Suomi on pian taas kiinni — JiiTeen Kuukautinen

19.6.2019 Ajankohtaista

”Mökillekös meette…?”, ”mulla lomat heinäkuussa, sataa tietysti taas koko ajan…!”, ”saas nähä, maksaako firma kerrankin lomarahat oikein ja ajoissa” ja vaikkapa: ”mä en kyllä tänä kesänä aio stressata lomasta!”. Tuttuja juttuja työpaikkojen kaffepöydissä näin kesän aluksi – vajoammehan taas kerran Loma-Suomeen.
Kesäntulon huomaa myös median aihevalinnoista: neuvotaan, mistä löytää edullisimmat vuokramökit; miten puutarhasta kitketään pelottavat vieraslajit ja listitään tappajaetanat (Espanjansiruetana, Arion vulgaris); miten järjestetään kesäjuhlien tarjoilut; miten vältetään tietyöt lomamatkalla. Näitä ohjeita ja neuvoja on alettu suoltaa välittömästi sen jälkeen, kun pääsiäisnoitien kepposet saatiin raportoiduiksi. Tämäkin kirjoitus on muuten samaa kesäsälää: joka suvi on muistutettava, että kesällä Suomi on kiinni!
Kulunut kevät oli kuitenkin hieman erilainen: kesähehkutusta ja lomahypetystä ei päästy aloittamaan ennen kuin kahdet vaalit, yksi jääkiekkokulta ja Rinteen hallitus – se Sipilä-kakkonen – saatiin käsitellyiksi.

Vaikka mieleni tekisin kääntää tämä juttu nyt politiikkaan tai jääkiekkoon, en käännä. En edes veikkaa, kumpi on vahvemmilla EKP:n johtoon, Liikanen vai Rehn, vaan jatkan Kesä-Suomi -aiheesta…

Kesän hyvät puolet ovat ilmeisiä: mitä pahaa voisikaan olla suvisäässä, työnantajan maksamissa kuukauden vapaissa, festarien pyörteissä tai – mummolan saunan suloisissa löylyissä! Näin lataamme akkuja, jotta kestämme pian koittavan Suomen synkän ja surkean talven. Siinä olkoot plussat!
Kaikki tiedämme, että kesällä kukaan ei ole tavoitettavissa, eikä mikään auki! Lukemattomia ovat ne – usein lukemattomat sähköpostit – joissa todetaan, että palatkaamme asiaan syksyllä, kun nämä lomatkin painavat päälle. Terveydenhuolto antaa aikoja yhä pidemmälle syksyyn ja tietysti kaikenlainen virkamies- ja politiikkatoiminta halvaantuu epämääräiseksi ajaksi.
Eikä kauaa ole siitäkään, kun rakennuksilla lomat vietettiin heinäkuussa. Eli silloin, kun Suomessa on paras aika rakentaa – tammi-helmikuussa kyllä rakennettiin! Olisiko tässä muuten syy hometaloihin?

Mutta älkäämme valittako tästä vuotuisesta lomahömpästä, vaan nauttikaamme suvesta täysin palkein! Ja kun jahtaat puutarhassasi niitä Tappajaetanoita, älä vahingossakaan sotke niitä Ukkoetanaan…

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0