Sensio lähtee kohti uutta ja tuntematonta

6.7.2016 Ajankohtaista
Hevosalan yrittäjä Mervi Sensio työskentelee myös freelancer-toimittajana. – Sitä työtä voi tehdä missä paikassa vaan, hän toteaa.

Yrittäjä myy kaiken ja lähtee perheensä kanssa pitkälle retkelle.

Pohjolan talli teki juhannuksena Facebook-päivityksen, joka sai yhden vuorokauden aikana huikeasti tykkäyksiä ja jakoja. Hevostilan yrittäjä Mervi Sensio ilmoitti tilan ja kaiken irtaimen omaisuuden olevan myytävänä, ja että nyt on muutoksen aika. Päivityksessä vihjattiin salaperäisesti perheen lähtevän pitkälle retkelle.

– Emme me vielä tiedä, kuinka kaikki asiat menevät, mutta iso päätös on nyt tehty. Myymme ihan kaiken ja lähdemme Espanjaan pitkälle seikkailulle. Toivottavasti ennen talvea, mutta mennessä sen näkee. Luotamme siihen, että asioilla on tapana järjestyä, Sensio toteaa.

Hevostallia pyörittävä perhe on asunut Otavassa viimeiset 14 vuotta. Nyt Espanjaan on lähdössä viisi perheenjäsentä, neljä hevosta ja kolme koiraa. On mahdollista, että loputkin läheiset seuraavat heitä myöhemmin perässä.

Sension mukaan ison päätöksen takana on monta syytä. Ne liittyvät henkilökohtaisiin asioihin ja ilmasto-olosuhteisiin sekä työn tekemiseen ja yrittämiseen Suomessa.

– Tärkein syy on se, että meissä on herännyt uteliaisuus. Olemme nähneet elämisen, yrittämisen ja työnteon Suomessa. Nyt on hyvä aika katsoa ja tutkia maailmaa ja havaita, millaista elämä on muualla.

Tulevana kotimaana Espanja tuntuu helpoimmalta vaihtoehdolta, sillä maa on kaikille entuudestaan tuttu. Siellä asuu paljon eurooppalaisia ja ilmapiiri vaikuttaa avoimelta.

– Olemme hevosperhe ja olen ollut hevosalan ammattilainen vuosikymmenet. Espanjassa hevoskulttuuri on Suomea pidemmällä, joten se antaa meille paljon mahdollisuuksia.

Sensio myöntää, että tutusta kodista, työstä ja ympäristöstä on haikea luopua. Monet itkut ovat vielä edessä.

– Tärkeintä on se, että olemme tästä kaikki innostuneita ja menossa yhdessä kohti jotain pähkähullua. Olemme samassa veneessä emmekä tiedä, että mitä ja milloin tapahtuu. Mutta tämä on seikkailu ja se tuntuu hyvälle.

Marke ja Jarno Muukkonen ostivat lapsilleen Nealle ja Oonalle ranskalaiset koristehevoset.
Marke ja Jarno Muukkonen ostivat lapsilleen Nealle ja Oonalle ranskalaiset koristehevoset.

Pohjolan talliin etsitään nyt siis uutta yrittäjää. Tilukset, tallit ja ympäröivät maat ovat kaupan, samoin kaikki hevostilaan liittyvät työkalut, koneet ja kuljetusvälineet. Tilan päärakennus ja nykyinen koti muuttui hetkessä kirpputoriksi. Lähes kaikki kodintavarat ovat myynnissä.

– Markkinat lähtivät keulimalla käyntiin. Olen hämmentynyt, että mikä hässäkkä tästä syntyi näin nopeasti. Ikivanha Fiat meni kaupaksi heti. Veneestä sain tarjouksen, mutta en ole vielä taipunut. Kahvinkeittimeen piti laittaa lappu, ettei se ei ole myytävänä, Sensio naurahtaa.

Seikkailulle suuntaavan perheen ajatuksena on, että kun matka kohti Espanjaa alkaa, jokaisella on vain reppu mukana. Mitään ei oteta mukaan, minkä voi hankkia perillä.

Viereisessä talossa asuva Muukkosen perhe tuli myös ostoksille.

– Tulimme katselemaan löytöjä. Hienoa, että jotkut uskaltavat tehdä jotain tällaista. Aika rohkeaa. Itse ei voisi ainakaan tässä elämäntilanteessa kuvitella tekevänsä samanlaista päätöstä, Marke ja Jarno Muukkonen totesivat.

Yrittäjän kiireisiin tottuneella Sensiolla on tallessa kaikki kalenterit 20 vuoden takaa. Hänen mukaansa ne toistavat itseään.

– Ne ovat täynnä asioita, joita pitää tehdä. Haaveilen kalenterista, joka on typötyhjä ja siitä, että huomaa ettei sitä tarvitse ollenkaan.

Varsinaisesti muutto Espanjaan ei ole kuitenkaan hänen suurin unelmansa.

– Unelma on se, että jatkossa olisi aikaa enemmän itselle ja niille asioille mitä haluaa tehdä ja mistä nauttii. Aikaa läheisille, hän summaa.

Sensio painottaa, ettei ahkeraan työntekoon tottunut perhe ole menossa kuitenkaan lorvimaan. Elanto ja oma tapa tulla toimeen kyllä löytyy varmasti. Nyt he haluavat pitkän retken aluksi vain pienen huilihetken.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0