Keittiömestarin kotona syödään terveellistä arkiruokaa

9.11.2016 Ajankohtaista
Pikkujoulukaudella Anttolanhovin ruokalistalla on tyrnimarinoitua siikaa, esittelee keittiömestari Roope Rask.

Anttolanhovin keittiömestari ja Vain elämää-kokki Roope Rask tiesi jo pikkupoikana mikä hänestä tulee isona.

– Sanoin ekaluokan opettajalle, että minusta tulee kokki. Ehkä äiti teki niin hyvää ja monipuolista ruokaa, että innostuin ruoanlaitosta. Tein kuuden vanhana ensimmäisen suklaakakkureseptin. Äiti voiteli vuoan ja teki raskaimmat osuudet, mutta minä leivoin kakun, mies muistelee naurahtaen.

Rask kävi hotelli-, ravintola- ja catering-alan koulun Mikkelissä. Opintojen viimeisen vuoden hän suoritti Jyväskylässä, työskennellen samalla Hotelli Scandicissa. Valmistuessaan hänellä oli siellä ravintolakokin paikka tiedossa.

Parin vuoden kuluttua tie vei kuitenkin Lontooseen.

– Ehkä sitä vain halusi matkustaa, nähdä maailmaa ja saada uusia kokemuksia. Maailman mittakaavassa Lontoossa on todella laadukkaat ravintolat.

– Opin hommat nopeasti, sillä työpäivät olivat 16 tuntisia. Keittiössä oli hyvin hektistä, mutta ei yhtään sellaista mesoamista, kuin televisiossa joskus näytetään.

Lontoossa Rask viihtyi pari vuotta.

– Sitten iski Suomi-ikävä ja edessä oli muutto Helsinkiin. Olin kokkina ja vuoromestarina Kalaravintola Haviksessa pari vuotta, kunnes palasin takaisin Mikkeliin.

Ravintola Holvin keittiömestarina meni useita vuosia, kunnes työura suuntautui nykyiseen työpaikkaan Anttolanhoviin.

– Syksyllä tuli täyteen jo pari vuotta. Olen viihtynyt täällä tosi hyvin. Meillä on laadukkaat kokit ja oma leipuri eli ihan huipputiimi. Keittiössä on hyvä meininki, hän kehuu.

Kartanohotelli Satulinnassa kuvattiin viime kesänä Vain Elämää ohjelman viides tuotantokausi. Artistien ja tuotantotiimin ruoista vastasivat Roope Rask ja Satulinnan keittiöhenkilökunta. Kuvaaja: Jussi Hellsten (www.jussihellsten.com)
Kartanohotelli Satulinnassa kuvattiin viime kesänä Vain Elämää ohjelman viides tuotantokausi. Artistien ja tuotantotiimin ruoista vastasivat Roope Rask ja Satulinnan keittiöhenkilökunta. Kuva: Jussi Hellsten (www.jussihellsten.com)

Viime kesänä Rask oli mukana Hirvensalmen Satulinnassa, kun siellä kuvattiin suosittua televisio-ohjelmaa Vain elämää. Sarjan kokiksi hänet kutsui mukaan neljä edellistä kautta virkaa hoitanut Antero Vainio.

– Se oli tosi kiva ja uudenlainen kokemus. Oli mukava päästä näkemään kulissien taakse ja kuinka televisio-ohjelmaa tehdään. Samalla sai vähän tutustua artisteihinkin ja huomata, että hekin ovat ihan tavallisia ihmisiä.

Tämän tuotantokauden osalta sarja on juuri päättynyt. Rask sanoo, että ohjelmaa seurattiin tiiviisti joka perjantai-ilta koko perheen voimin.

– Se on lasten lempiohjelma. Teimme joka perjantai yhdessä hyvää ruokaa, jonka söimme olohuoneessa television äärellä, 8- ja 10-vuotiaiden tyttärien isä kertoo.

Raskin mukaan innokkuus leipomiseen on periytynyt myös lapsille. Vaimokin tykkää kokata. Silloin, kun molemmat ovat kotona, niin isäntä hoitaa sapuskat ruokapöytään. Kotona syödään maukasta ja terveellistä arkiruokaa. Viikonloppuisin tehdään sitten jotain vähän erikoisempaa.

– Itsellä ei ole mitään lempiruokaa. Ruoan pitää kuitenkin olla itse alusta alkaen tehtyä. Eineksistä en tykkää. Nautin toisten tekemästä ruoasta ja käyn mielelläni esimerkiksi äidin ja anopin ruokapöytään.

– Ravintoloissa olen aika kriittinen asiakas. Toisinaan se on vähän rankkaa, sillä pitäisi vain syödä ja nauttia ruoasta, hän myöntää ja kiirehtii tällä kertaa keittiön sijasta toimistotehtävien pariin.

Tyrnimarinoitu siika

Resepti: Roope Rask
[column-group][column]

4Siikafileetä suomustettuna
suolaa ja mustapippuria myllystä
3shalottisipulia suikaloituna
1fenkoli suikaloituna
1 dlvalkoviinietikkaa
2 dltyrnimehua
1 dlsokeria
1 tlsuolaa
4laakerinlehteä
6maustepippuria
1 tlfenkolinsiemeniä
1 dltyrnimarjoja

[/column][column]
Tee marinadi: Kiehauta valkoviinietikka, tyrnimehu, sokeri ja mausteet kattilassa. Lisää shalottisipuli ja fenkolisuikaleet sekä tyrnimarjat.

Leikkaa siikafileet noin 50 g painoisiksi paloiksi ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Grillaa kaloja nahkapuoli ylöspäin grillivastuksen alla noin 3 minuuttia, jotta kalat saavat väriä.

Laita grillatut kalat lasipurkkiin ja kaada kuuma tyrniliemi kalojen päälle. Jäähdytä ja anna maustua seuraavaan päivään.

Tarjoile esimerkiksi muikunmädin ja ruisleivän kanssa.
[/column][/column-group]

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0