Hyvin suunniteltu on enemmän kuin puoliksi tehty

14.4.2021 Rakentaminen
Pokmi Oy:n valvoja Kari Ukkonen muistuttaa, että rakentaminen on tärkeää suunnitella hyvin alusta lähtien.

Valvojat ja suunnittelijat kannattaa ottaa mukaan jo rakentamisen alussa.

Lvi-valvontaa tekevä Pokmi Oy:n valvojana toimivalla Kari Ukkosella on reilun 50 vuoden kokemus lvi-alalta. Hän aloitti aikoinaan työskentelynsä alalla isänsä vanavedessä.
– Olin 14-vuotias, kun koulun jälkeen lähdin aina isän kanssa koulun jälkeen putkitöihin, Ukkonen kertoo.
Pitkästä urasta on ollut hyötyä monesti matkan varrella.
– Kun tietää miten asioita on ennen hoidettu, niin pystyn auttamaan niin sanotusti nuoremman polven osaajia putkitöissä. Nimenomaan auttaminen, oli kyse asiakkaista tai urakoitsijoista, on minulle todella tärkeä asia, Ukkonen hymyilee.

Ukkonen kertoo Pokmi Oy:n olevan mukana niin valvonnassa kuin suunnittelussa ja kilpailutuksessa.
– Olen huomannut matkan varrella, että ihmiset eivät uskalla kysellä mieltä painavista asioista, jotka liittyvät LVI-puoleen. Silloin pitää olla rohkea ja soittaa ammattilaiselle ja kysyä kuinka homma hoidetaan.
Kysyvä ei tieltä eksy eikä puhelinsoitto maksa mitään, mies naurahtaa.
Aikojen saatossa lvi-ala on muuttunut teknillisesti helpompaan, mutta määräykset ovat tiukentuneet. Ukkonen toteaa, että alan työntekijöiden on oltava hyvin valveutuneita vallitsevista säädöksistä.
– Materiaalit ovat muuttuneet ja esimerkiksi ilmanvaihto on muuttunut painovoimaisesta koneelliseen. Asiakkaan eli loppukäyttäjän kannalta on hyvä asia, että määräykset ovat tiukempia. Se on turvallisempaa kaikin puolin, Ukkonen sanoo.

Ukkonen muistuttaa, että rakentajan on hyvä ottaa mukaan rakennuspuolen suunnittelija sekä LVI-puolen valvoja.
– Asiat lähtevät heti alusta alkaen lähtemään oikeille raiteille, kun mukana ovat ammattilaiset. Lvi-urakan osuus esimerkiksi mökin rakentamisen kokonaishinnasta on 10-15 %, joten nämä asiat kannattaa hoitaa hyvin.
Hyvin usein suunnittelu ja valvonta nähdään kulueränä ja näin ollen kyseinen osa-alue joutuu karsittavien listalle. Jos rakennusvaiheessa tehdään virheitä puutteellisen valvonnan vuoksi, niin kulut kasvavat korjausten mukana.
– Hinta saattaa äkkiä tuplaantua, jos rakennelmia joudutaan purkamaan ja sen jälkeen rakentamaan taas uudelleen. Ajattelen itse aina asiakkaan parasta ja haluan auttaa pääsemään mahdollisimman hyvään lopputulokseen, Ukkonen toteaa.
Hän kertoo itse valvojana aina käyvänsä rakennustyömailla tarkistamassa asioiden sujuvuuden.
– Ei näitä asioita voi hoitaa esimerkiksi kuvien perusteella. On mentävä paikan päälle.

Nykyään satsataan mittavasti vapaa-ajan asuntoihin ja ne rakennetaan lähes poikkeuksetta talviasuttaviksi. Ukkosen mukaan ihmiset ovat valveutuneita.
– Yleensä mökit ovat lähellä vesistöjä, joten ympäristöystävällisyys on otettava huomioon.
Pokmi Oy:n toimenkuvaan kuuluu myös kerrostalojen LVI-asioiden hoito. Yksi kasvava työllistävä asia on vesikalustekierroksien tekeminen.
– Niitä on alkanut tulla yhä enemmän. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että käymme läpi kaikki wc-pöntöt, hanat ja muut kalusteet, joissa voi esiintyä huonokuntoisuutta, lisäksi tarkistamme samalla huoneiston patteriventtiilit ja niiden toimivuuden. Katsomme myös pintapuolisesti ilmastoin kunnon, Ukkonen kertoo.
Tarkistuksen perusteella taloyhtiöt voivat tehdä viisivuotissuunnitelmaa mahdollisista korjauksista.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0