Vanhasta uudeksi

26.2.2020 Rakentaminen
Melkein valmista.

Remonttia ei kannatta tehdä liian tiukalla aikataululla.

Aloitin saunan ”tuunaamisen”, johon kuului seinien ja lauteiden pintakäsittely. Päätin, etten ota paineita remontin valmistumisen suhteen vaan teen sitä pikkuhiljaa työpäivien jälkeen. Hankin välineet sekä pintakäsittelyaineet ammattilaisten avustuksella, mutta loppu olikin sitten itsestä kiinni.

Noin 25 vuotta vanhat puupaneelit olivat aikansa eläneitä. Kiukaan yläpuolinen seinä oli tummunut eniten ja muut näyttivät vain kellastuneilta. Ajatuksena oli saada hieman lisäaikaa koko kylpyhuoneen remontoimiselle.

Remontointi aloitettiin lauteiden ja muiden irtilähtevien osien poistamisella saunasta. Tämän jälkeen aloitin saunan pesemisen. Annoin saunan kuivahtaa yön yli ennen kuin lähdin käsittelemään saunaa sävytetyllä saunasuojalla. Maalasin yhtenä iltana kaksi seinää, seuraavana kaksi muuta ja katon saikin hoitaa joku muu. Kun sauna kuivui, aloitin lauteiden käsittelyn. Koska materiaalit olivat jo aikansa eläneitä, päätin hioa lauteista enimpiä epätasaisuuksia.
Kun lauteet oli käsitelty ja kuivuneet, niin alkoi palikoiden kokoaminen takaisin oikeille paikoilleen.
Työn suorittaminen arkena työpäivien jälkeen ei ollut kaikkein miellyttävintä, mutta sujui toisaalta jouhevasti. Oli hyvä, että asian hoiti pienissä paloissa, jolloin uupumus ei pääsyt iskemään.
Seiniin valikoitui tumman harmaa sävy. Lauteet puolestaan käsiteltiin samalla tummalla tyylillä, mutta sävy oli hieman ruskeampi. Mielikuva lopputuloksesta oli erilainen kuin totuus.
Luonnollisesti kellastuneen puun pinta ei näytä samalta kuin myymälän esimerkit, mutta huonosti asiassa ei käynyt. Hämärässä saunassa ei huomaa seiniin jääneitä kauneusvirheitä, eikä tietämätön erota missä kohti lauteita on enemmän käsittelyainetta kuin toisessa.

Vaikka sauna on periaatteessa sama vanha, niin tuntui aivan erilaiselta mennä uuden tuoksuiseen sekä näköiseen tilaan. Aivan kuin löylytkin olisivat parantuneet.

 

Saunassa halutaan viihtyä

Sudenkuopat voi välttää ammattilaisten avulla.

Sauna on monelle suomalaiselle tärkeä rentoutumispaikka. Saunassa käydään ystävien, perheen tai ihan vaan oman itsensä kanssa.
– Tilan halutaan olevan silmää miellyttävä ja siellä halutaan viihtyä. Yhä useampi haluaa panostaa saunaan myös euromääräisesti, maaliasiantuntija Jari Eerikäinen Värisilmä Mikkelistä kertoo.
Tällä hetkellä uusissa saunoissa käytetään paljon kuultavaa valkeaa väriä.
– Vanhoista kellastuneista saunoista on mahdotonta käyttää kyseistä sävyä. Vanha sauna kannattaa aina sävyttää astetta tummemmaksi, Eerikäinen neuvoo.

Helpoiten saunan pintamateriaalien värin muuttumisen huomaa kun kurkistaa lämpömittarin taakse.
– Usein saunoissa on ikkuna, jolloin UV-valo pääsee kellastuttamaan pintoja jo kuukausissa, Eerikäinen sanoo.
Uudelle puulle voidaan tehdä itseään miellyttävä käsittely, mutta jos saunan pinnat ovat vanhoja, täytyy ottaa huomioon mitä pintakäsittelyaineita on aiemmin käytetty.
– Yleisesti ottaen saunoissa on käytetty jonkinlaista saunasuojaa, jolloin sen päälle ei voi laittaa saunavahan kaltaisia tuotteita.
– Saunasuoja jättää hieman lakkamaisen pinnan, jolloin vaha ei tartu siihen. Jos et ole varma kuinka sauna on aiemmin käsitelty, niin varma vaihtoehto on sävytetty tai väritön saunasuoja, Eerikäinen opastaa.

– Saunojen remontointi on mennyt hurjasti eteenpäin. Jos miettii 15 vuoden takaista tilannetta, niin silloin ei ollut montaa vaihtoehtoa saunan käsittelyyn. Nyt saunaan saa jopa kimallusta, Jari Eerikäinen kertoo hymyillen.

Ennen käsittelyn aloittamista sauna tulee pestä siihen tarkoitetuilla aineilla. Hiomista Eerikäinen ei suosittele.
– Usein lautapaneelien välissä on pieni madallus, joka on todella hankala hioa. Jos hionta on epätasaista, käsittelyn lopputuloksesta tulee kirjava.
Valittava sivellin kannattaa olla keinokuitua ja hieman leveämpi kuin yksittäinen paneeli.
– Lauteiden käsittelyssä voi myös käyttää superlonista valmistettuja tuotteita, Eerikäinen kertoo.

Nykyään on olemassa useampia luonnonmukaisia vaihtoehtoja synteettisten aineiden tilalle. Eerikäisen mukaan monet eivät halua käyttää kodissaan muovia sisältäviä aineita. Myös ekologinen näkökulma otetaan huomioon remontteja suunniteltaessa.
– Moni ajattelee sitä, kuinka paljon lattiasta kattoon tehtävä remontti kuormittaa ympäristöä, verrattuna siihen, että saat materiaaleille pintakäsittelyllä jopa kymmeniä vuosia lisää käyttöaikaa.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0