KuvaMatti täyttää 50 vuotta.
Oli vuosi 1955, kun 14-vuotias juoksupoika Matti Hämäläinen vei A. Luukkosen Radiotuotteesta korjattavia laitteita sähköasentaja Pauli Puukolle. Puukko harrasti valokuvausta ja nuori juoksupoika esitti miehelle pyynnön: näytä Pauli mulle miten se filmi oikein kehitetään. Pauli näytti ja Matin tulevaisuus oli sinetöity.
– Innostus iski siinä hetkessä, kun Pauli näytti kotipimiössään, kuinka filmi kehitetään. Se oli niin hienoa että innostus valtasi minut heti, kertoo Hämäläinen.
– Sain ensimmäisen kamerani 15-vuotiaana ja se oli sitten siinä. Kuvasin kaikkea ja koko ajan.
Kouluja Hämäläinen kertoo käyneensä kansakoulun ja rippikoulun verran.
– Kuvaamisesta opin kaiken alkuun itse. Kun Onni Väisänen otti minut töihin Mikkelin Valokuvausliikkeeseen vuonna 1957, opin lisää.
– 60-luvun vaihteessa ostin ruotsalaisvalmisteisen Hasselblad-kameran. Se oli eräänlainen status-kamera tuohon aikaan ja huippukamera se on edelleen. Hasselblad on esimerkiksi ensimmäinen avaruuteen lähetetty kamera, Hämäläinen tietää.
Jossain vaiheessa Hämäläinen oli pari vuotta Helsingissä valokuvaajana parissakin eri valokuvausliikkeessä, mutta palasi takaisin Mikkeliin ja Väisäselle töihin.
– Töitä oli paljon ja päivätyön ohessa minulle alkoi tulla niin paljon omia kuvauskeikkoja, ettei niiden yhteensovittaminen oikein onnistunut.
Päässä alkoi muhia ajatus omasta yrityksestä. Kun tuttu yrittäjä kannusti ja vinkkasi vielä Savilahdenkatu 12:ssa vapaana olevasta liiketilasta, Hämäläinen otti härkää sarvista ja perusti KuvaMatin. Myymälän avajaisia vietettiin 7. syyskuuta vuonna 1970.
Kuvaajalla riitti töitä ja hän perusti sivuliikkeitä Mikkelin lisäksi myös muihin kaupunkeihin.
– KuvaMatti-myymälöitä oli 1980-luvulla yhteensä seitsemän. Mikkelissä kolme, Kuopiossa kaksi ja Lappeenrannassa sekä Savonlinnassa yksi molemmissa kaupungeissa, kertoo Hämäläinen.
– Homma oli aika isollaan aina 90-luvun lamaan saakka. Silloin minulle tuli kiire päästä eroon sivuliikkeistä. Onneksi ostajat löytyivät omista työntekijöistä ja minä saatoin huokaista helpotuksesta.
Hämäläinen jatkoi yrittäjänä aina vuoteen 2015 saakka.
– Olin tuolloin aivan kypsä jäämään eläkkeelle. Aloin olla koko ajan enemmän ja enemmän ulalla alan kehityksestä ja ajattelin, että nyt pitää tehdä muutos.
Jenni Kosonen oli työskennellyt KuvaMatissa vuodesta 1997 lähtien ja ilmoitti olevansa valmis jatkamaan yrityksen toimintaa ja ehdottomasti samalla nimellä. Niin hän osti liiketoiminnan ja hyppäsi yrittäjän saappaisiin.
– Yrittäjyys oli jännittävä ajatus, mutta tulen yrittäjäperheestä, joten se ei ollut aivan vierasta minulle, Kosonen kertoo.
Kosonen aloitti asiakaspalvelussa, mutta on sittemmin töiden ohessa kouluttanut itseänsä valokuvauksen ammattilaiseksi. Hän on suorittanut kuvallisen ilmaisun perustutkinnon sekä valokuvaajan ammattitutkinnon Tampereella. Nyt meneillään ovat valokuvaajamestarin opinnot.
– Nykyisin lähes jokainen voi toimia valokuvaajana. Järjestelmädigikamera löytyy jo melko monesta kodista ja kännyköissä olevien kameroiden laatu on jo sitä luokkaa, että siitä ei osattu edes haaveilla vielä 50 vuotta sitten. Mutta ammattilainen on kuitenkin aina ammattilainen, Kosonen tietää.
– Olen kiitollinen kaikesta siitä opista, mitä Matilta saamani tietotaidon lisäksi, koulutuksen kautta olen saanut. Arvostan koulutusta niin pitkälle, että varmasti tulen itse opiskelemaan alaa hamaan tappiin saakka. Valokuvaaja ei ole koskaan valmis.
Hämäläinen nyökyttelee vieressä.
– Jenni on synnynnäinen yrittäjä ja juuri oikea ihminen tähän. Parempaa jatkajaa en olisi voinut itselleni toivoakaan, Hämäläinen kehuu.
– Hänellä on ammattitaitoa, kunnianhimoa, intoa ja uteliaisuutta sekä sopeutumiskykyä enemmän kuin uskaltaa arvatakaan.
Digi- ja kännykkäkameroista huolimatta valokuvausliikkeessä riittää edelleen asiakkaita. Passikuvien lisäksi käydään esimerkiksi muotokuvassa eri perhejuhlien tiimoilta ja kehitetään paperikuvia.
– Paperikuvia voisi mielestäni teettää enemmänkin. Monilla ihmisillä on tuhansia kuvia talletettuna sähköiseen muotoon eri laitteille, mutta paperikuva on myös yksi varmuuskopio tärkeistä hetkistä, Kosonen muistuttaa.
Lisäksi ammattivalokuvaajaa pyydetään edelleen erilaisiin perhejuhliin ikuistamaan tärkeitä hetkiä. Ja syntyypä asiakkaiden keskuudessa ajoittain myös uusia ”buumejakin”.
– Lapsikuvausten ja perhekuvien lisäksi uutena ilmiönä, etenkin varttuneempien pariskuntien keskuudessa, on tullut kuvauttaminen merkkihääpäivänä. Se on mielestäni aivan loistava idea, Kosonen iloitsee.
KuvaMatti täyttää kunnioitettavat 50 vuotta 7. syyskuuta.
– Synttäreitä juhlitaan kyllä mutta miten, se selviää, kun tulee käymään myymälässä synttäripäivänä. Korona-aika asettaa haasteita esimerkiksi kakkukahvitarjoilulle, mutta eiköhän tuo jotenkin saada järjestymään, Kosonen vihjaa.