Hautakivien valmistus on käsityötä

20.10.2015 Ajankohtaista
Kirsi Liukkonen ja Petteri Laurikainen tekevät töitä kahdestaan. Työnjako menee niin, että Petteri hoitaa kiven valmistuksen alusta loppuun ja Kirsi Liukkonen keskittyy markkinointiin ja talouspuoleen. Toki tekee hän myös hautakivien viimeistelytöitä.

Mikkelin Kiviveistämö Oy muuttaa Rantakylään. Asiakas voi osallistua hautakiven valmistusprosessiin.

Suur-Savonkadulla sijaitsevalla hautakiviveistämöllä on pitkät perinteet. Osaaminen on kulkenut suvussa jo vuosikymmenet ja viime kesänä toimintaan osallistui mukaan jo kuudes sukupolvi. Yritys on siirtymässä parhaillaan uusiin toimitiloihin, jotka valmistuivat heinäkuussa.

-Keski-Suomen Kiviteollisuus perustettiin Jyväskylään vuonna -29 ja Mikkelin sivutoimipiste avattiin 30-luvun alkupuolella. Ostimme liiketoiminnan vuosi sitten Veikko Salmelalta ja nimi vaihdettiin Mikkelin Kiviveistämöksi, kertoo yrittäjäpariskunta Kirsi Liukkonen ja Petteri Laurikainen.

Hautakivien valmistus on kulkenut Laurikaisen suvussa jo noin 90 vuotta. Petteri Laurikaisella on kivien muotoilu hallussa, sillä hän edustaa Salmelan suvun viidettä sukupolvea hautakiven valmistajana.

Suur-Savonkadun tiilirakennuksessa valmistetaan vuosittain noin sata hautakiveä. Pariskunta sanoo, että entiset tilat olivat liian ahtaat ja modernimmalle laitteistolle tarvittiin lisätilaa. He etsivät pitkään sopivaa käytettyä hallia, mutta tuloksetta.

-Sitten kysyimme Mökkösen Arilta olisiko hänellä vuokrata meille sopivia tiloja. Hänellä sattui olemaan täällä Rantakylässä vapaa tontti ja hän rakensi tämän hallin. Uudet toimitilat valmistuivat puolessa vuodessa ja juuri meille sopivien mittojen mukaan, he kiittelevät.

Hautakivien koristeluissa käytetään lehtikultaa.
Hautakivien koristeluissa käytetään lehtikultaa.

Mikkelin Kiviveistämö käyttää pääasiassa kotimaisia kiviä, joiden väriskaalan määrittelee kiven louhintapaikka. Eri sävyisten mustien ja punaisten lisäksi tarjolla on kiviä, joista käytetään nimiä Ylämaan vihreä ja Kurun harmaa. Valikoimaan kuuluu myös spektroliitti, jossa on jalokivivälkkeitä.

-Olemme ottaneet mukaan nyt myös muutaman kappaleen norjalaista kiveä. Ihan kauneussyistä, jotta asiakkailla olisi enemmän valinnanvaraa, Liukkonen huomauttaa ohimennen.

Yritys myy hautakivet suoraan asiakkaalle ilman välikäsiä.

-Meillä ei ole mallistoa, vaan valmiita aihioita, jotka toimivat suuntaviittana. Kaikki hautakivet ovat yksilöllisiä, jotka valmistetaan aina asiakkaan toiveiden mukaan. Asiakas voi valita itse kiven muodon, fontit, värit ja koristeet.

Kunhan yritys asettuu oikein kunnolla taloksi uusiin toimitiloihin, pihalle laitetaan esille 50-100 kivimallia helpottamaan asiakkaan valintaa.

-Asiakkaalla on mahdollisuus osallistua hautakiven valmistusprosessiin. Monesti teemme niin, että kun kiviaihio on muotoiltu, suunnittelemme tekstit, koristeet ja niiden sijoittelun yhdessä. Se on myös yksi osa suruprosessia, Liukkonen kertoo.

Yrittäjäpari sanoo, että usein asiakkaalla saattaa olla kivi jo valmiina yhteydenoton hetkellä.

-Omainen saattaa tuoda meille luonnonkiven, joka liittyy jollain tavalla vainajaan. Se voi olla kivi rakkaasta mökkirannasta tai kotipaikasta, johon me teemme sitten metallikirjaimet tai nimilaatan, Laurikainen selventää.

Yrittäjäpariskunta kuvailee alaa varsin kausiluonteiseksi, sillä hautakiviä voi asentaa vain sulan maan aikaan. Talvella työnkuvaan kuuluukin paljon lisänimenkaiverruksia.

-Tämä on hyvin pitkälti käsityötä ja varsinkin entisöintiin kuluu paljon aikaa. Työ on hyvin monipuolista eli karkeasta kivenvalmistuksesta aina pikkutarkkana kaiverrukseen. Kivi on ihana materiaali ja tässä saa toteuttaa omaa taiteellisuuttaan, he toteavat yhdestä suusta.

Kiviveistämön toiminta siirtyy Rantakylään lähiviikkojen aikana.

-Toivottavasti asiakkaat löytävät nämä meidän uudet tilat helposti. Meille kannattaa soittaa ensin. Olemme usein hautausmaalla, sillä teemme töitä kaksistaan, pariskunta toteaa iloisesti.

 

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0