Lavarunokilpailun SM-karsinta saapuu Mikkeliin

20.4.2018 Ajankohtaista

Lavarunouskilpailun tuomaristo valitaan paikan päällä yleisöstä.

Mikkelissä järjestetään ensi viikon lauantaina Poetry Slamin eli lavarunouden SM-kilpailujen Etelä-Savon karsinta teatteriklubilla. Sen järjestävät Mikkelin Kirjoittajat ry ja Taiteen edistämiskeskus.
Etelä-Savon karsinnat järjestetään vuoro vuosin Mikkelissä ja Savonlinnassa. Järjestäjiin lukeutuva kirjallisuuden läänintaiteilija Susanna Kolehmainen kertoo aiempien vuosien tunnelman olleen hyvä ja turvallinen.
– On ollut tekstiä kunnioittava tunnelma. Usein on ollut niin hiljaista, että pienikin risaus kuuluu. On pysähdytty runon äärelle. Olemme järjestäneet paikat niin, että tila on rauhallinen, ja tunnelma on siksi ollut suorastaan pyhitetty, Kolehmainen kertoo.

Runoilija ilmoittautuu joko etukäteen järjestäjille tai paikan päällä puoli tuntia ennen runoilujen alkua, mikäli vapaita kisailupaikkoja on vielä jäljellä. Karsintaan otetaan mukaan 15 ensiksi ilmoittautunutta. Mikkelin karsintaan on ilmoittautunut seitsemän runoilijaa, joten tilaa vielä on. Kolehmaisen mukaan ilmoittautumisia tulee usein viime tipassa heränneiltä.
Esityksen kesto on rajattu kolmeen minuuttiin, ja runoilija esittää vain omia runojaan. Yleisöstä koostuva tuomaristo antaa pisteitä asteikolla 1,0 – 10,0. Jos runoilija ylittää kolme minuuttia, häneltä vähennetään pisteitä.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen puolet osallistujista jatkavat toiselle kierrokselle. Kolmannelle finaalikierrokselle pääsee kolme kilpailijaa.
Karsinnan voittaja edustaa omaa aluettaan SM-finaalissa, joka järjestetään lauantaina syyskuun puolessa välissä Helsingissä Kulttuuritehdas Korjaamon Vaunusalissa.
Jo jatkoon ovat päässeet Laura Lopperi Kotkasta, Nihkee Akka ja Markka Helsingistä ja Elisa Itkonen Kuopiosta. Vielä kisaamatta ovat Mikkelin lisäksi Helsingin kolmas karsinta, Tampereen, Oulun, Jyväskylän, Turun, Rovaniemen, Raaseporin ja Lahden karsinnat.

Ilmoittautumiset Mikkelin karsintaan: susanna.kolehmainen@taike.fi, 02 95330924
Kilpailu starttaa 28.4. kello 17.

 

Ensimmäinen Poetry Slam järjestettiin 2001

Runo Kukko -verkkosivuston kaksikko Jouni Tossavainen ja Olavi Rytkönen toivat kansainvälisen kilpailun Suomeen 2000-luvun alussa. Kilpailu on aiemmin kulkenut nimellä Runopuulaaki, mutta nyt sen nimi on Finslam. Vuoden 2018 järjestäjä on Helsinki Poetry Connection. Eri tahot järjestävät alueelliset karsinnat. Lavarunoudessa on kilpailtu jo seitsemäntoista kertaa vuodesta 2001 asti.
Helsinki Poetry Connection on runoilija Harri Hertellin vuonna 2008 perustama lavarunoustapahtumia järjestävä kollektiivi, joka pyrkii nostamaan esille nuoria lahjakkaita tekstintekijöitä runouden, spoken wordin ja rap-lyriikan parista. Kollektiivin pohjalta rekisteröitiin samanniminen yhdistys vuonna 2012.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0