Laatuun panostaminen on kannattanut

Pitkä pätkä. Pentti Hiltunen on ollut alusta asti osa Bierkühl Oy:n tarinaa.

Lamassa pärjääminen, tuotekehityksen merkitys ja viennin suhdannevaihtelut ovat tulleet tutuiksi 25 vuotta täyttävän Bierkühl Oy:n taipaleella.

Kesäterassilla huurteista nauttiessa ei ensimmäisenä tule mieleen, kenen tekemiä olutjäähdyttäjät ja muut laitteistot ovat olutastian ja lasin välillä. Vuonna 1992 syksyllä toimintansa aloittaneen Bierkühl Oy:n liiketoiminta on nojautunut vahvasti panimoteollisuuden tarpeisiin.
Silloisen toimitusjohtajan ja toisen yrityksen perustajan, Juhani Vepsäläisen, toimesta liiketoiminnan kehityksen kulmakerroin oli suhdanteisiin nähden päinvastaista. Laman kourissa kamppailevassa Suomessa oli meneillään todellinen keskiolutbaarien buumi. Oluen viilentäjiä ja muuta laitteistoa valmistettiin kuin kuumille kiville. Se tarkoitti käytännössä lentävää lähtöä vasta perustetun yrityksen liiketoiminnalle.

Suomen markkinat kävivät vuosien varrella pieniksi ja kasvua haettiin ulkomailta. Siksi Bierkühl Oy on ollut käytännössä aina myös vientiyritys. Vuosituhannen vaihteen seutuvilla vienti itänaapuriin kävi erityisen kuumana. Pietarissa Bierkühlin valmistamat olutlaitteistot olivat arkipäivää. Markkina kuitenkin muuttui ja suurin ryntäys meni ohi.
Vientialueina ovat Pohjoismaiden ja Venäjän lisäksi Keski-Euroopan maat sekä uutena päänavauksena Lähi-Itä. Nykyisin vientiin kanavoidaan lähinnä yrityksen toisen tuotantolinjan tuotteita, rakennussaneerauksessa käytettävien ilmanlaadun parantamiseen ja puhdistamiseen tarkoitetuttuja laitteistoja.

Kuin leikkaussalissa. Korkean teknologian laitevalmistajan tuotantotiloissa vallitsee hyvä siisteys ja järjestys.
Kuin leikkaussalissa. Korkean teknologian laitevalmistajan tuotantotiloissa vallitsee hyvä siisteys ja järjestys.

Aiemmin myös sopimusvalmistusta harjoittaneen Bierkühl Oy:n oma BosCleantec-linja on tarkoitettu uudistus- ja korjausrakentamisen yhteydessä tarvittavaan tilojen alipaineistamiseen. Viimeisimmän suodatintekniikan takia VTT:n testaamat alipaineistajat soveltuvat myös asbestityöhön. Valikoimasta löytyy lisäksi IV-kanavien puhdistamiseen tarkoitettuja harjauslaitteita.

Yrityksen toisen perustajan ja nykyisen toimitusjohtaja Pentti Hiltusen mukaan kilpailu on nykyään äärettömän kovaa kaikilla sektoreilla. Panimopuolella tölkkibuumi on vaikuttanut olutlaitteistojen menekkiin ja keskittyneen alan hankinnat ovat jopa globaaleja. Eikä alemman tuotantokustannusten omaavien maiden tuotevyörystä ole voinut välttyä tälläkään sektorilla.
Silti suomalaiselle laadulle ja sen tekijöille löytyy sijansa. Hiltunen uskoo elinkaariajattelun ottavan yhä suuremman roolin, kun sana kiertotalous alkaa olla pian kaikkien huulilla. Esimerkiksi laadukkaat olutlaitteistot kestävät hyvin huollettuina 20 vuotta.
– Olemme aina panostaneet laatuun sen kaikessa merkityksessä, toimitusjohtaja painottaa tarkoittaen niin materiaaleja, tuotantovälineitä kuin henkilökunnan ammattitaitoakin.
Kuin osoituksena tästä yritys hankki ensimmäisen tietokonepohjaisen CNC-ohjatun putkentaivutusautomaatin jo vuonna 1995. Laserleikkauskone saapui puolestaan tuotantotiloihin vuonna 2007.

Konetekniikan osaaja, mutta myös ohjelmointitaustaa omaava Hiltunen onkin or­ga­nisoinut tuotantoa tieto­koneavusteisesti heti yrityksen ensimetreistä lähtien. Hiottujen tuotanto­tapojen lisäksi Bierkühl Oy:ssä on panostettu kaikista tärkeimmän tuotantovälineen eli ihmisen viihtyvyyteen. Kaikille yhteisissä sosiaalitiloissa jaetaan taukojen aikana arjen ilot ja surut, eikä turhia raja-aitoja esimiesten ja henkilökunnan välillä ole.
– Henkilökunnan vaihtuvuus on ollut onneksi erittäin pientä. Se on tärkeä asia, sillä meillä on henkilökunnan määrään nähden paljon eri osaajia metalli- ja sähkötekniikan sekä kokoonpanon osaamis­alueilta.

Viimeisin tekniikka. Bierkühl Oy:n käytössä oli jo vuonna 1995 CNC-ohjattu putkentaivutusautomaatti.
Viimeisin tekniikka. Bierkühl Oy:n käytössä oli jo vuonna 1995 CNC-ohjattu putkentaivutusautomaatti.

Pari vuotta sitten markkinoille lanseerattujen ilmanlaadun parantamiseen tarkoitettujen tuotteiden menekkiin riittää uskoa, sillä korjausrakentamisen kasvu jatkuu voimakkaana kotimaan lisäksi ulkomailla. Hiltunen painottaa laitteiden tarjoavan Bierkühl Oy:n kokoiselle yritykselle juuri sopivan markkinan. Alan sopimusvalmistajana kertynyt 15 vuoden kokemus on tarjonnut isoa selkänojaa.
– Riittävän kapea sektori ja laadukkaat tuotteet ovat vasta peruslähtökohta. Meillä on tähän liittyen meneillään hanke, joka vastaa digitalisaation ja kansainvälistymisen heittämään haasteeseen, Hiltunen lopettaa.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0