Mökkitalkkari nikkaroi vaikka majan puuhun

23.4.2020 Rakentaminen
Mökkitalkkari Pasi Tapion erikoisin toimeksianto on ollut rakentaa leikkimökki - puuhun. Kuvan rakennelma ei ole Pasin tuotantoa. Kuva Emil Widlund/Unsplash.

Kun pari vuosikymmentä vanerimiehenä toisen palveluksessa toiminut Pasi Kiljunen aloitti mökkitalkkarina omalla toiminimellä muutama vuosi sitten, saattoi hän jotensakin hahmottaa, mitä kaikkea hänen toimenkuvaansa tulisi kuulumaan. Ihan kaikkea hänkään ei osannut kuvitella.

Sen Pasi Kiljunen toki ymmärsi, että entisen kaltainen seitsemästä neljään -elonrytmi olisi ohi:
– Mietin aloittaessani, että pikkuremppoja, puunkaatoa ja -pilkkomista sekä laiturihommia saattaisi olla edessä, kertoo Pasi kevätsunnuntaina autostaan tavoitettuna ja jatkaa:
– Nytkin tulen laiturin oikaisuhommista – oikaisut keskittyvät laskujen lisäksi tietysti kevääseen ja nostot syksyyn, pohtii mökkitalkkari.
Kesä on kuitenkin kiireisintä aikaa – silloin ei Pasi lomaile.

Rakennuksia uhkaavien puiden kaadot, erilaiset mökkien pienremontit ja talvisin lumityöt ovat tyypillisiä talkkarin tehtäviä. Toimialue Pasin yrityksellä on käytännössä koko Mikkelin kaupungin alue lähiympäristöineen.
– Kilometrejä tässä kyllä tulee, mutta toisaalta jokaisessa toimeksiannossa on oma hohtonsa, lisäksi ajaessa voi pohtia uusia kuvioita ja vaikkapa hoitaa vastaamattomia puheluita, ynnää yrittäjä.

Pasin yrityksen markkinointikanavina toimivat paitsi Facebook, myös se perinteinen suusta-suuhun suosittelu – nykyiset käyttäjät levittävät tietoa talkkarista tuttavilleen ja naapureilleen. Ja se erikoisin toimeksianto – olihan se kysyttävä.
– Pyydettiin rakentamaan jälkikasvulle maja puuhun. Toisaalta mistä sen tietää, vaikka maja olisikin tarkoitettu vanhemmille, virnistää majanrakentaja.

Toiminnan luonne ei talkkaroinnissa ole kovinkaan paljoa vuosien varrella muuttunut. Ehkä sellaiset ”käy-katsomassa-onko-kaikki-hyvin” -toimeksiannot ovat vähentyneet. Syynä tähän ovat lisääntyneet riista- ja valvontakamerat, joilla koska ja missä vain voi tarkastella mökin tapahtumia niin ulkona kuin sisälläkin.
– Tosin postissa tuli muutama päivä sitten asiakkaan lähettämä avain. Pyyntönä oli, että kävisin vilkaisemassa mökin tilanteen. Kävinkin paikalla, totesin kaiken olevan kunnossa ja soitin asiakkaalle, kertoo Pasi.

Korona ei talkkariyrittäjän mukaan näy vielä mitenkään toimeksiannoissa, tehdään vain niitä normaaleja ja ennalta sovittuja kevään rutiineja. Mitään ”pelättyä” uusmaalaisten ryntäystä ei yrittäjä ole havainnut.
– Tulkaa mökkiläiset vain rauhassa mökeillenne heti, kun viskaalit sallivat, huikkaa Mökkitalkkari Pasi Tapion yrittäjä lopuksi ja suuntaa kohti uutta tehtävää.

JT Hartikainen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0