Autoliiton Mikkelin osasto ehti miehen ikään

16.9.2016 Auto & Kone
Juhlavuoden kunniaksi Autoliiton Mikkelin osasto teetti uuden logon. Kuvassa ovat osaston puheenjohtaja Pekka Kolehmainen ja kansanedustaja Jari Leppä, joka piti tilaisuudessa puheen. Kuva: Jarno Laatikainen

Paikallisosasto viettää 50-vuotisjuhlavuotta. Auton Päivänä juhlittiin.

Suomessa on vietetty valtakunnallista Auton Päivää jo lähes parikymmentä vuotta. Tänäkin vuonna Autoliiton paikallisosastot järjestivät koko perheen liikenneturvallisuustapahtuman 36 eri paikkakunnalla ympäri maata. Mikkelin tapahtuma järjestettiin ABC Pitkäjärven liikennemyymälän alueella.

Mikkelin Autoliitto viettää tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, joten tilaisuus meni samalla juhlien merkeissä. Paikalla piipahti päivän aikana noin 3000 henkeä. Esillä oli monipuolinen kattaus erilaista autokalustoa sekä asiaa autoilusta, liikenteestä ja liikenneturvallisuudesta.

Autoliiton Mikkelin osasto perustettiin tammikuussa 1966. Yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Pekka Kolehmainen kertoo, että yhdistyksellä on tällä hetkellä noin 1500 jäsentä. Vapaaehtoisuuteen perustuvassa toiminnassa vaikuttaa olevan yhä edelleen vetovoimaa, sillä esimerkiksi viime vuonna mukaan liittyi 50 uutta jäsentä.

– Näkyvin osa meidän toimintaamme ovat Autoliiton tiepalvelu. Harrastus on vetänyt puoleensa auttamishaluisia, innokkaita ja ajoneuvotekniikasta kiinnostuneita ihmisiä. Tienpäällä tarjoamme pulaan joutuneille autoilijoille monenmoista apua. Olipa autossa sitten tekninen vika tai vaikka polttoaine loppu.

– Tien päällä meitä työllistävät myös erilaiset liikenteenohjaustehtävät. Esimerkiksi, jos maantiellä on sattunut liikenneonnettomuus, niin poliisi voi pyytää meiltä apua ohjaamaan liikennettä onnettomuuspaikalla.

Kolehmaisen mukaan osaston väki ja tiepalvelumiehet ovat usein mukana liikenteenohjaustehtävissä myös isoissa yleisötapahtumissa.

– Olemme jo vuosien ajan olleet mukana liikenteenohjauksessa Mikkelin Juoksussa. Samoin olemme usein vastaavissa tehtävissä Mikaelin pysäköintialueella. Me koulutamme koko ajan porukkaa esimerkiksi Tieturva- ja liikenteenohjauskursseilla pitäen tällä tavoin ammattitaitoa yllä.

Vuosien saatossa Mikkelin osasto on järjestänyt muun muassa naisautoilijoille ajoneuvontuntemuskursseja ja liukkaankelin teoria- ja ajoharjoittelukursseja.

– Kursseja ei järjestetä vain järjestämisen vuoksi, vaan aina silloin, kun on tilausta ja tarvetta. Teemme paljon yhteistyötä myös Liikenneturvan kanssa. Viime syksynä olimme yhdessä mukana heijastin-tempauksessa Suonsaaren vastaanottokeskuksessa.

Mikkelissä on järjestetty vuosien mittaan myös useita Autoliiton valtakunnallisia tapahtumia.

– Täällä on pidetty AL-Sport – autourheilutapahtumia ja pari kertaa myös Ajotaidon SM-kilpailut. 90-luvulla järjestimme viitenä peräkkäisenä vuonna Nesterallin kokoomataukoja Pieksämäellä. Myös Mikkelin Vaakuna-rallissa olemme olleet mukana toimitsijoina. Kyllä sitä on monenlaista touhuttu, hän naurahtaa.

Kolehmainen sanoo, että toiminta jatkuu entiseen malliin.

– Itse olen miettinyt, jos Mikkelissä järjestettäisiin jälleen ensi keväänä automatkailupäivä, jossa kerrotaan automatkailuun liittyvistä ajankohtaisista asioista. Ne ovat olleet aika suosittuja silloin, kun niitä on pidetty.

Autoliiton Mikkelin osasto 50 vuotta

 • Autoliitto on vuonna 1919 perustettu suomalainen autoilijoiden palvelu-, etu- ja harrastusjärjestö. Liiton tavoitteena on tarjota jäsenistölle autoiluun liittyviä etuja ja palveluja.
 • Autoliitto koostuu 90 paikallisosastosta. Kaikki osastot ovat itsenäisiä yhdistyksiä.
 • Mikkelissä pidettiin Yleisen Autoliiton perustamiskokous vuonna 1927.
 • Mikkelin osasto on perustettu 16.1.1966. Perustuskokouksen pöytäkirjan allekirjoittivat Mikkelin Osuusmeijerin toimitusjohtaja Toivo Kerko, Mikkelin Auto Oy:n toimitusjohtaja Eugen Pylvänäinen ja Mikkelin Osuusmeijerin kuljetuspäällikkö Esko Malhonen. Puheenjohtajaksi valittiin Toivo Kerko.
 • Perustettaessa ja yhdistysrekisteriin liitettäessä nimi oli Suomen Autoliiton Mikkelin Seudun osasto ry. Tällä nimellä yhdistys toimi huhtikuuhun -73 saakka, jolloin nimi muuttui Autoliiton Mikkelin Osasto ry:ksi. Tässä vaiheessa puheenjohtajaksi vaihtui varatuomari Ilkka Kaukonen.
 • Muita puheenjohtajia ovat olleet Veijo Paunonen, Esko Malhonen, Risto Ripatti, Kari Loponen ja Pekka Kolehmainen.
 • Yhdistys järjesti 60–70-luvulla muun muassa autourheilutoimintaa ja Mikkelissä ajettiin esimerkiksi jäärata-ajoja
 • Mikkelissä pidettiin valtakunnalliset tiepalvelupäivät vuonna 2003.
 • Autoliiton valtakunnallinen liittokokous on pidetty Mikkelissä 2005 ja 2014.
 • Autoliiton Mikkelin osaston jäsenmäärä on noin 1500.
 • Toiminta-alue on Mikkeli ja Hirvensalmi.
 • Mikkelin osaston painopisteet ovat Tiepalvelu, Liikenteenohjaukset, Vapepa eli vapaaehtoinen pelastuspalvelu ja viranomaisyhteistyö.
 • Nettisivut löytyvät osoitteesta: www.autoliitto.fi/mikkeli
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0