Saimaan rantamaisemista ohjataan 200 työntekijän yritystä

Maahanmuutto
Toiminnan mies. Anttolalaistunut Jussi Rautavirta luotsaa kahta eri yritystä, joiden liikevaihto on kasvanut muutaman vuoden sisällä huimasti.
Maahanmuuttajia työllistävä Keramore Oy on yrittäjälleen sydämen asia. Henkilöstövuokraus lähti siivousalan yrittämisestä, eikä siitä ole luovuttu pois. Jussi Rautavirta tarjoaa Mamsellin kautta alan palveluita niin yksityisille kuin yrityksille.

Kolme vuotta sitten pk-seudulla ja ulkomailla vaikuttanut Jussi Rautavirta halusi muuttaa vaimonsa kanssa maalle. Taloja käytiin katsomassa eri puolilla Suomea, mutta Anttolassa kaikki naksahti kohdilleen.
– Kun tulimme pihaan, tuli heti jotenkin oikeanlainen tunne, mies kertaa Anttolanhovin läheisyydessä sijaitsevan nykyisen asuinpaikkansa ensipuraisua.

Vaikka Rautavirta on syntynyt Helsingissä ja asunut pääkaupunkiseudulla suurimman osan elämästään, ei Etelä-Savo ole tuntematon seutu.
– Äiti on kotoisin Savonlinnasta ja joka ikinen lapsuuden loma tuli vietettyä siellä. Ehkä se on jäänyt mielen sopukoihin, sillä savolaisissa maisemissa tuli opittua iloisen ahkeruuden yhdistelmän.

 

Rautavirta on pääarkkitehtinä kahdessa eri yrityksessä. Keramore Oy on henkilöstövuokrausfirma, joka tarjoaa pääasiallisesti filippiinäisperäisten maahanmuuttajien työpanosta yrityksille ja yksityisille. Toiminta on kasvanut voimakkaasti, sillä useilla suorittavilla aloilla vallitsee työntekijäpula. Liikevaihto on nelinkertaistunut neljässä vuodessa, ollen vuonna 2022 3,7 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä Keramoren listoilla on noin 200 henkilöä, joista kaksi kolmasosaa kokopäiväisinä työntekijöinä.
– Ideamme on nimenomaan saada maahanmuuttajia tänne perheineen. Meillä on paljon pariskuntia töissä, silloin he voivat hyvin ja juurtuvat Suomeen paremmin.

 

Kotisiivouspalveluja varten Rautavirralla on oma yrityksensä, Mamselli. Aiemmin tapahtumajärjestäjänä muun muassa Reaktiongamesin kautta toiminut mies keskittyi siivousalaan jo reilut 15 vuotta sitten. Kun korona koitti, alkoi myös siivouspuolen voimakas kasvu.
– Osa perui töitä, mutta esimerkiksi ruokakaupat työllistivät meitä lisää desinfiointitarpeillaan, Rautavirta muistelee koronashokin vaikutuksia.

Vaikka kasvuviisari on Keramore Oy:n puolella osoittanut yläviistoon jyrkästi, niin asioiden kunniallinen hoitaminen on Rautavirralle sydämen asia. Yrittäjä itse kokee olevansa pelaaja-agentti, jonka tehtävänä on yhdistää ammattilaiset ja parhaat asiakkaat tuottavaan yhteistyöhön.
– Tulijat ovat hyvässä työiässä, yleensä 25–45 vuotiaita. Filippiiniläisissä on se hyvä puoli, että he osaavat yleensä englannin kieltä hyvin. Toisaalta suomen opiskelu tahtoo jäädä jalkoihin, kun on yksi yhteinen kieli olemassa.

 

”Turvaverkosto on avainasemassa pysyvyyteen.
Filippiiniläiset ovat hyvin perhekeskeisiä ihmisiä.”

Jussi Rautavirta

 

Tyypillinen kuvio on se, että perheen toinen puolisko saapuu ensin Suomeen ja puoliso seuraa perässä myös työllistyen. Jos perheessä on jälkikasvua, seuraavat hekin mukana.
– Hyvin vähän kauttamme on tullut sellaisia henkilöitä, jotka eivät sopeutuisi yhteiskuntaamme. Turvaverkosto on avainasemassa pysyvyyteen, sillä Rautavirran mukaan filippiiniläiset ovat hyvin perhekeskeisiä ihmisiä.

Kokenut yrittäjä kuvaileekin suojattejaan ahkeriksi työntekijöiksi, joilla on napakka ote. Rautavirta viittaa Helsingin Sanomiin, jonka kyselytutkimuksen mukaan filippiiniläiset arvioitiin ahkerimmiksi maahanmuuttajiksi.
– He tekevät monet kahta työtä. Meillä se onnistuu varaamalla töitä oman applikaation kautta niin paljon kuin jaksaa ja haluaa.
Siivousalalta erityisesti tunnettu Keramore tarjoaa tekijöitä kaupan alalle, ravintoloihin, teollisuuteen, toimistoihin ja taloyhtiöihin. Myös urheilu- ja liikuntakeskuksiin on tarjolla apukäsiä.

 

Noin 400 maahanmuuttajaa Suomeen tuoneen Keramoren edustaja korostaa toimiensa vastuullisuutta. Maahanmuuttajan ensimmäinen tarkistuspiste viranomaisten osalta on vuoden ja toinen neljän vuoden päästä.
– Omaamme suurlähetystöön hyvät välit. Mukana ketjussa ovat esimerkiksi Maahanmuuttovirasto ja TE-Keskus, Rautavirta sanoo.

Mikkelin seudulle Rautavirta on aloittanut Keramore Oy:n palvelujen tuomisen ja Mamselli palvelee siivousasiakkaita suoraan. Mies itse työskentelee Anttolan kotimaisemissa pääsääntöisesti kahtena päivänä viikossa. Pk-seudulla hän vaikuttaa lähinnä tiistain ja torstain välisen ajan.
– Välimatkaan on jo tottunut. Äänikirjat on kova juttu, liki 30 vuotta yrittäjänä vaikuttanut mies kertoo pendelöinnistään pääkaupunkiseudulle.

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0