Kolmen euron rästistä yli 300 euron sakot

13.5.2016 Auto & Kone

Ajoneuvoveroon lisätään heti eräpäivän jälkeen viivästyskorko.

Poliisipartio pysäytti mikkeliläisen yrittäjän toukokuun alussa. Puhallutuksen jälkeen poliisit ilmoittivat ajoneuvoveron olevan maksamatta ja yrittäjälle napsahti reilun 300 euron sakko. Rekisterikilvet saivat jäädä, sillä mies lupasi hoitaa asian välittömästi päästessään maksupalveluiden äärelle.

Maksu oli maksettu muutama viikkoa aiemmin, mutta kolme päivää myöhässä. Myöhästymisestä ajoneuvoveroon oli lisätty kolmen euron viivästymismaksu.

– Ajoneuvovero on suoritettava kokonaisuudessaan tai ajoneuvo on käyttökiellossa maksamattoman veron vuoksi, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin verotusyksikön yksikönpäällikkö Tuovi Tervasmäki toteaa.

Käyttökielto tulee näkyviin maksutietojen siirtymisviiveen vuoksi vasta kuuden päivän jälkeen eräpäivästä. Maksumuistutus lähetetään kahden viikon kuluttua eräpäivästä.

– Maksutietojen oikeellisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota ja jos ajoneuvovero on erääntynyt, tulee siihen aina lisätä viivästyskorko, Tervasmäki kommentoi.

Itä-Suomen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Lasse Tarvonen kertoo älypuhelimien niin sanotusti helpottavan asioiden käsittelyä, ainakin asiakkaan kannalta. Monet ovat maksaneet veron poliisin seisoessa vieressä.

– Rekisterikilpien pois ottaminen ei ole automaatio. Maalaisjärkeä täytyy käyttää ja jos asiakas maksaa ajoneuvoveron tien päällä, kilvet saavat jäädä. Sakko meidän täytyy joka tapauksessa kirjoittaa, koska ajoneuvo on ajokiellossa. Asiasta voi sitten halutessaan valittaa eteenpäin, Tarvonen selventää.

Tietojen siirtymisessä voi luonnollisesti olla muutaman päivän viive, jolloin poliisilla ei välttämättä ole ajantasaista tietoa verojen maksamisesta.

– Asia selviää nettipankista, jos sellaista käyttää. Autossa kannattaisi kuitenkin säilyttää paperikuittia, koska ei ole mukava katsella ihmisten tilitietoja, Tarvonen naurahtaa.

Mikäli ajoneuvoveroa ei ole maksettu niin kuljettaja ei ole siitä vastuussa vaan ajoneuvon haltija tai omistaja, joka on luovuttanut auton käytettäväksi. Tervasmäen mukaan verolippuja lähetetään vuosittain noin 6 miljoonaa kappaletta. Mukaan mahtuu siten väkisinkin virhemaksuja.

– Kaiken kaikkiaan ihmiset ovat tunnollisia asian suhteen. E-lasku poistaa näitä näpyttelyvirheitä, mutta kolmen euron viivästyskorko lisätään laskuun sen myöhästyessä, Tervasmäki lopettaa.

Järjestelmät eivät kohtaa

Kun Poliisin ja Trafin järjestelmät eivät kohtaa, kärsijänä on tavallinen ihminen. Ymmärrettävää on, että poliisi sakottaa, kun asiat eivät ole kunnossa. Järjetöntä on kuitenkin se, että maksamattomasta laskusta tai sen osasta saattaa joutua maksamaan useiden satojen eurojen sakot. Varsinkin silloin, kun kyse on inhimillisestä virheestä.

Kolmen euron viivästyskorkoprosentti nousee sakko mukaan laskettuna pilviä hipovaksi. Poliisi ei puolestaan näe omasta tietokannastaan puuttuuko maksusta yksi euro vai sata euroa. Ainoa ratkaisu asiaan on, että täytyy muistaa lisätä omatoimisesti viivästyskulut laskun loppuun, jos eräpäivä on jo mennyt. Tai sitten täytyy olla tekemättä näppäilyvirhettä. Eikö asian voisi hoitaa järkevämminkin?

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0