Veteraaniveneharrastus voi hyvin

16.9.2016 Auto & Kone
Vanhat katamaraanit ja uudenaikaiset kilpaveneet herättivät kiinnostusta ja Haukivuoren satamaan kerääntyi paljon väkeä.

Vanhaa kilpavenekulttuuria halutaan herätellä uudelleen eloon.

Tatu Marttinen tuntee paloa entisajan kilpaveneisiin ja Kyyvedellä järjestettyjen venekisojen historiaan. Haukivuoren Kapustasalmella käytiin aikoinaan villejä venekisoja.

– Venehistoriahomma sai alkunsa vuonna 2002. Keräsin leikekirjaan kuvia ja lehtileikkeitä. Pengoin mikrofilmiarkiston läpi ja kyselin ihmisiltä muistoja kilpavenetapahtumista, Marttinen kertoo.

– Sitä kautta innostuin niin, että pitihän sitä hankkia oma kilpavene. Nyt niitä on useampia.

Mies järjesti kaveriporukkansa kanssa hiljattain veteraanivenemiitingin, joka kokosi Haukivuoren satamaan vanhoja katamaraaneja sekä uudenaikaisia kilpaveneitä. Nähtävillä oli myös Niilo Nikulaisen vanha kilpakatamaraani vuodelta 1979, jonka rakensi Tauno Laulainen. Mukana oli myös vanhin säilynyt Laulaisen rakentama katamaraani.

– Vene on rakennettu arviolta vuonna 1972. Moottorina oli aikanaan 130hv torni-6 Mercury. Tämä on tarkoitus kunnostaa parin vuoden sisällä. Ei niin huonokuntoista olekaan, jota ei kannata entisöidä, hän toteaa.

Marttinen järjesti Kapustasalmen kokoontumisajot ensimmäistä kertaa vuonna 2014.

– Halusimme kunnioittaa tällä tavalla Kapustasalmen ja Luusniemen venekisojen henkeä. Ajoimme viime kesänä Kyyvedellä pari kertaa. Olemme sopineet, että ajamme vain pienellä porukalla. Muutaman veneen yhteisajot ovat vesillä sallittuja, eikä siihen tarvitse mitään virallisia lupia.

Kapustasalmen kisat oli aikoinaan paikkakunnalla kesän ykkösjuttu. Kisoihin tuli kilpailijoita ympäri Suomea ja mukana saattoi olla 20 ajoparia. Kisakatsomoon myytiin 800 virallista lippua, mutta kaikkiaan katsojia saattoi olla paikalla lähes tuhat.

Katamaraani keksittiin Haukivuorella

Haukivuorelaiset Niilo Nikulainen ja edesmennyt Tauno Laulainen olivat kilpaveneharrastuksessa varsinaisia suunnannäyttäjiä. Sanotaan, että ensimmäiset katamaraanit eli kaksirunkoiset kilpaveneet on kehitelty Haukivuorella.

– Tauno alkoi rakentaa niitä ensin ja sitten aloimme tehdä niitä yhdessä. Rungot oli helpompi tehdä kahdestaan. Minä sitten maalasin ja tein viimeistelytyöt.

– Tauno rakensi veneitä myyntiin ja ajoi kilpaa. Yhdessä me kierrettiin kaikki mahdolliset kisat. Ensimmäiset kisat ajoimme perheveneellä vuonna -57.

Katamaraanilla kaksikko kilpaili ensimmäistä kertaa 80-luvun alussa Salossa. Pari saapui kisoihin aivan viime hetkellä. Karttaankaan he eivät ehtineet tutustua.

–Toiset ajoivat yksirunkoveneillä ja niissä oli saman kokoiset moottorit (235 hv) kuin meillä. Ajoimme alussa muiden perässä ja pyyhkäisimme ohi vasta maalisuoralla. Olimme ylivoimaisia, Nikulainen muistelee naureskellen.

– Tauno ajoi ja minä olin kartanlukijana, vaikka ei ollut karttaakaan. Porukka tuli ihmettelemään, että mikä vene meillä oikein on. Siitä se lähti katamaraanin kehittelyhomma vauhtiin.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0