Maskit yleistyvät hitaasti mutta varmasti

21.10.2020 Ajankohtaista
Väinö Heikkinen, Kari Otranen, Matti Juhola ja Kari Laukkanen kertoivat maskien olevan käytössä julkisessa liikenteessä ja ihmispaljoudessa. – Kahvia näiden kanssa on vaikea juoda, mutta muuten maskit ovat kyllä käytössä, miehet vakuuttivat.

Ohjeistussotku näkyy tietämyksessä.

 

Kasvomaskien käyttö on jakanut ihmisten mielipiteitä. Osalle maskien käyttöohjeet ovat olleet juuri niin
epäselviä kuin viranomaisten ohjeistuksetkin, mutta pikkuhiljaa maalaisjärki on alkanut ottaa muuttuvista
ohjeista niskalenkkiä. Mikkelin katukuvassa maskien käyttö on viime keväästä lisääntynyt huomattavasti,
kuten myös asiakaspalvelutilanteissa. Silti parantamisen varaa on edelleen.
Anni Kekkonen asioi maanantaina Stellan S-marketissa maski kasvoillaan.
– Käyttöohjeistukset ovat ainakin minulle selkeitä. Käytän maskia aina ihmisten ilmoilla liikkuessani. Osittain siksi, että kuulun itse riskiryhmään, mutta myös siksi, että virus on näkymätön uhka, enkä halua asettaa kanssaihmisiä vaaraan.
– En näkisi huonona asiana, että henkilökunta esimerkiksi kaupassa käyttäisi maskeja tai visiirejä. Se lisäisi varmasti turvallisuuden tunnetta ja toimisi myös hyvänä esimerkkinä muille.

Café Stellassa aamukahvilla ollut herraseurue on yhtä mieltä siitä, että maskisuositus on hyvä asia. Myös ohjeistukset ja käyttöohjeet ovat miesten mukaan selviä ja ymmärrettäviä. Miehet kertoivat myös välttelevänsä ihmismassoja.
– Maski kulkee mukana ja esimerkiksi julkisessa liikenteessä ja ihmispaljoudessa käytän sitä ehdottomasti, kertoi Kari Otranen Matti Juholan, Kari Laukkasen ja Väinö Heikkisen nyökytellessä.
– Suosittelen maskin käyttöä ihan jokaiselle, jos se terveydellisistä syistä on mahdollista. Jos kaupassa tai kahvilassa henkilökunnalla on suojat käytössä, se lisää kyllä turvallisuudentunnetta, Heikkinen totesi.

Kari Laukkanen kertoo ajavansa välillä taksia ja sitä kautta maskin käyttö sekä muut turvaohjeistukset ovat tulleet tutuiksi.
– Pidempiä aikoja pidettäessä maski kyllä alkaa ahdistaa, mutta se on turvallisuustekijä, josta ei mielestäni kannata tässä tilanteessa tinkiä, Laukkanen puolustaa maskin käyttöä.

Kirsimaria Törönen asioi Suomalaisessa Kirjakaupassa ja ilahtui suuresti, että häntä palvelleella Antti Potinkaralla oli käytössä visiiri. Törönen kertoo käyttäneensä maskia jo maaliskuusta lähtien aina kotoa poistuessaan.
– Maskin käyttö on ennen kaikkea muiden huomioon ottamista. Mielelläni näkisin käytön lisääntyvän sekä katukuvassa että palvelutilanteissa, Törönen sanoi.
– Samalla voi toimia esimerkkinä muille ja muistuttaa sekä kanssaihmisiä että itseä vallitsevasta tilanteesta.
Potinkaran mukaan Essoten suositus on otettu kirjakaupassa vakavasti ja pääsääntöisesti henkilökunta käyttää maskia tai visiiriä.

Mikke Ry:n toiminnanjohtaja Kati Häkkinen kertoo että Mikkelin kivijalkaliikkeissä asiakkaille on tarjolla maskeja sekä käsidesiä.
– Ohjeistukset, esimerkiksi turvaväleistä, otetaan kivijalkaliikkeissä hyvin huomioon ja myös kasvomaskia tai visiiriä käytetään asiakaspalvelutilanteissa jonkin verran.
Silti maskinkäyttöohjeistukset ja niistä tiedottaminen ovat Häkkisen mukaan olleet sen verran epäselviä,
etteivät ihan kaikki ole niitä ehkä kunnolla sisäistäneet.
– Moni ei tiedä mitä uskoa, Häkkinen sanoo.

Rinta-Joupin Autoliikkeen henkilökunnalla on
maskisuositus, jota kaikki noudattavat. Henrik
Moilanen palveli viime perjantaina Nea Korpelaista, jonka mielestä on vain hyvä että maskeja
näkyy katukuvassa.

Rinta-Joupin Autoliikkeen henkilökunnalla maksinkäyttösuositus asiakastilanteissa on ollut voimassa lokakuun alkupuolelta.
– Henkilökuntamme on esimerkillisesti ottanut asiakseen noudattaa suositusta, mikä mielestäni
kuuluu jo hyviin tapoihin, sanoo myyntipäällikkö Heikki Laine.
– Käyttösuositus on Rinta-Joupin Autoliikkeen toimintamalli ja merkki siitä, että omalta osaltamme kannamme vastuuta vallitsevassa tilanteessa.

Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen kertoo, että konsernissa on voimassa maskisuositus.

– Toistaiseksi kaupoissa ja ravintoloissa on turvallista asioida, eikä tiedossa ole yhtään tartunta- tai altistumisketjua, joka olisi lähtöisin konsernin kaupoista tai ravintoloista, Hämäläinen painottaa.
– Lähtökohtana onkin taata turvallinen työympäristö henkilökunnalle
ja asiakkaille turvallinen asiointi. Panostamme esimerkiksi tehostettuun siivoukseen, turvaväleihin, kassoilla on suojapleksit ja asiakkaille tarjolla käsidesit.
Hämäläisen mukaan siinä tapauksessa, että alueelle tulee kiihtymis- tai leviämisvaihe, konsernilla on valmiina ohjeistus laajasta maskin tai visiirin käyttösuosituksesta henkilökunnalle.

Kasvomaskia suositellaan

• joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida
välttää, erityisesti
ruuhkavuoroilla linja-autoissa ja junissa
• kun olet matkalla koronavirustestiin tai pois sieltä:
suojaa muita ihmisiä tartunnalta nenä-suusuojainta
(maskia) käyttämällä matkalla koronatestiin ja sieltä
pois sekä testitulosta odotellessasi
• kun palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin.
Jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy
liikkua kodin ulkopuolella, esimerkiksi akuuttiin
terveysasiaan liittyvä matka
• laajoissa yleisötapahtumissa joissa turvavälien pitäminen on vaikeaa kuten
urheilutapahtumat, messut ja musiikkitilaisuudet
• joukkotapahtumissa suositellaan myös tapahtumapaikalla oleville, järjestävän tahon edustajille/myyntipisteiden henkilöstölle, kasvon peittävän visiirin
tai suojamaskin käyttöä

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0