Kivisen polku on ollut kivinenkin, mutta antoisa

– Mitä enemmän käy muualla, sitä enemmän Mikkeli ja järviluonto tuntuvat parhaalta paikalta elää, Harri ”Janne” Kivinen vakuuttaa.

Aktiivisen liikemiehen sydän sykkii urheilulle ja yhteisiin asioihin vaikuttamiselle.

Puhelimen akku on tositestissä, kun Harri ”Janne” Kivinen hoitaa asioitaan. Ympäri Suomea kiinteistösijoittamisen kautta yrittävä mies tunnetaan Mikkelissä ennen kaikkea Savon Sammutinhuollon tiskin takaa jo 40 vuoden ajalta.
Veskarin eli Vesitorninkadun varrella nuoruusvuotensa viettänyt miehenalku eli lapsuutensa ja nuoruutensa jalkapallon kautta. Lajin kanssa oltiin tekemisissä seuraharjoitusten lisäksi myös kotikadun pihapeleissä. Ja melkoisessa seurassa itsekin A- ja B-juniori-ikäisenä Suomen rankingissa pistesijoille yltäneen joukkueen kasvatti varttuikin, sillä esikuvina olivat hieman vanhemmat Himasen Erkki, Huotarin Markku, Ronkaisen Antti, Liikasen Vesa, Hämäläisen Markku ja monta muuta takavuosien luunkovaa SM- ja jopa maajoukkuetason pelimiestä.
– Silloin Mikkelistä oli kaksi joukkuetta junioreissa Suomen parhaimmistoa. Kissat pääsi mitaleille ja me (Mikkelin Palloilijat) oltiin heti kannassa, Harri muistelee.

” Tapaus ei olisi
kestänyt päivän-
valoa edes
1970-luvulla”

Vasemman pakin elämä ei kuitenkaan sujunut nuorena kuin siellä kuuluisassa Strömsössä. Kun Harri oli 15 vuoden ikäinen, niin vasta 35-vuotias äiti menehtyi nopeasti edenneeseen syöpään. Nuori mies jäi kolmen nuoremman siskonsa kanssa käytännössä yksin, sillä isä viihtyi hyvin pitkälti muualla. Jäljelle jääneen vanhemman alkoholismi jätti perheen lapset yksin. Vetovastuu arjen pyörittämisestä jäi isoveljelle.
Tapaus ei olisi kestänyt päivänvaloa edes 1970-luvulla.
– Se oli kovaa aikaa se. Varsinkin nuorimmalle sisarukselle äidin poismeno oli kova paikka, Harri kertaa tuolloin 9-vuotiaan siskonsa vuosia jatkunutta tuskaa.
Koulunkäyminen jäi väkisinkin vähemmälle, sillä töitä oli tehtävä asuntotuen lisäksi esimerkiksi lehtiä jakamalla. Muuten olisi käynyt huonosti.
– Oli vain pärjättävä. Meillä oli sisarusten kanssa hyvä luottamus toisiimme ja välit ovat lämpimät tänäkin päivänä, mies kertaa nuoruusvuosiaan, jolloin kylvettiin oman elämän sisun siemen tavallista suurempana.

Upinniemessä laivastossa suoritetun varusmiespalveluksen jälkeen oma työ löytyi Heikki Juutilaisen perustamasta Savon Sammutinhuollosta.
– Tein käytännön töitä, sammutinpullojen huoltoa ja paljon muuta. Sitten vuosikymmenen (1980-luvun) lopulla siirryin yrittäjäksi ostamalla tämän liiketoiminnan, Harri kertoo osoittaessaan myymälätiloihin päin.
Mutta isosti virtaa sisältävän miehen bisnesnälkä vain kasvoi. Mukaan tulivat kiinteistö- ja sijoitusbisnes kuin vaivihkaa – jäädäkseen.
– Onhan tässä riskiäkin otettu, mutta omasta mielestäni aina järkeä unohtamatta.

Tultaessa 1990-luvulle, asuntoja ostettiin, rempattiin ja myytiin kiihtyvällä tahdilla. Vuosien mylläämisen jälkeen tehtiinkin kauppoja jo kokonaisista taloyhtiöistä. Nyt salkussa on mittava kiinteistöomaisuus pitkin Suomea, oman ja yhteistyökumppaneiden kanssa yhdessä omistettavien sijoitusyhtiöiden kautta, monipuolista muuta sijoitusliiketoimintaa unohtamatta. Vaikka rahaa ja tilanteita pyörii ympärillä tavallista enemmän, on Harri edelleen helposti lähestyttävä Veskarin kasvatti.
Tie käy yhä aamuisin Sammutinhuollon toimistonurkkaukseen, jossa tehdään kauppaa suuntaan jos toiseen.
– Ei kai tästä osaa muuallekaan oikein mennä. Mikkeli on hyvä paikka asua ja elää, kunpa me itse sen aina muistaisimme.

”Asioissa olisi
mentävä
eteenpäin.
Pitää uskaltaa tehdä päätöksiä ripeämmin”

Kymmenen vuotta sitten kytö vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin syttyi liekiksi todenteolla. Eduskuntaan Kivinen kurkotti perussuomalaisten riveistä. Paikka Arkadianmäelle jäi muutaman sadan äänen päähän savonlinnalaisen Kaj Turusen napatessa sen.
– Se meni yllättävän hyvin, varsinkin siihen maltilliseen kampanjatyön määrään nähden.
Kuntapolitiikka on sitä vastoin tullut tutuksi pian kahden kauden ajan. Perussuomalaisista kesken kauden keskustaan loikannut mies on huolestunut Mikkelin päättämättömyydestä. Isoja asioita pohditaan ja puhetta riittää, mutta tekoja on vähemmän.
– Valtuuston maratonkokoukset eivät palvele ketään. Asioissa olisi mentävä eteenpäin, pitää uskaltaa tehdä päätöksiä ripeämmin. Eivät ne aina voi mennä oikein, mutta huonokin päätös on välillä parempi asia kuin päättämättömyys.
– Negatiivinen kierre on katkaistava. Se pitää jo imagosyistä kääntää positiivisuudeksi, sillä meillä on monta asiaa enemmän kuin hyvin, Kivinen paaluttaa voimakkaasti esimerkiksi Mikkelin seudun luontoarvojen puolesta.

Hyvällä maineella houkuteltaisiin uutta elinvoimaa eli työpaikkoja.
– Täytyy muistaa että kysymys on aina kokonaisuudesta. Koulutuspuoli on ykkösjuttu yhdessä työpaikkojen kanssa.
Kiinteistöammattilaisen mielestä kaupungin kiinteistöratkaisuissa tulisi puntaroida ennakkoluulottomasti erilaisia rahoitusmalleja.
– Olisi aidosti hyvä tunnistaa eri vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet. Asioihin pitää perehtyä ilman ennakkoasenteita ja tunteita, Kivinen perää.

Luottamustoimet kaupungin tarkastuslautakunnan, kiinteistökehitysyhtiö Naistingin ja Etelä-Savon Kampuskiinteistöjen parissa ovat yrityselämän rytmiin tottuneelle miehelle kotoisampia kuin itse kaupunginvaltuusto.
– Siellä asiat otetaan asioina ja ne käsitellään asiallisesti ja napakasti. Siitä minä pidän.
Kysymykseen, asettuuko Harri Kivinen ehdolle kevään kuntavaaleihin, mies on kahden vaiheilla.
– En ole sitä oikeasti päättänyt vielä, mutta pianhan se (päätös) on tehtävä.
– Toisaalta tekisi mieli antaa omaa kokemusta ja näkemystä yhteiseen kekoon, mutta toisaalta voisi olla aika tehdä jotain muuta. Saas nähdä.
Lopuksi on pakko kysyä, mistä lempinimi Janne on tullut? Täysin eri nimien esiintyminen saman miehen kohdalla on vuosien varrella saanut jopa sekaannuksia aikaan, onpa jopa luultu kysymyksessä olevan kaksi eri henkilöä.
– Sekin asia lähti Veskarilta. Olin jo pienempänä aika nopealiikkeinen ja minua alettiin isompien toimesta kutsumaan jannuksi. Siitä se sitten muotoutui Janneksi, mies itse kertoo vastauksen nimierikoisuuteensa.

Harri ”Janne” Kivinen

• Syntynyt 20.12.1960 Mikkelissä
• Avoliitossa, vaimo-Kati, lapset Jade ja Elvis, aiemmasta liitosta kaksi aikuista lasta, Niklas ja Mikaela.
• Varttui nuoruutensa jalkapallon sävyttämässä ympäristössä.
• Toimi Mikkelin Palloilijoiden puheenjohtajana vuosina 2008-2016
• Savon Sammutinhuolto Oy:n yrittäjä vuodesta 1988.
• Aktiivinen kiinteistö- ja osakesijoittaja
• Mikkelin kaupunginvaltuutettu (kesk.), tarkastuslautakunnan jäsen
• Kiinteistökehitys Naistinki Oy:n ja Etelä-Savon Kampuskiinteistöt kuntayhtymän hallituksen jäsen.
• Handelsbanken Mikkelin konttorihallituksen pj.
• Lähellä sydäntä jalkapallon lisäksi ovat urheilu monipuolisesti sekä matkailu.

+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0