Sampolan Takomossa rauta taipuu

23.3.2020 Rakentaminen
Tällä kertaa ahjo on kylmillään, mutta Kim Sundqvist kertoo että saa sen riittävän kuumaksi puolessa tunnissa.

Hirvensalmella asuu ihan oikea kyläseppä.

Kun Kim Sundqvist kolmisen vuotta sitten muutti Hirvensalmelle, oli selvää että hän perustaa sinne myös sepän pajan. Koko pienen ikänsä mies on mieltänyt itsensä käsityöläiseksi ja valmistanut kaikenlaista puusta, kivestä ja metallista.
– Jälkimäinen on materiaalina ollut aina se kiehtovin ja niin lähdin vuonna 1997 heti armeijan jälkeen Vihdin käsi- ja taideteolliseen oppilaitokseen ja valmistuin sieltä metalliartesaaniksi, kertoo Sundqvist.
– Sain erittäin monipuolista oppia. Valmistin koruja, tein taontatöitä, valutöitä ja tietenkin hitsaamista ja levysepän hommia.

Kolmen vuoden koulutus ei taontaan hurahtaneelle miehelle riittänyt, vaan hän lähti vielä vuodeksi Ypäjän Hevosopistoon, jonka yhteydessä koulutetaan kyläseppiä.
– Opintojen ohessa olin Suomenlinnan kuivatelakalla kesätöissä. Valmistin vanhoihin puupurjeveneisiin laivanauloja, kölipultteja ja muita tarpeellisia osia.
Siellä miehelle heräsi ajatus lähteä katsomaan, millaista on työskennellä raskaammassa metalliteollisuudessa.
– Valmistuttuani työskentelin Kvaerner Masa Yardsin Hietalahden telakalla.
Veri kuitenkin veti taonnan pariin ja 2000-luvun alussa Sundqvist perusti Espooseen oman pajan nimellä Rautapiha.

Vaikka Sudqvist mieltääkin itsensä kyläsepäksi, häntä ovat viime vuosina työllistäneet eniten rakennusteollisuuden metallirakenteet, joita mies tekee alihankintana eri yrityksille.
– Sen lisäksi käyn myös asentamassa betonielementtien kiinnikkeitä ja viime talven hitsasin Siltasairaalassa magneettisuojahuoneiden alumiinisuojaseiniä, kertoo Sundqvist.
– Yksi iso ryhmä on myös kiinteistönhuoltoon liittyvät metallityöt, joita teen eri taloyhtiöille tilauksesta.
Varsinaisia sepän töitä Sundqvist tekee kuitenkin koko ajan.

Vanhat haarukat ovat saaneet uuden elämän sepän käsissä ja muuntuneet rannerenkaiksi.

Rautapiha elää ja hengittää edelleen Espoossa. Hirvensalmella oleva paja toimii aputoiminimellä Sampolan Takomo.
– Vielä tällä hetkellä suurin osa asiakaskunnasta on Etelä-Suomesta ja käynkin siellä noin pari kertaa kuukaudessa tai sopimuksen mukaan palvelemassa asiakkaita, kertoo Sundqvist.
Fasiliteetit ovat kunnossa molemmilla paikkakunnilla.
– Molemmilla pajoilla on riittävät tilat, missä mahtuu työskentelemään hieman suurempienkin töiden parissa, kertoo Sundqvist.

Sepän valikoimista löytyy ovenripoja, koruja, pannunalusia, porraskaiteita, kolmijalkoja, tuuliviirejä, kipinäpeltejä, takkavälineitä ja paljon muuta.
– Jonkin verran mökkiläisiltä alkaa tulla tilauksia tässä vaiheessa vuotta, mutta vielä ei ehkä kovin laajalti ole edes tiedossa, että kylällä asuu seppä.
– Kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan Sampolan Takomoon. Aina kannattaa kuitenkin ensin soittaa ja varmistaa että talon väkeä on paikalla. Yhteystiedot löytyvät internetistä.

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0