Lämpö nousee sosiaalisessa saunassa

16.3.2016 Rakentaminen
Mikään ei voita kunnon puukiukaan löylyjä. Eemeli Heikkinen toteaa, että ihannetilanteessa sauna olisi veden äärellä.

Suomessa on niin paljon saunoja, että kaikki suomalaiset voisivat saunoa vaikka yhtä aikaa.

Eemeli Heikkinen on tuonut saunaansa vanhan kelopuun, joka luo tunnelmaa. Ajatus muutostöistä sai alkunsa pitkään muhineesta visiosta. Heikkinen halusi, että saunassa on puu, joka vaikuttaisi kasvavan lattiasta kattoon saunan läpi.

– Halusin jotain erilaista ja näin kuvia puihin rakennetuista asunnoista, joten siitä se ajatus sitten varmaan lähti.

Samalla hän pyrki luomaan savusaunan tunnelmaa käsittelemällä paneelit tummalla värillä. Lauteet ovat niin ikään miehen omaa käsityötä.

– Lauteet on myös tehty kelosta ja niihin olen sahannut yksityiskohtia, jotka muistuttavat puun halkeamia, Heikkinen selventää.

Tekeillä on vielä löylymittari oman pihan omenapuusta.

Saunassa oleva kokonainen kelopuu ja lauteiden lankut on tuotu Lapista asti. Heikkinen huomasi netissä myyjän, joka ei ollut heti valmis luopumaan pahkaisesta puusta.

– Kysyin puun hintaa, mutta se ei kuulemma ollut myynnissä. Kun menin toisen kerran hakemaan lankkuja, sain puhuttua myös puun itselleni, Heikkinen vinkkaa.

Kelopuut ovat erittäin kestäviä, koska niiden syyt ovat niin tiheitä. Tiheys tulee siitä, kun puut kasvavat hitaasti, yleensä varjoisissa paikoissa.

Lauteisiin tehtyjä yksityiskohtia ei välttämättä heti huomaa. Ne luovat yksilöllisyyttä jo muutenkin joukosta erottuvaan saunaan.
Lauteisiin tehtyjä yksityiskohtia ei välttämättä heti huomaa. Ne luovat yksilöllisyyttä jo muutenkin joukosta erottuvaan saunaan.

Puutöiden tekeminen on ollut Heikkiselle mieleistä puuhaa pienestä pitäen. Hän kertoo, että mummolassa olevassa puuverstaassa oli serkun kanssa hyvä askarrella. Pihasaunan remontti onkin Heikkisen itsensä tekemä, kaverien avustuksella. Yksi tärkeistä asioista, josta muutos lähti käyntiin, oli ystävät.

– Aikaisemmin ei mahtunut tarpeeksi montaa saunojaa yhtä aikaa. Nyt löylyihin pääsee samalla kertaa jopa 11 ihmistä.

Kysyttäessä puu- ja sähkösaunan eroavaisuuksia, Heikkisen ei tarvitse kauaa miettiä. Sisällä oleva sähkölämmitteinen sauna lämpiää itselle melkein joka päivä, mutta viikonloppuisin illanvietoissa mikään ei voita pihasaunan puukiukaan antamia löylyjä.

– Se on sellainen sosiaalinen sauna. Yksin saunoessa tarkoituksena on vain pestä päivän pölyt pois, mutta oikeassa seurassa saunomiseen saa kulumaan aikaa monta tuntia, Heikkinen naurahtaa.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0