Hiki pintaan vesillä

Joni Kyhräinen ja Joonas Jaakonsaari kertovat, että tämän hetken nousevat lajit ovat suppailu ja vesilautailu. Lajit sopivat kaikenikäisille, kunhan uimataito on kohdallaan yrittäjät muistuttavat.

Vesiharrastukset ovat viime vuosina kehittyneet ja kokonaan uusia lajia kehitellään jatkuvasti.

Vesihiihto on alkanut menettää asemaansa hallitsevana mestarina veden päällä, kun mukaan ovat tulleet muun muassa suppailu ja wakebordit. Vesiurheilu.fi:n yrittäjät Joni Kyhyräinen ja Joonas Jaakonsaari ovat pyörittäneet vesiurheiluvälineisiin keskittyvää nettikauppaa nelisen vuotta. Heidän tuoteryhmistään löytyy välineet niin aloittelijalle kuin ammattilaiselle, snorklauksesta lähtien. He tuovat välineet itse maahan ja myyvät niitä verkkokaupassa sekä jälleenmyyjien kautta. Pääpaikkana toimii kummankin kotikaupunki Mikkeli.

– Lajeja voi alkaa harrastaa, kun uiminen sujuu hyvin. Mitään ikärajoitteita ole suuntaan eikä toiseen, kunhan fysiikka pelaa, niin mukaan vaan, Kyhyräinen toteaa.

Vaikka fysiikka ei olisikaan parhaimmasta mahdollisesta päästä, se ei Kyhyräisen mukaan tuota ongelmia. Oppiminen on nopeaa ja lajien taitajille löytyy aina uusia haasteita tulla paremmaksi.

– Itse harrastan oikeastaan kaikkea, mitä vain ehtii ja voi. Uutuustuotteina meillä on harppuunakalastus-välineet, joihin olen itsekin saanut vasta pintakosketuksen.

Kuluneen neljän vuoden aikana lajit ovat tulleet entistä suosituimmiksi ja liikeidea lähti omasta harrastuksesta ja siitä, että välineiden saatavuus oli heikkoa. Erityisesti suppailu sekä wakeboard eli suoraan suomennettuna vesilautailu, ovat alkaneet nousta suosioon.

– Monet lumilautailijat haluavat jatkaa harrastusta kesälläkin, joten mikä sen parempi vaihtoehto kuin veden päällä.

Meno suksilla tai laudalla saattaa näyttää helpolta, mutta jo kymmenen minuutin veneen perässä roikkumisen jälkeen fyysisyyden alkaa huomata.

– Seuraavana päivänä voi huomata uusia lihaksia itsessään, Kyhyräinen naurahtaa.

– Vaikka itsekin liikun paljon, niin joka kevät ensimmäisen vesihiihdon jälkeen kropassa tuntee, että on tullut urheiltua.

Erityisesti juhannus on näille yrittäjille sesonkiaikaa. Mökille halutaan välineet, joilla pystyy viettämään kesäpäivää joko perheen kesken tai kaveriporukalla.

– Auringon paiste näkyy meillä tilausten määrässä. Jostain syystä ihmiset mieltävät, että välineitä ei voi hankkia etukäteen, vaan silloin kun keli on kohdallaan, Kyhyräinen pohtii.

Vaikka varsinainen opastus ei kuulu yrityksen toimintaan miehet ovat tänä vuonna ehtineet käydä tapahtumissa tutustuttamassa ihmisiä esimerkiksi suppailun saloihin. Tänä viikonloppuna heidät löytää Kuopio veneilee – tapahtumasta.

– Kaikki vaan testaamaan lajeja, siitä se sitten lähtee, mies huikkaa pakatessaan autoon asiakkaille lähteviä tilauksia.

Nopeiten kasvava lautailulaji

Wakeboard eli vesilautailu on maailman nopeiten kasvava lautailulaji, joka onnistuu myös ilman venettä. Muun muassa Jyväskylään ja Kuopioon on rakennettu vaijerirata, joka on viritetty kahden tolpan väliin ja se vetää lautailijaa sopivalla nopeudella. Radan varrella on edistyneimmille lautailijoille hyppyreitä ja esteitä.

Aloittelija saa itselleen sopivan paketin noin 300 eurolla. Jos välineisiin haluaa panostaa himena enemmän, ammattilaistarvikkeet, joita maailman huiputkin käyttävät saa alle tuhannella eurolla. Nämä välineet kestävät vuosiksi eteenpäin. Suomesta löytyy Kyhyräisen mukaan viisi sponsoroitua kuskia, kun neljä vuotta sitten heitä tuskin olisi löytynyt laisinkaan.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0