti juuri Rantakylästä, koska olen täältä kotoisin ja paikka on sopiva lapsiperheelle, Kati kertoo.
Tomille talon sijainnilla ei ollut niin suurta merkitystä. Ajatuksena heillä on, että hiljattain valmistunut talo pysyy kotina useita vuosia.
– En tiedä onko tämä loppuelämän asunto, mutta ei ole suunnitelmissa muuttaa. Unelma olisi joskus rakentaa oma talo järven rannalle.
– Se on eri asia miten Katin saa pois Rantakylästä, Tomi naurahtaa.

Katille ja Tomille oli alusta asti selvää, että talo rakennetaan itse ulkoseiniä lukuun ottamatta. Tomi on rakentanut aikaisemmin kaksi omakotitaloa, joten hänellä oli käsitys siitä millaiseen urakkaan on ryhtymässä.
– Minun lisäkseni rakentamassa oli timpuri, jotta saatiin kaikki luvanvaraiset asiat kuntoon, mies kertoo.
Talon ulkonäköä sekä sisustusta oli aikaa miettiä tonttia odotellessa. Vaikka ajatukset olivat valmiina, päätöksenteon koittaessa vaihtoehtojen tulva yllätti.
– Minulla oli aika selkeää millaisia värejä ja materiaaleja haluan. Kuitenkin kun niitä lähti hankkimaan, mieli saattoi muuttua monta kertaa. Toisen wc:n kanssa meinasi loppua uskoa. Valitsin sinne kolme kertaa kaakelit, koska aina päätyessäni ratkaisuun, kyseistä laattamallia ei enää syystä tai toisesta saanut, Kati kertoo.

Perheeseen kuuluu Katin ja Tomin lisäksi Katin 4-vuotias poika, yhteinen pian syntyvä vauva ja kaksi isokokoista koiraa.
– Paljon eri asioita oli otettava huomioon. Lattia meillä on kosteuden kestävää vinyyliä ja esimerkiksi seinien maalit ovat sellaisia, jotka kestävät pesua. Tällaiset valinnat maksavat vähän enemmän, mutta ne helpottavat elämää tulevaisuudessa, Kati toteaa.
Tomi puolestaan on huomioinut jo suunnitteluvaiheessa, että talo on energiatehokas. Heillä on käytössä maalämpö sekä ilmanvaihdon lämmön talteenottolaite.
– Minua kiinnostaa tällaiset asiat ja tykkään tutkia yksityiskohtia. Vaikka järjestelmät ovat hieman arvokkaampia, niin niillä saa vuosittaista säästöä esimerkiksi sähkölaskussa.

Ei ulkonäköpaineita. Ainoa kriteeri oli, että talon katon oltava punainen, muuten rakentamisen suhteen oli vapaat kädet. Tulevana kesänä pariskunta viimeistelee ulkomaalausta ja rakentaa pihapiiriä.

Kati ja Tomi saavat rakentamisen kuulostamaan helpolta. Valinnat olivat selkeitä ja rakentamisessa ei ollut ongelmia.
– No, olihan siitä aika paljon hyötyä, että olin rakentanut jo aiemmin kaksi taloa. Suosittelen kyllä tekemään tarkkaa taustatyötä, jos päättää ensikertalaisena rakentaa itse omakotitalon, Tomi vinkkaa.
Kati puolestaan kertoo ajanjakson koettelevan myös parisuhdetta.
– Kaikissa valinnoissa täytyy ottaa kaksi mielipidettä huomioon. Ratkaisuja täytyy välillä tehdä nopeallakin aikavälillä ja elää samalla arkea, niin kyllä siinä on ihan riittävästi tekemistä, nainen naurahtaa.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0