Etukone valittiin vuoden kumppaniksi

12.11.2015 Auto & Kone
Pitkä tie. Pekka Piispa on luotsannut Etukone Oy:stä vuosien ja vuosikymmenten aikana merkittävän tekijän raskaskonehuollosta monipuoliseksi alan palvelukeitaaksi.

Raskaiden koneiden varaosakaupasta lähtenyt yhteistyö Isojoen Konehallin kanssa huipentui Vuoden Kumppanuusliike -tunnustukseen.

Reilut kaksi vuotta sitten uusiin tiloihin muuttanut Etukone Oy:n yhteistyö Isojoen Konehallin kanssa lähti liikkeelle jo 24 vuotta sitten. Kuten useasti käy, on kummankin osapuolen liiketoiminta kasvanut matkan varrella huomattavasti.

Etukoneen vaikuttaessa vielä Kinnarinkadulla, oli varaosamyynti pääroolissa. Vuonna 2008 yritys muutti nykyiselle tontille Arinakadulle, entisiin Rovaniemen Konepajan tiloihin. Samalla tuotevalikoima laajeni käsittämään varaosien lisäksi enemmän erilaisia tarvikkeita, työkaluja ja koneita sekä laitteita. Viisi vuotta myöhemmin, vuonna 2013 keväällä, juhlittiin upouuden myymälärakennuksen avajaisia. Samalla myymälän valikoima monipuolistui jälleen.

Samaa tahtia on kasvanut Isojoen Konehallin liiketoiminta. Yhteistyön starttaamisen aikaan, lähes 25 vuotta sitten, oli Isojoen liikevaihto euroiksi muunnettuna kolmen miljoonan paikkeilla. Nyt liikevaihto on 131 yhteistyöliikkeen ansiosta 100 miljoonaa euroa vuodessa. Siitä yli puolet tulee muista kuin varaosista, kuten esimerkiksi työkaluista ja rautakauppatuotteista. Etukoneen työntekijöiden määrä on kasvanut samalla aikajaksolla viidestä 46:een.

IKH:n tuotepaletti uusiutuu joka päivä. Myyntijohtaja Hannu Saarikosken mukaan päivittäin valikoimasta poistuu kuusi tuotetta, mutta tilalle tulee 15 uutta. Erilaisia nimikkeitä on yhteensä jo yli 50.000 kpl.

– Meidän toimintamallimme perustuu kumppaniyrittäjiin, jotka vastaavat tuotemyynnistä ja asiakaspalvelusta.

Etukoneen yrittäjä Pekka Piispa kertoo ammattilaisten lisäksi asiakkaina olevan yhä enemmän aktiivisia harrastajia, jotka rakentelevat ja remontoivat monin eri tavoin.

– Tämä myymälä on otettu hyvin vastaan, vaikka aika ei ole ollut paras mahdollinen, Piispa viittaa viime vuosien matalasuhdanteeseen.

Pitkän linjan yrittäjä toivoisi yhteiskunnan infrahankkeisiin enemmän rahoitusta. Raskaan puolen ammattilaisia olisi nyt hyvin saatavilla ja urakkahinnat asettuisivat edullisemmalle tasolle.

– Se olisi sijoitus Suomen tulevaisuuteen, sillä ilman toimivia teitä eivät teollisuuden ja elinkeinoelämän rattaat voi pyöriä.

Saarikoski painottaa yhteistyötä ympäri Suomen olevien kumppaneiden kanssa. Isojoen Konehalli on itsessään tukkuliike. Samojen omistajien käsissä on seitsemän liikettä, lähinnä isommissa kaupungeissa. Myös nettikauppa toimii alueellisten liikkeiden eduksi, mutta sen ylläpidosta vastaa Isojoen Konehalli.

– Pekan kanssa on jo pitkä taival takana. Hän on sellainen suoraselkäinen suomalainen mies, jonka kanssa pärjää, Saarikoski kehaisee vasta palkittua liiketuttavaansa.

Etukone valittiin hiljattain ketjun omilla kauppiaspäivillä Vuoden 2015 IKH Kumppanuusliikkeeksi. Valinnan kriteereinä oli useita eri asioita, joista päällimmäiseksi Saarikoski nostaa asiakaspalvelun merkityksen ja sen ymmärtämisen.

– Se on ollut Etukoneella hyvällä tasolla aina. Meidän motto, asiantuntevaa palvelua, toteutuu täällä erinomaisesti kaikilla mittareilla mitattuna, Saarikoski hehkuttaa kumppaniyritystään.

Pitkän taipaleen aikana alan kaupankäynnin juoni on myös muuttunut. Muutama vuosikymmen sitten koneita ja laitteita korjattiin kuntoon paljolti kyläseppien toimesta. Kulutusosien hintojen pudottua alhaisemmiksi, on korjaaminen muuttunut yhä enemmän osien vaihdoksi.

– Ylipäätään huoltaminen on nykyään laadukkaampaa, Saarikoski tietää.

Samoilla linjoilla on myös Piispa. Pihalla myynnissä olevien traktoreiden ja työkoneiden huoltaminen on ollut aina Etukoneen liiketoiminnan selkäranka.

– Konekauppa on tänä vuonna käynyt paremmin viime vuoteen nähden, Piispa kiittelee.

[column-group]

[column]

Isojoen Konehalli Oy

 • Perustettu 1968 Isojoella
 • Toimi traktori- ja maatalouskonepurkamona aina -80 luvun alkuun saakka
 • Varaosakauppa tuli mukaan -70-luvun puolivälissä
 • Pääpaikka nykyisin Kauhajoella
 • Liikevaihto n. 100 milj. euroa
 • Ostaa tavaraa 35 maasta yhteensä 480 valmistajalta
 • Yrityksen palveluksessa on 186 henkilöä

[/column]

[column]

Etukone Oy

 • Perustettu 1987 Mikkelissä
 • Aloitti toimintansa traktoreiden ja raskaskoneiden huoltokorjaamona
 • Aloitti yhteistyön Isojoen Konehallin kanssa vuonna -91
 • Yrityksen toimialaa on traktoreiden ja työkoneiden kauppa, huolto ja varaosatoiminnot
 • Samaan konserniin kuuluu myös henkilöautokauppaan erikoistunut Ajanvaunu Oy
 • Sekä Etukone Oy että Ajanvaunu Oy toimivat Mikkelin lisäksi myös Savonlinnassa
 • Yrityksien palveluksessa on yhteensä 46 henkeä

[/column]

[/column-group]

+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0