Vuoden psykologit tukevat pikkulapsiperheitä

10.12.2014 Koti
– Työssä parhaiten palkitsevat pienet onnistumisen ja kohtaamisen kokemukset, toteavat Katriina Niilo-Rämä ja Heidi Kurki. Etelä-Savon psykologoyhdistys tekee vuoden eteläsavolaisen psykologi -valinnan vuosittain.

Vuoden eteläsavolaiset psykologit on valittu. Tänä vuonna arvonimi myönnettiin Heidi Kurjelle ja Katriina Niilo-Rämälle.

Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimen lasten kehityksen tukiyksikössä työskentelevät psykologit ovat kehittäneet pikkulapsiperheiden kanssa tehtävää verkostotyötä ja korostaneet psykologin roolia sekä terapeuttista näkökulmaa vauvaperhetyössä. Tämän lisäksi he ovat kehittäneet oman työnsä sisälle uudentyyppisen toimintamallin, Nyyttityöryhmän.

– Yhdistys pyrkii tuomaan esiin erityyppisiä psykologin työn aloja, joten tuntuihan se otetulta ja hienolta olla tämänlaisen huomion kohteena, työpari toteaa.

Nyytti-työntekijöinä Kurki ja Niilo-Rämä kertovat palvelevansa perheitä, joissa äiti on raskaana tai joissa on alle 2-vuotias lapsi. Heihin voi ottaa yhteyttä silloin kun vanhemmaksi tuleminen tuntuu haasteelliselta tai vauvan hoitoon tai vauvan kanssa olemiseen liittyy huolia.

– Ajatuksenamme on ollut, että kynnys avun hakemiselle on mahdollisimman pieni ja yhteistyötä eri tahojen kanssa tehdään mahdollisimman helposti.

Työmuodon kehittäminen lähti siitä tarpeesta, ettei konkreettisen perhetyön avun lisäksi juuri ollut olemassa hoidollista terapeuttista ja psykologista tukea pienten lasten perheille.

– Koska yksikössämme oli jo neuvolapsykologin toimenkuva, oli tätä aika luonteva lähteä kehittämään. Heidin kanssa on luonteva ja hyvä tehdä hommia ja ajatuksemme kohtasivat myös tässä kohtaa, Niilo- Rämä toteaa.

Työpari on ottanut Nyyttityöryhmän nimellä asiakkaita vastaan keväästä 2013 alkaen. Ryhmässä he voivat tukea perheen kasvua ja kehitystä uudessa elämäntilanteessa sekä tukea vauvan ja vanhemman vuorovaikutusta turvallisen kiintymyssuhteen kehittymiseksi ja vahvistumiseksi.

– Ohjauksia on tullut mukavasti sekä perhetyöstä että neuvolasta. Myös vanhemmat ovat ottaneet itse yhteyttä. Yhteyttä voi ottaa kuka tahansa lapsestaan ja perheestään huolta kantava vanhempi, joka toivoo itselleen tukea, he rohkaisevat.

Asiat voivat liittyä kasvatuskysymyksiin ja vanhemmuuteen tai lapsen käyttäytymiseen, mielialaan ja kehitykseen.

Tiedotusvälineissä on ollut viime aikoina taas esillä vauva- ja lapsisurmat. Työparin mielestä viime aikojen tapaukset ovat äärimmäisiä tilanteita, joissa ongelmat ovat hyvin monimutkaisia ja jopa käsittämättömiä. Jokainen perhe on omanlaisensa ja apu täytyisi kohdentaa yksilöllisen tilanteen mukaan.

– Olennaista on, että perhe saa tarvitsemansa tuen mahdollisimman helposti ja oikeaan aikaan, on se sitten Nyytti-työn kaltaista apua, perhetyötä, kotipalvelua tai vaikka aikuisen mielenterveyspalveluja.

Niilo-Rämä ja Kurki kantavat luonnollisesti huolta lapsiperheistä.

– Toivomme, että tässä kurjassa taloustilanteessa inhimilliset arvot kaikesta huolimatta ajavat taloudellisten arvojen edelle. Päättäjille ja resursseista vastaaville ihmisille toivomme viisautta nähdä asiat pitkällä tähtäimellä.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0