Mielonen palasi vanhempiensa viitoittamalle tielle

21.10.2020 Ajankohtaista
Hannu Mielonen palasi tuttuun ammattiin ja perusti Mikkeliin paikallisen hautaustoimiston.

Toimettomuus ei sopinut alaan vihkiytyneelle miehelle.

 

Hannu Mielonen perusti uuden hautausalan yrityksen Suur-Savon Hautauspalvelu Oy:n, joka avasi ovensa syyskuun loppupuolella tutussa korttelissa, Porrassalmenkadulla. Alan kokemusta miehellä on jo yli 35 vuoden ajalta.
– Aloitin työt vanhempieni vuonna 1941 perustamassa hautaustoimistossa 1970-luvun puolivälissä ja jatkoin yrittäjänä aina vuoteen 2009 saakka. Silloin päätimme kahden sisareni kanssa myydä koko liiketoiminnan, nimeä myöten, uusille yrittäjille.

Mielonen jatkoi kuitenkin alalla eri työnantajien palveluksessa vielä sen jälkeenkin ”tarvittaessa työhön kutsuttavana”, niin Mikkelissä kuin Lahdessakin.
– Jonkin aikaa työskentelin myös autoliikkeille, kuljettaen autoja kaupungista toiseen ja samalla olin eri hautaustoimistoissa kesäpoikana, Mielonen nauraa.

Ajatus oman yrityksen perustamisesta syntyi, kun Mielonen toimi mikkeliläisessä vainajien kuljetuksia hoitavassa yrityksessä osa-aikaisena apuna vuoden alusta elokuun loppuun.
– Totesin että tämä on tarpeellista ja arvokasta työtä, jota haluan tehdä. Kun en näin 64-vuotiaana osaa edelleenkään olla toimettomana, päätin perustaa Suur-Savon Hautauspalvelu Oy:n.

Yhtenä kimmokkeena toimi myös kauan tyhjillään ollut liikekiinteistö, jonka omistavassa yhtiössä Mielonen on osakkaana.

Vaikka Mielonen on solminut bonus-yhteistyösopimuksen S-ryhmän kanssa, yritys on yksityisessä omistuksessa eikä kuulu ketjuun.
– Suur-Savo yrityksen nimeen tuli siitä syystä, että yritys sijaitsee ja toimii suuressa Savossa, yrittäjä selventää.
– Tietääkseni olen ainoana alan yksityisenä yrittäjänä solminut tällaisen sopimuksen S-ryhmän kanssa.

Yhden miehen yritys on kirjaimellisesti täyden palvelun hautaustoimisto.
– Omaiset voivat jättää hautajaisjärjestelyt joko osittain tai kokonaan minun ja yhteistyökumppaneitteni hoidettavaksi. Kaikki tapahtuu asiakaslähtöisesti, Mielonen lupaa.

Käsintehdyt uurnat,
kuten myös arkut, ovat
ekologisia ja kotimaisia.

Erityisen ylpeä mies on tuotteista, jotka kaikki ovat ekologisia ja lähes kaikki kotimaista käsityötä. Esimerkkinä Georgij ”Ykä” Babitsinin ja hänen vaimonsa Marjutin käsityönä valmistamat ekologiset, keraamiset uurnat.
Mielosen mukaan hautauskäytännöissä on vuosikymmenten saatossa tapahtunut hyvin vähän muutoksia.
– Merkittävin muutos on ehkä se, että nykyisin hautajaisia vietetään paljon pienellä porukalla, vain läheisten kesken.
– Myös tuhkaukset ovat lisääntyneet. Kun esimerkiksi 10 vuotta sitten Mikkelissä tuhkauksien osuus oli noin 15 prosenttia, nykyään luku on 40, kertoo Mielonen.
Pääkaupunkiseudulla vastaava luku on noin 80 prosenttia ja koko maassa yli 60 prosenttia.

Yrittäjä myöntää että alalla on kova kilpailu. Tämä asettaa omat haasteensa, mutta hän uskoo kuitenkin löytävänsä oman asiakaskuntansa.
– Mieltäni lämmittää etenkin se, että yllättävän moni on tullut yrityksen toimitiloihin ihan vain toivottaakseen minut tervetulleeksi takaisin, Mielonen iloitsee.

+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0