Savusaunan ei tarvitse tupruttaa liikaa

17.6.2020 Ajankohtaista
Mari Kekkonen kertoo, että savusaunan lämmitykseen täytyy varata kolme tuntia ja itse saunomiseen toinen mokoma.

Modernisoidun savusaunan lämmittämiseen kannattaa varata silti koko päivä.

Rantasauna kuuluu olennaisena osana suomalaiseen kesään. Mari Kekkosella on kesäpaikkansa rannassa savusauna nykyaikaisella vivahteella. Perinteisessä savusaunassa on yleensä ruohokatto ja kivikasaksi ladottu kiuas.
– Meillä on peltikatto ja kiuas on tehdasvalmisteinen. Sauna ostettiin valmiina kehikkona ja naapurimme Jari Hartonen kasasi sen vuonna 1993, Kekkonen kertoo.
– Koska puut olivat tuoreita kasatessa, niistä valui aluksi pihkaa, mutta sekin loppui ajansaatossa.
Saunassa oli alun perin perinteisempi kivikiuas, jonka ydin oli muurattu tiileistä. Löylyt olivat mahtavat, mutta säiden lämmetessä esiin tuli kiusallinen haitta.
– Kevään tullen kiuas piti aina kasata uusiksi. Mieheni hermostui siihen kymmenen vuoden rakentelun jälkeen, joten vaihdoimme kiukaan helppohoitoisempaan. Olen ollut erittäin tyytyväinen. Uusi kiuas ei nokea saunan sisustaa käytönnössä ollenkaan.

Saunan lämmitykseen kuluu aikaa noin kolme tuntia. Uunissa poltetaan parin tunnin ajan puolen metrin leppähalkoja, ja kun tuli on sammunut, ovi sekä räppänä suljetaan.
– Saunan pitää antaa lämmetä tunnin verran. Sen jälkeen se on valmis kylpemistä varten, Kekkonen kertoo.
Savusaunan löylyt ovat lempeämmät verrattuna tavalliseen saunaan. Lämpö leviää pikkuhiljaa kiukaasta kohti lauteilla rentoutuvia saunojia.
– Aikaisemmin nostin kylpyvettä saunan puolelle lämpiämään, mutta nykyisin saunan ulkopuolella on lämmin vesisäiliö. On ihanaa pulahtaa uimaan ja sen jälkeen käydä lämpimässä saunassa peseytymässä.

Mari ja Hertta käyvät yhdessä savusaunan lempeissä löylyissä. – Hertta on saunonut pienestä saakka. Yksi päivä se nukahti saunaan, kun oli leikkinyt niin rankasti naapurin koiran kanssa, nainen naurahtaa.

Kekkonen kertoo lämmittävänsä savusaunan vähintään kerran viikossa. Kun nykyinen kesäasunto oli ennen vakituinen asunto, sauna lämmitettiin myös talvisaikaan juhlapyhinä.
– Se on ollut kovassa käytössä, eikä ole vielä koskaan palanut, Kekkonen naurahtaa.
Kekkonen laittaa puita saunan kiukaaseen ja sytyttää puut.
– Alkuperäinen kiuas nokesi saunan sisäosat, joten ei kannata saunoessa nojailla seiniin. Tietysti jos haluaa vähän väriä pintaan niin sitten, Kekkonen naurahtaa hyväntuulisena istahtaessaan keskimmäiselle lauteelle puiden palaessa hiljalleen ja savun kiemurrellessa ulos avonaisesta ovesta.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0