Yrittämisen notkeudella on pärjätty

Yhteisvoimin. Yrittäminen on Citixissä Antti Ruusun ja Juha Anttosen harteilla. Työn vastaanotossa asiakkaita palvelee myös Pasi Koponen, kuvassa vasemmalla.

Kymmenen vuotta sitten perustetun Citixin rooli on muuttunut haastajasta ainoaksi merkkikorjaamoksi.

Toukokuun ajan merkkipaaluaan arjen työn ja erilaisten tarjousten muodossa juhlineen yrityksen tie on kulkenut kolmen toimipaikan kautta Kaapelikadulle. Samalla alkuperäinen haave, olla osa autotalomaista kokonaisuutta, muuttui todeksi.
Perustajayrittäjä Juha Anttonen ja vuodesta 2014 mukana ollut Antti Ruusu ovat kumpikin intohimoisia automiehiä. Juha tunnetaan Citroën piireissä myös valtakunnallisesti, sillä mies on toiminut vuosien ajan kansallisen ”kattorättisi­tik­kakerhon”, Suomen 2CV-killan, hallituksen puheenjohtajana. Antti on suuntautunut puolestaan enemmän leijonamerkin puolelle, ihan pikkupojasta lähtien.

Tällä hetkellä Citix on Mikkelin seudun ainoa valtuutettu Peugeot- ja Citroën-merkkihuolto. PSA-konsernin merkkien lisäksi huoltohallin ovet aukeavat yrittäjien mukaan kernaasti myös muun merkkisten autojen omistajille.
Huoltokorjaamon, varaosapalvelun ja vauriokorjaamon lisäksi palvelutarjonta on paljon muutakin. Rengashotelli ja autopesupalvelut kuuluvat myös kokonaisuuteen. Lisäksi Citix vastaa automyyntiä harjoittavan Kärkimerkit Oy:n vaihtoautojen puhdistuksista ja kunnostuksista.
Vaikka Kärkimerkit vastaa autokaupasta ja Citix huoltopuolesta, tarjotaan asiakkaalle yhtä asiakaskokemusta. Anttosen ja Ruusun mukaan yrittäjien läsnäolo arkisessa työssä on palvelutason kannalta vain hyvä asia.
– Omistautuminen on luonnollisesti toisella tasolla, kun kysymyksessä ovat omat panokset, miehet painottavat.

Merkittävistä tekijöistä on syytä mainita myös koulutuksen tarve ja henkilökunnan sitoutuneisuus. Siitä yrittäjät kiittävätkin henkilökuntaansa. Koulunpenkillä kuluu vuosittain 1–2 viikkoa jokaista työntekijää kohden. Ruusun mukaan yhä suurempi osa koulutuksista voidaan nykyään suorittaa etänä videolaitteistojen ja etukäteen tehtävien tasokokeiden ansiosta.
– Kysymyksessä on kuitenkin välttämätön investointi. Ilman osaamisen jatkuvaa päivittämistä tek­niikan aallonharjalla ei kauan pysytä, Ruusu tietää.
Keväällä tehdyt panostukset synttäreiden osalta on huomattu Citixin tiskillä. Tapahtumia on ollut hyvin ja käsillä on muutenkin vuoden vilkkain aika: vilskettä riittää aina koulujen alkuun asti.
– Vapaa-ajan asukkaita on asiakaskunnassa yhä enenevissä määrin. Ehkä meidän hinta-laatu -suhde täällä Etelä-Savossa on kohdallaan, Anttonen epäilee vahvasti.

 

Entistä haastavampaa

Kuin siivillä. Lähes koko Citixin historian ajan automekaanikkona työskennellyt Joni Liukkonen kertoo vuosien vierähtäneen vauhdilla.
Kuin siivillä. Lähes koko Citixin historian ajan automekaanikkona työskennellyt Joni Liukkonen kertoo vuosien vierähtäneen vauhdilla.

Lähes koko yrityksen olemassaolon ajan automekaanikkona työskennellyt hirvensalmelainen Joni Liukkonen kertoo työvuosien vierähtäneen vauhdilla. Moottoriurheilupainotteisen mekaanikkokoulutuksen käynyt mies on huomannut kehityksen vain kiihtyneen.
– Viimeisen 10 vuoden aikana autotekniikassa on otettu isompia harppauksia kuin sitä edeltävän 20 vuoden aikana.
Viat ovat monimutkaisemman tekniikan vuoksi entistä työläämpiä selvittää. Liukkonen kertookin, että joskus tunnin aikana ei saa aikaiseksi mitään näkyvää, mutta ilman perusteellista diagnosointityötä itse korjaustoimenpide on mahdotonta suorittaa.
– Siinä kohtaa työnkuva on muuttunut paljon. Toki perinteistä asentamista yhä riittää, mutta alati suurempi siivu työnkuvasta on tietoteknistä ymmärtämistä ja päättelyä, Liukkonen valaisee.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0