Vaalikampanja sai viranhaltijan ottamaan yhteyttä ehdokkaan pomoon

23.4.2025 Ajankohtaista
Mikkelin kaupunki aloittaa uusien luottamushenkilöiden kouluttamisen jo pian ja koulutukset jatkuvat pitkin syksyä. Kaupunginjohtaja pitää erittäin tärkeänä, että yhdessä tekemisen kautta myös luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden välille saadaan hyvä yhteys ja kunnioitus. Kuvassa Mikkelin kaupungintalo helmikuussa. Kuva: Elina Alanne

Ehdokkaan esiin nostamat asiat harmittivat Mikkelin kaupungin viranhaltijaa. Kaupunginjohtaja toteaa viranhaltijan toiminnassa olleen huonoa harkintaa.

Erään mikkeliläisen kuntavaaliehdokkaan omassa kampanjassaan kaupungin asioista esiin nostamat kehityskohteet saivat viranhaltijan olemaan yhteydessä ehdokkaan työnantajaan. Ehdokas kokee tilanteen hankalaksi, koska hän on vain nostanut kampanjassaan esiin asioita, joita hän kokee tärkeäksi parantaa, eikä vaalikampanjasta kuuluisi koitua ehdokkaalle hankaluuksia esimerkiksi omaan työhön liittyen. Yhteydenotosta tuli hänelle hankaluuksia.
Erikoissanomien toimitus nostaa tilanteen esiin, koska asialla on vaalirauhan ja demokratian kannalta yhteiskunnallista merkitystä. Kyseinen viranhaltija käyttää merkittävää valtaa omalla sektorillaan Mikkelin kaupungissa. Ehdokas ei olisi halunnut asian julkituloa ja toimitus ei kerro osallisten nimiä asian arkaluontoisuuden vuoksi.

Mikkelin kaupunginjohtaja Janne Kinnunen toteaa, että hän on luottamushenkilöiden kautta saanut asian tiedokseen ja välittänyt asiasta tiedon kyseisen viranhaltijan esimiehelle. Kinnunen sanoo, että asiassa on ollut huonoa harkintaa.
– Esimies on asian selvittänyt ja asiasta on yksikössä keskusteltu. Ilmeisesti viranhaltija on muun asian yhteydessä nostanut vaalikampanjan asiat ehdokkaan työnantajan kanssa esiin. Esimies toteaa, että tämä ei ole yksikön tapa toimia.
Mikkelin kaupunki on merkittävä palveluiden kilpailuttaja ja ostaja, joten asialla on sitäkin kautta merkitystä.
– Asiaa ei voi kuin kaupungin puolesta pahoitella, jos tilanteesta on jäänyt ehdokkaalle tai työnantajalle paha mieli. Korostan, että mistään esiin nostetuista asioista ei jää meidän puolestamme mitään muita ajatuksia. On tärkeää, että kaupunki on hyvissä väleissä yrittäjien ja palveluntuottajien kanssa.
Kinnunen on hyvillään, että asia tuli luottamushenkilöiden kautta hänen tiedokseen. Hän rohkaisee, että näin toivottavasti toimitaan jatkossakin ilman pelkoa.
– Luottamushenkilöt ovat tärkeitä hallinnon valvojia. Jos mitä juttuja ilmenee, niin otamme ne vakavasti ja selvitämme. Yleisellä tasolla voi sanoa, että asioilla on usein kaksi puolta ja siksi tilanteet pitää selvittää.
Kaupungilla ei ole työntekijöilleen ohjeistusta siitä, kuinka vaalikampanjoissa esiin nouseviin asioihin pitää tai saa suhtautua.
– Yleisesti virkamiesten ja muiden työntekijöiden pitää tiedostaa sopivat tavat toimia. Sen takia tämä tapaus vaikuttaakin huonolta harkinnalta. Yleissivistystä on se, miten toimimme ihmissuhteissa ja toki siellä taustalla viranhaltijalaki ja työsopimuslaki antavat sopivat tavat käyttäytyä, Kinnunen sanoo.
Mikkelissä on historiaa siinä, että viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden välillä on ollut hankalia tilanteita ja vuosien varrella on ollut myös tilanteita, että viranhaltijat ovat kokeneet luottamushenkilöiden käyttäytyvän heitä kohtaan sopimattomasti.
Janne Kinnunen on johtanut Mikkeliä 2,5 vuotta ja toteaa, että hänen mielestään yhteistyö toimii nykyään ja huonoa ilmapiiriä ei ole. Uuden valtuuston kanssa lähdetään myös aivan uudella tavalla rakentamaan yhteistyötä.
Luottamushenkilöille on aiempaa laajempia koulutuksia, joissa käydään läpi esimerkiksi sekä kuntataloutta, kuntapäätöksentekoa että luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden roolia. Mikkeli osallistuu muun muassa koulutuksiin, joita operoi kesäyliopisto ja mukana on myös useita muita kuntia Etelä-Savosta ja Keski-Suomesta.
– Sen lisäksi ajattelen, että ryhmädynamiikan aikaansaaminen ja yhteisten pelisääntöjen sopiminen on tärkeää. Pitää käyttää myös erilaisia tutustumiskeinoja. Esimerkiksi edellisen valtuuston kanssa olimme Valamon luostarissa pari päivää. On tärkeää, että me virkamiehet tulemme luottamushenkilöille myös ihmisinä tutuiksi. Se on tärkeä osa yhteistä taivalta, Kinnunen toteaa.

Elina Alanne

 

”Ehdokkaalla laaja ilmaisunvapaus”

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kommentoi Mikkelin tapausta yleisellä tasolla, tietämättä kovin tarkkaan tapauksen yksityiskohtia.
– Näissä ei ole eksaktia pistettä, mistä voisi virkamiehen saada kiinni väärin toimimisesta. Suivaantua saa ja ehdokkaan työnantajallekin saa vaikka soitella. Mutta se on selvää, että ehdokas saa tehdä kampanjaa, kunhan se pysyy hyvän maun rajoissa, Jääskeläinen sanoo.
Hän korostaa, että olennaista on, että ehdokkaan työnantajalla ei ole sananvaltaa puuttua työntekijänsä toimintaan vaalikampanjassaan.
– Perinteisesti tapoihin kuuluu, että jos lähtee ehdolle, niin asioita saa nostaa esiin, jos ne ovat relevantteja vaalikamppailun näkökulmasta. Ehdokkaalla on laaja ilmaisunvapaus.
Jääskeläinen toteaa yleisellä tasolla, että se, mikä on vaalihäirintää, riippuu vahvasti siitä, miten ehdokas asian kokee. Vaalihäirintää ajatellaan olevan esimerkiksi yritykset häiritä ja vaientaa keskustelua.
– Periaatteessa tällainen voisi olla vaalihäirintää, jos ehdokasta ruvetaan uhkailemaan hänen työhönsä liittyvällä asialla. Korostan sitä, että kun kampanjoimaan lähtee, niin on ilmaisuvapaus, Jääskeläinen sanoo.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0