Venäläiset hakivat oppia autokorikorjaukseen

Opettaja Teuvo Särkkä ja venäläinen Sergei Maljutin tutkivat pilarin pintapeltiä

Kaksi venäläistä autoalan opiskelijaa oli viikon ajan valmennuksessa Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla. Kyseessä oli venäläisten ostama kovan rahan koulutus, jossa opiskelijoita valmennettiin autokorikorjauksen ammattitaitokilpailuihin. Tämä on paljon puhuttua suomalaista koulutusvientiä parhaimmillaan.

Venäjä on hyvin kiinnostunut Suomen ammatillisesta koulutusosaamisesta.

– Suomen koulutusjärjestelmä toimii ja opiskelijamme menestyvät ammattitaitokilpailuissa myös kansainvälisesti. Venäläiset viittaavat usein Suomen koulutusjärjestelmään maailman parhaana, kertoo Esedun koulutusvientivastaava Riikka Oittinen.

Koulutuksen oli ostanut WorldSkills Russia, joka koordinoi ammatillisen koulutuksen kehittämistä Venäjällä. Kilpailuvalmennukseen osallistui siperialaisesta oppilaitoksesta kaksi opiskelijaa sekä WorldSkills Russian autokorikorjauksen lajivastaava Sergei Shabelnikov.

Autoalan opettajat Vesa Pyrhönen ja Teuvo Särkkä olivat valmennusviikon jälkeen tyytyväisiä miehiä.

– Viikko oli oikein onnistunut ja myös venäläiset olivat hyvin tyytyväisiä. Tosin valmennukset tulokset nähdään vasta Taitaja-finaalissa, toteaa Pyrhönen.

Toinen venäläisistä opiskelijoista, Igor Ivanov, osallistuu Seinäjoella pidettävään ammattitaidon Taitaja-finaaliin autokorinkorjauksessa toukokuussa. Ivanovilla on tähtäimessä vuoden 2017 WorldSkills ammattitaidon MM-kilpailut AbuDhabissa. Ivanovin menestyminen Seinäjoen Taitaja-kisoissa on ratkaisemassa irtoaako kisapaikka MM-kisoihin. Menestyminen Taitajissa on siksi tärkeää ja siksi kilpailuvalmennus ostettiin Suomesta.

Esedu on Suomen ainoa ammatillinen oppilaitos, joka on osallistunut Venäjän kansallisiin ammattitaitokilpailuihin jo vuodesta 2014. Myös tänä vuonna Esedulta on lähdössä joukkue Venäjän kansalliseen mestaruuskilpailuun. Opettaja Vesa Pyrhönen on lähdössä Venäjän kisoihin autokorikorjauksen kansainväliseksi ekspertiksi. Mutta mitä kilpailuvalmennuksessa oikein tapahtui?

– Harjoittelimme autokorikorjauksen Taitaja-kilpailutehtäviä ja erityisesti hitsatun osan vaihtoa, jonka painoarvo kilpailun lajipisteytyksessä on 40%”, kertoo Pyrhönen.

Pyrhönen siis valmensi Ivanovia vaihtamaan auton etuoven lukon vastakappaleessa olevan pilarin pintapellin sekä pilarin vahvikkeen. Ivanov harjoitteli myös muita kilpailutehtäviä kuten autokorin lommojen oikaisua, puskurissa olevan halkeaman korjausta sekä auton pyöränkulmien säätämistä. Opettaja Särkkä opasti kustannusarviolaskentaan sekä korin mittauksien teoriaan.

Pienen haasteen valmennukseen toi se, että valmennettavilla ja valmentajalla ei ollut yhteistä kieltä. Kumpikaan venäläispojista ei puhunut sanaakaan englantia, eikä Pyrhönen puhu venäjää.

– Kielimuurista huolimatta homma sujui hyvin. Lajivastaava Sergei tulkkasi tarpeelliset osuudet ja muuten mentiin mallioppimisen avulla. Venäläispojat olivat tunnollisia ja ahkeria oppijoita, kehuu Pyrhönen.

Valmennuksessa oli osittain mukana myös Esedun oma autoalan opiskelija, mäntyharjulainen Marwin Asplund, joka myös kilpailee Seinäjoen Taitaja-finaalissa autokorinkorjauksessa. Asplund on lähdössä kilpailemaan myös Venäjän kansallisiin ammattitaitokisoihin toukokuun lopulla.

Teksti ja kuva: Laura Salonen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0