Mökkiin saa pirteyttä pienillä muutoksilla

17.4.2015 Rakentaminen
Kesämökkikausi on aluillaan. Vanhoja perinteisiä lautamökkejä saa päivitettyä uuteen uskoon ihan pienillä asioilla.

Kesämökkikausi alkaa pikkuhiljaa. Olipa kyseessä soma mummonmökki tai moderni lomaparatiisi, pieni kevätehostus on aina paikallaan.

Kevätauringon paiste ja lämpöiset ilmat alkavat pikkuhiljaa nostattaa tunnelmaa, että mökille pitäisi päästä pian. Ensimmäiselle mökkireissulle varautuessa ja tavaroita pakatessa kannattaa miettiä toimenpiteitä, jotta mökkeilykausi pääsee oikein kunnolla vauhtiin. Kevätsiivouksen lisäksi mökkiin saa piristystä ja uutta ilmettä pienellä tuunauksella.

Jos vapaa-ajanasunnon uudistukseen on aika vähissä, eikä siihen halua satsata paljoa rahaa, saa uutta ilmettä jo ihan pienilläkin asioilla. Mitään työleiriä ei kannata ainakaan heti alkuun perustaa. Koko somistusprojekti on hyvä aloittaa kunnollisella tuuletuksella ja perussiivouksella sekä turhien tavaroiden raivaamisella. Kun ikkunatkin on pesty, pääsee päivänvalo paremmin sisään. Ikkunoihin voi vaihtaa myös uudet verhot.

Yleisilmettä voi muuttaa helposti vaihtamalla huonekalujen paikkaa. Uudella sohvanpäällisellä tai torkkupeitolla saa myös hyvin raikkautta tupaan, samoin kuin vaihtamalla samaan kuosiin sopivat koristetyynynpäälliset. Kimppu kukkia pöytään ja pikaehostus on siinä. Ei muuta kuin nauttimaan olosta.

Jos saunan tuunausta ei halua viedä niin pitkälle, että alkaisi nikkaroimaan uusia lauteita, niin uusi värikäs laudeliina ja pyyhkeet antavat jotain uuden tuntua saunareissulle. Kuva: Saku Niilo-Rämä

Mökille kunnolla asetuttaessa, saattaa toisilla olla mielessä jo vähän isompiakin tuunaustoimenpiteitä. Kun tyylit ovat aikojen saatossa muuttuneet, voi aika olla otollinen myös tummuneiden ja tunkkaisuutta lisäävien puupintojen käsittelyyn. Helppo ja edullinen ehostus on niiden maalaaminen vaaleilla sävyillä. Samaan kategoriaan voisi satuttaa myös tiilipintaisen takan rappauksen, eikä yhden seinän maalaaminenkaan ole kovin iso urakka.

Sisäseinien ulkopuolella ohjelmassa voisi olla vanhojen puuosien käsittely ja terassin laajentaminen sekä rappusien kunnostus. Pihan puolelle siirryttäessä ulkoaskareiksi sopivat pihakivetysten lakaisu ja sammaleiden poisto. Haravoinnin ja uimarannan siistimisen lisäksi kannattaa tarkistaa myös laiturin kunto.

Vaikka vapaa-ajanasunnoissa on yhä useammin sisävessa, niin kyllähän perinteisiä huussejakin vielä löytyy lähes joka mökistä. Vessassa asiointi voi olla mukavampaa, jos siellä on vaikkapa uusi matto.

Kesäilta järvenrannalla ei taida olla mitään ilman suomalaista saunaa. Saunassa raikkauden tuntua antaa kunnon pesu perinteisellä mäntysuovalla. Muuten tuoretta ilmettä saa aikaiseksi uudella kiululla, löylykauhalla ja pesuvadeilla. Myös vanhat kulahtaneet pyyhkeet kannattaa päivittää uusiin pirteisiin väreihin.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0