Ennakointi on paras itsepuolustuskeino

13.10.2016 Ajankohtaista
Tomi Sikanen suihkutti lupavapaasta kaasusumuttimesta väritöntä mentholkaasua Eetu Tuhkusen kasvoille. Kaasu saa silmät kirvelemään muutamaksi minuutiksi. Värilliset sumuttimet merkkaavat hyökkääjän useaksi päiväksi.

Henkilöiden ja ympäristön huomioiminen on tärkeää.

Mikkelissä asuva nuori nainen sanoo, että häntä pelottaa liikkua iltaisin yksin kaupungilla. Sudanista lapsena Mikkeliin muuttanut nainen on tumma ja kaunis, joten hän kerää kaupungilla miesten katseita myös päiväsaikaan.

– Aina on joku, joka seuraa, viheltelee tai huutelee perään jotain. Tavallisesti kommentit kehuvat ulkonäköä, mutta kuulen myös kysymyksiä, että paljon maksaa.

Nainen kokee huutelun ahdistavana. Pimeällä hän ei liiku koskaan yksin.

– Minua pelottaa, koska lehdissä on paljon uutisia raiskauksista. Koen myös ahdistavana, etten pysty kävelemään kadulla rauhassa. Jos olen myöhään ulkona, niin olen aina kavereiden kanssa.

Vaikka häntä välillä pelottaa, hän ei anna pelon hallita itseään. Siksi hän ei ole harkinnut kaasusumuttimen ostamista tai osallistumista itsepuolustuskurssille.

Turvasumuttien myynti kasvoi valtakunnallisesti reilu vuosi sitten, samaan aikaan kun alettiin perustaa pakolaiskeskuksia. Verkkokaupoissa lupavapaat suihkeet myytiin ajoittain lähes loppuun. Sumuttimissa käytetään tehoaineena mentholia, joka saa silmät kirvelemään ja painumaan kiinni muutamaksi minuutiksi. Samalla sen väriaine merkkaa sumutettavan useaksi päiväksi.

Mikkelissä turvasumuttimia myy esimerkiksi Ulkoiluliike Patikka.

– En mielelläni myy paljoa turvasumuttimia. On parempi hallita taktiikka, jotta uhkaaviin tilanteisiin ei ajauduttaisi, toteaa Patikan lisäksi myös T-Safe turvakoulutusalan yritystä pitävä turvallisuuskouluttaja Tomi Sikanen.

– Jos on sellaisessa ammatissa, jossa on väkivallan uhka ja joutuu käyttämään voimakeinoina sumutinta, niin on järkevämpää hankkia luvanvarainen kaasusumutin. Siksi, että sillä on oikeasti pysäyttävä vaikutus.

Nykypäivänä käytetään OC-sumutinta, jota kutsutaan kansankielessä pippurisumuttimeksi. Sen vaikuttavana aineena on punapaprikan öljyssä oleva kapsaisiini.

Kuvassa on erilaisia kaasusumuttimia.
Kuvassa on erilaisia kaasusumuttimia.

Tavalliselle kaduntallaajalle Sikanen suosittelee ensimmäiseksi itsepuolustuskeinoksi ennakointia.

– Täytyy valita missä liikkuu ja mihin aikaan. Henkilöiden ja ympäristön huomioiminen on tärkeää. Eli ei kannata kulkea kuulokkeet korvissa ja huppu päässä, jotta havaitsee mitä ympäristössä tapahtuu, turvallisuuskouluttaja neuvoo.

– Pimeässä liikkuessa kannatta käyttää tehokasta valaisinta. Näin mahdollisen uhkatilanteen näkee ajoissa ja sen voi välttää reittiä vaihtamalla.

Yleensä päällekarkauksen uhriksi joutuu nainen, jolle tilanne on aina traumaattinen kokemus ja yksikin väkivallan kokemus on liikaa.

– Heikosta uhrista voi tulla kuitenkin hankala saalis. Nainen pystyy käyttämään ääntään ja sokaisemaan hyökkääjän hetkellisesti sumuttimella. Tämä antaa mahdollisuuden irrottautua hyökkääjän otteesta.

Etelä-Savon kamppailuopistossa on järjestetty kuluvan vuoden aikana naisille kaksi itsepuolustuskurssia. Seuran puheenjohtaja Juuso Sepponen sanoo, että kysyntä kursseille kasvaa aina silloin, kun tiedotusvälineet uutisoivat naisiin kohdistuneista uhkaavista tilanteista.

– Kun joku tapahtuma nousee otsikoihin, niin esillesaattaa nousta tunne siitä, että pitäisiköhän vastaisuuden varalle opetella puolustautumaan. Kyselyjä on kyllä ollut, mutta en osaa sanoa, että milloin seuraava itsepuolustuskurssi järjestetään.

Sepponen sanoo, että itsepuolustuslajeja olisi hyvä opetella muutenkin, sillä muutaman tunnin kurssilla ei pysty omaksumaan paljoa asioita.

Etelä-Savon kamppailuopistossa opetetaan kahta itsepuolustuslajia, jotka ovat Defendo ja Krav Maga.

– Miehet ja naiset ovat samalla kurssilla. Tällä hetkellä osallistujista suurin osa on miehiä. Kurssilaisten ikäjakauma vaihtelee 18-60-vuotiaiden välimaastossa.

– Mukana on muutama nainen. Heidän on hyvä treenata miesten kanssa, koska he pääsevät temuamaan suurempia ja vahvempia vastaan. Tositilanteessakin naiselle suurempi uhka on mies kuin toinen nainen.

Sepposen mukaan kursseilla opetellaan lajin perusasioita.

– Tunneilla harjoitellaan esimerkiksi itsepuolustuksen taktiikoita, torjuntoja, lyöntejä ja potkuja sekä otteista vapautumisia. Oppiminen vaatii kovaa harjoittelua.

– Tosiasia on se, että yhden taktiikan oppiminen kunnolla vaatii monta tuhatta toistoa, jotta se tulee tosi tilanteessa selkärangasta. Sitä ei tarvitse siinä hetkessä miettiä, vaan sen tekee ihan vaistomaisesti, hän päättää.

Täysin sumutettu

www_kuva3-19Netissä voi katsoa näytösmalliin kuvattuja videoita, joissa jonkun kasvoille suihkutetaan lupavapaata turvasumutetta. Uhria esittävät henkilöt vaikeroivat silmiään pidellen ja kieriskelevät kivusta huutaen maassa. Sain seurata sivusta, kun Eetun kasvoille suihkautettiin tällaista ainetta, jonka vaikuttavana aineena toimii menthol.

Lyhyen sumutuksen jälkeen Eetun naama oli märkä. Hän piti kiinni kirveleviä silmiään, mutta muuten hän ei käyttäytynyt mitenkään samalla tavalla kuin nettivideoissa. Mies ei saanut hetkeen silmiään millään auki, mutta ei hän huutanut tai kieriskellyt parkkihallin lattialla. Tovin kuluttua oli vuorossa naaman pesu. Oikeassa tilanteessa päällekarkauksen uhri olisi tässä vaiheessa juossut irti ja pakoon -periaatteella jo ainakin kilometrin päähän.

Haistoin sumutetta kenkälaatikkoon suihkutettuna. Aluksi se ei tuoksunut oikein miltään, mutta kyllä siitä mieto pelmahdus kuitenkin lähti.

Seuravaksi kenkälaatikkoon suihkutettiin luvanvaraista OC-sumutinta. Lähestyin oranssiksi värjääntynyttä laatikkoa varsin ennakkoluulottomasti, koska edellinen hajunäyte oli niin mieto.

En nuuhkaissut edes kovinkaan läheltä, kun pippurisumutteen voimakas pölähdys livahti salakavalasti sieraimista sisään. Sekunnin sadasosan hyökkäys yllätti täysin. En ollut ollenkaan varautunut järkyttävään yskäkohtaukseen ja kirvelyyn sieraimissa. Ensi tuntui, ettei yskä meinaa hellittää millään. Tauti kuitenkin laantui lopullisesti vajaassa vartissa, kun sain sen hoitoon nenäpyyhepaperia ja lasillisen vettä.

Jos aine aiheuttaa alle metrin päästä varovasti siemaistuna tällä tavalla, niin suoraan naamalla sumutettuna toimintakyky lamaantuu täysin. Vaikka paprikasumute ei ole hengenvaarallinen, niin moni varmaan luulee kuolevansa siihen paikkaan.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0