Ammattilaisia käytetään vain vähän arvioimaan korjauksien tarvetta.
Monesti kuulee sanonnan ”tein itse ja säästin”. Lause saattaa kääntyä sarkasmin puolelle, jos remontissa kaikki ei menekään ihan kuin elokuvissa. Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus ry:n neuvontainsinööri Timo Jokela kehottaa tee-se-itse-remontoijia kääntymään ammattilaisten puoleen tilanteessa kuin tilanteessa.
– Yksi suurimmista virheistä, johon törmää on suunnittelemattomuus. Yhtäkkiä saadaan idea, että esimerkiksi maalataan olohuoneen katto ja lähdetään toteuttamaan sitä.
Katossa käytetty materiaali voi olla sellaista, ettei sitä kannata mennä maalailemaan millä tahansa maalilla.
– Tasoite eli niin sanotun röpelökaton materiaali on vesiliukoista. Jos kattoa ei ole maalattu aikaisemmin, niin maalaus voi aiheuttaa pahimmassa tapauksessa sen, että koko katto tippuu syliin, Jokela kertoo.
Ajan patinoimat lattialankut ovat olleet muodissa jo jonkin aikaan. Jos puulattiaa ei löydy omasta takaa, niin sitä jäljitellään usein laminaatilla. Asennus onnistuu melkein keneltä vain, kunhan muistaa perehtyä ohjeisiin.
– Tietyt reunaehdot kuten saumakohtien etäisyys toisistaan sekä rako laminaatin ja rakenteiden välissä on otettava huomioon, Jokela muistuttaa.
Kun laminaattia asennetaan, niin alushuopa on välttämätön. Parketin uudelleen käsittelyä eli hiomista ja lakkaamista puolestaan kannattaa harkita tarkkaan. Remontti voi tulla äkkiä kalliiksi.
– Parketista saadaan nätti näillä menetelmillä. Ongelmana on, että saumakohta elää. Lakan pintaan tulee herkästi halkeama, jonka jälkeen reuna rispaantuu, Jokela toteaa.
Rispaantuneeseen reunaan jää herkästi likaa ja voi varautua myös uusimaan sukkavarastot. Pienestä viasta tulee nopeasti esteettinen haitta ja lattia päädytään uusimaan kokonaan.
– Moneen kertaan uusittaessa rahaa menee hukkaan, kun olisi voinut laittaa kerralla kuntoon.
Tapettien uusiminen tai seinien maalaus on helppo tapa saada kotiin uutta ilmettä.
– Tapettien poistamista pelätään turhaan. Se on suhteellisen helppoa, kun ottaa selvää millaisesta tapetista on kyse.
Mikäli tapetti on tavallista paperitapettia sen poistamiseen riittää vesi. Suuri virhe on lähteä repimään tapettia kuivana seinästä.
– Materiaalia täytyy kastella esimerkiksi suihkepullolla 1–2 tuntia, jonka jälkeen irrottaminen on helppoa. Parhaassa tapauksessa tapetti suorastaan tippuu alas, Jokela neuvoo.
Kaupoista löytyy tapetin poistamiseen tarkoitettuja aineita ja nykyaikaisilla höyrystymillä homma käy käden käänteessä.
Muovitapetti täytyy rikkoa ennen käsittelyä piikkirissalla. Piikit tekevät tapettiin reikiä ja näin vesi tai höyry pääsee sen läpi. Lasikuitutapetin kanssa Jokela ei suosittele materiaalin poistamista, vaan sen päällystämistä esimerkiksi kipsilevyllä.
– Veden kanssa pelattaessa kannattaa huolehtia, ettei aiheuta lattiaan vesivahinkoja. Yleensä suojaksi riittävät rätit tai talouspaperi.
Kylpyhuoneen remontit eivät ole halpoja toteuttaa. Moni tyytyykin ratkaisuun laittaa uudet kaakelit vanhojen päälle.
– Ammattilaisen on aina ensin syytä katsoa tilanne ennen kuin tällaistä projektia lähdetään toteuttamaan. Seinään ei saisi jäädä kahta nykyaikaista vesieristettä.
Vanhemmissa rakennuksissa on erilaisia kosteussulkuja, jolloin uudet laatat voidaan asentaa vanhojen päälle. Märkätiloissa vanhoja lattioita ei puolestaan Jokelan mukaan voi jättää uuden laatan alle.
– Lattiakaivo vaatii korotuksia ja muita toimenpiteitä. Kylpyhuone on sellainen tila, että suosittelen käyttämään ammattimiehiä.
Jokela vinkkaa myös, että remontissa kannattaa käyttää alan yrityksiä apuna. Jos palkkaat yksityishenkilönä remonttimiehen verokortilla töihin, niin olet vastuussa kaikesta.
– Kaikkien lakisääteisten maksujen huomioimisessa menee oma aikansa, eikä monikaan selviä ilman tilitoimiston apua.
Kodin huoltamisessa yksi tärkeä asia on liesituuletin. Jokelan mukaan Suomessa syttyy yllättävän paljon tulipaloja likaisten tuulettimien takia. Talon huoltaminen onkin kaiken perusta. Oli kyse kerrostalosta, omakoti- tai rivitalosta, niin suunnitelmallisuus täytyy pitää mielessä.
– Kannattaa tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia ja huoltaa kotia aivan niin kuin autoakin, asiantuntija toteaa.